Tapas

Tapas – I landende omkring middelhavet serverer de tit et udvalg af mange små retter på én gang som et let mellemmåltid eller som et selvstændigt måltid, der spises efterhånden som retterne bliver tilberedt.

I Spanien kaldes sådan et måltid for tapas. Og der findes MANGE små retter, som kan bruges til tapas.

Tapas – opskrifter

Her har jeg valgt fire klassiske, som jeg vil give dig opskriften på. Jeg tager dem fra oven og alle opskrifter er til 4 personer. Den femte ret – den i glasset – du kan se på billedet, er gazpacho.

tapas

Huevos rellenos (fyldte æg)

Ret: aftensmad, Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Kalorier: 275kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 1 dåse tun i olie
  • 4 store æg
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. olivenolie
  • 6 spsk. mayonnaise
  • 1 spsk. finthakket persille
  • 1 tsk. citronsaft
  • 4 oliven
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Hæld olien fra tunen.
  • Kog æggene, til de er hårdkogte, og lad dem køle af.
  • Del dem på langs, og skær en lille skive af den runde del, så de får et fladt stykke at stå på. Hak det afskårne fint, og sæt det til side.
  • Fjern æggeblommerne, og sæt også dem til side.
  • Hak løg og hvidløg fint, og svits dem gennemsigtige i en lille gryde med opvarmet olivenolie.
  • Bland løg, tun, mayonnaise, persille, citronsat og salt og peber godt sammen.
  • Fordel massen i de tomme æggehvider, pynt med lidt persille og ½ oliven.

Nutrition

Kalorier: 275kcal | Kulhydrat: 3g | Protein: 46g | Fedt: 8g | Mættet fedt: 2g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 3g | Transfedtsyre: 0.02g | Kolesterol: 261mg | Natrium: 258mg | Kalium: 1036mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 4mg | Calcium: 68mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
tapas

Patatas con chorizo (kartofler med pølse)

Ret: aftensmad, Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Kalorier: 102kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 2 mellemstore kartofler
  • Lidt tørrede krydderurter og/eller krydderier – basilikum timian, paprika eller lignende
  • 4 skiver fast gedeost
  • 8 skiver spansk pølse
  • Lidt frisk grønt – her er brugt rucolasalat
  • 8 oliven
  • 8 pinde til pindemadder

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne, lad dem køle af, og skær dem herefter i tykke skiver.
  • Drys med tørrede krydderurter/krydderier.
  • Halver gedeostskiverne, og læg ½ skive på hver kartoffelskive.
  • Rul 1 pølseskive rundt om det friske grønne.
  • Top med en oliven, og stik en pind igennem, så det hele holdes samlet.

Nutrition

Kalorier: 102kcal | Kulhydrat: 19g | Protein: 3g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 0.2g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 0.01g | Kolesterol: 2mg | Natrium: 148mg | Kalium: 457mg | Fiber: 3g | Sukker: 1g | Vitamin C: 21mg | Calcium: 19mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
tapas

Pan con tomate (toast med tomat)

Ret: aftensmad, Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Kalorier: 173kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 1 baguette ciabatta eller lignende brød
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 tomater – afhængig af størrelse
  • 2 spsk. olivenolie – af den gode
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær brødet i tykke skiver, og rist dem på brødristeren, til de er gyldne.
  • Skær toppen af hvidløgsfeddene, og gnid det hen over det ristede brød.
  • Skær toppen af tomaten/tomaterne, og gnid ligeledes dem hen over brødet.
  • Hæld olivenolie på.
  • Drys med salt og peber.

Nutrition

Kalorier: 173kcal | Kulhydrat: 31g | Protein: 6g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 0.4g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 388mg | Kalium: 152mg | Fiber: 2g | Sukker: 4g | Vitamin C: 4mg | Calcium: 70mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
tapas

Mejillones con mantequilla y hierbas (muslinger med smør og urter)

Ret: aftensmad, Hovedret
Antal: 4 personer
Kalorier: 317kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 1 kg blåmuslinger i skal
  • 3 spsk. tør hvidvin
  • 1 laurbærblad
  • 100 g smør
  • 2 dl rasp
  • 4 spsk. finthakket persille
  • 2 spsk. klippet/hakket purløg
  • 2 fed hvidløg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skrub muslingerne, og fjern skægget. Kassér itugåede muslinger, og muslinger der ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordpladen.
  • Skyl muslingerne i koldt vand.
  • Tænd ovnen på 230° C.
  • Damp muslingerne under låg i ca. 5 minutter i en stor gryde med hvidvin og laurbærblad.
  • Hæld væden fra, og kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig.
  • Fjern den ene del af skallerne, og anbring skallerne med muslinger i et stort, ovnfast fad.
  • Smelt smørret i en kasserolle, kom det i en skål, og bland med rasp, persille, purløg, hakket eller knust hvidløg, salt og peber. Lad det stivne lidt.
  • Fordel nu massen på muslingerne, og pres det ned omkring hver musling.
  • Sæt muslingerne i ovnen i 10 minutter.
  • Servér med det samme – evt. pyntet med lidt persille og en citronbåd.

Nutrition

Kalorier: 317kcal | Kulhydrat: 11g | Protein: 16g | Fedt: 23g | Mættet fedt: 13g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 6g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 89mg | Natrium: 527mg | Kalium: 499mg | Fiber: 3g | Sukker: 2g | Vitamin C: 25mg | Calcium: 55mg | Jern: 5mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Forslag til tapas retter:

  1. Patatas Bravas: Fra Madrid, disse stegte kartofler serveres traditionelt med en krydret tomatsovs. Retten symboliserer Madrilenernes kærlighed til det enkle, men kraftfulde smage.
  2. Gambas al Ajillo: Denne ret med hvidløgsrejer stammer fra Andalusien. Den er berømt for sin simple, men aromatiske smagsprofil, som afspejler regionens kystkultur.
  3. Tortilla Española: Fra Castilla y León, denne robuste omelet har rødder i den spanske borgerkrig, hvor billige og tilgængelige ingredienser som æg og kartofler var essentielle.
  4. Jamón Ibérico: Denne fine skinke kommer fra det sydvestlige Spanien. Berømt for sin opdrætning af iberiske grise, som frit vandrer i egetræsskove og spiser agern.
  5. Chorizo al Vino: Fra La Rioja, en region kendt for sin vinproduktion. Retten afspejler den perfekte harmoni mellem regionens rige pølsetraditioner og berømte vine.
  6. Pimientos de Padrón: Små peberfrugter fra Galicien. Det siges, at “nogle er varme, andre ikke”, hvilket giver en spændende og uforudsigelig spiseoplevelse.
  7. Albondigas: Fra Andalusien, disse kødboller i tomatsauce er et eksempel på den arabiske indflydelse på det spanske køkken, med deres brug af krydderier og urter.
  8. Queso Manchego: Denne ost kommer fra La Mancha, regionen berømt for Don Quixote. Osten er lavet af mælk fra Manchegas-får, som er indfødte til området.
  9. Aceitunas: Spaniens olivenproduktion er enorm, men Andalusien er særligt kendt for sine kvalitetsoliven og varierede marinader.
  10. Calamares a la Romana: En favorit i kystbyer som Valencia. Denne ret afspejler Spaniens lange kystlinje og kærlighed til havets frugter.
  11. Pan con Tomate: Fra Catalonien, denne simple ret med brød og tomat blev opfundet af bønder, som skulle finde en måde at bruge deres gamle brød og modne tomater.
  12. Boquerones en Vinagre: Ansjoser fra Málaga og andre kystområder. Retten er et eksempel på de konserveringsmetoder, som blev udviklet før køleskabets tid.
  13. Croquetas de Jamón: Denne alsidige ret findes i hele Spanien, men dens oprindelse kan spores tilbage til det 19. århundrede, hvor det var en måde at bruge rester på i de aristokratiske hjem.
  14. Ensaladilla Rusa: Trods sit navn, blev denne kartoffelsalat populær i hele Spanien efter dens introduktion af en russisk kok i det 19. århundrede.
  15. Pulpo a la Gallega: Fra Galicien, denne ret med blæksprutte serveret med paprika og olivenolie er et klassisk eksempel på galicisk cuisine, hvor havets frugter spiller en central rolle.

Hver af disse retter fortæller en historie om deres oprindelse og de kulturer, de repræsenterer, hvilket gør dem til meget mere end blot lækker mad – de er et stykke levende historie – der gør dem perfekt på tapas bordet.

Sidst opdateret: 24. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter