Mayonnaise

Mayonnaise, ægte, røres bedst i en rundbundet Skaal. To Æggeblommer slaas op (al Hvide fjernes omhyggeligt) og tilsættes …” således står det skrevet i Dansk Husmoderleksikon af anno 1949. Endvidere står der: ”3 dl Madolie (som skal have Stuetemperatur) røres draabevis i Mayonnaisen under kraftig Pisken …”! Så er det altså ikke værre.

Hvis man læser videre i Dansk Husmoderleksikon så er det nærmest at betegne som en videnskab at ”røre en ægte Mayonnaise”. Det vil jeg gerne modbevise. Derfor får du her to opskrifter på mayonnaise – en ”ægte” og en ”uægte”.

Hvordan laver man mayonnaise?

Jeg vil starte med at slå fast med syvtommersøm at det er ikke så svært som mange tror. Jeg kunne ikke selv drømme om at købe mayonnaise, for det tager kun små 5 minutter at røre én selv.

-->

mayonnaise

Hjemmelavet mayonnaise – den ægte opskrift

Samlet tid: 5 minutter
Kalorier: 1885kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg tillader mig at kalde denne for den ægte da den er lavet af rå æggeblommer – og kun blommerne ligesom det oplyses i opskriften i Dansk Husmoderleksikon. Men den er noget mere simpel. Dog er det korrekt at olien skal langsomt i – måske ikke dråbevis – i en fin stråle.

Ingredienser

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. dijonsennep – eller en anden sennep du synes om. Sennepspulver kan også anvendes
  • 1 tsk. æblecidereddike – eller en hvid balsamicoeddike
  • 2 dl smagsneutral olie – f.eks. rapsolie. IKKE olivenolie
  • Salt og peber
  • Mådeholdenhed

Sådan gør du

  • Kom æggeblommer, sennep, eddike, lidt salt og peber i en skål, og rør det sammen – brug gerne en elpisker, men et piskeris kan også bruges.
  • Tilsæt olien i en tynd stråle lidt ad gangen, og pisk, pisk, pisk, til al olien er optaget i blandingen.
  • Fortsæt til al olien er brugt og pisket i mayonnaisen.
  • Smag til med salt, peber, sennep og eddike, og stil mayonnaisen på køl. Mayonnaisen kan holde sig ca. 1 uge i køleskab.

Nutrition

Kalorier: 1885kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 6g | Fedt: 210g | Mættet fedt: 18g | Kolesterol: 391mg | Natrium: 29mg | Kalium: 39mg | Sukker: 1g | Calcium: 46mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Skulle det gå galt for dig med olien, så kassér ikke den skilte mayonnaise – tag en ny æggeblomme, rør den med sennep, eddike, salt og peber, og rør den skilte mayonnaise i ved at tilsætte den i en tynd stråle og piske, piske, piske.

Uægte mayonnaise

Forskellen på den ægte og uægte mayonnaise er ikke særlig stor – lidt på smagen og meget på tilberedningsmetoden.

I stedet for to æggeblommer bruger du et helt æg – resten er det samme med undtagelse af mådeholdenhed. Det har du ikke brug for her. Til gengæld skal du bruge en stavblender.

  1. Kom alle ingredienser i blenderglasset.
  2. Sæt stavblenderen ned så den rører bunden af glasset.
  3. Når mayonnaisen begynder at blive tyk, kan du bevæge blenderen op og ned indtil den rette konsistens er opnået.

Hjemmelavet mayo med stavblender (på 10 sekunder)

Takket være kraften ved en stavblender, kan du slippe for det hårde arbejde når der virkelig skal piskes igennem. Det er simpelt at lave mayonnaise med en stavblender – her skal du ikke dele de forskellige ingredienser op og tilsætte lidt ad gangen. Det er bare at komme det hele i beholderen, og sætte stavblenderen ned og piske.

Opskriften er ganske simpel: Tilsæt 1 æg (stuetemperatur), 1 spsk. hvidvinseddike, 1 tsk. sennep, 350 ml. solsikkeolie, 1 squeeze citronsaft - og blend det med stavblenderen. Voila, og din hjemmelavede mayonnaise er klar. Stil eventuelt på køl inden servering (holdbarheden i køleskab er cirka en uge).

Tip: Brug gerne en høj beholder eller et stort glas, så olie og æg emulgeres langsommere. En bred skål kan give problemer.

En af de absolut bedste stavblendere til opgaven er Bamix – der laver mayonnaise på bare 10 sekunder. De forhandles bl.a. hos vores partner KitchenOne.dkse udvalget af stavblendere her .

Rå æg og salmonella

For ca. 2-2½ år siden ville jeg aldrig have brugt rå æg til noget der ikke skulle varmebehandles, men i slutningen af 2013 frarådede Fødevarestyrelsen ikke længere brug af rå æg – danske æg, vel at mærke – på grund af at salmonellarisikoen var – og stadig er – blevet mindsket væsentligt.

Men hvis du vil være på den helt sikre side så brug pasteuriserede æggeblommer/æg til din mayonnaise.

God fornøjelse!

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

3 reaktioner

  1. ja- jeg har rørt mayonnaise i 30år, og de gange, det er skilt, kan tælles på én hånd- ligesådan med standard bearnaice- den rører jeg i en tykbundet gryde over moderat blus-den kan så ikke genbruges, hvis den skiller-generelt ganske enkelt, kræver kun akkuratesse og lidt erfaring!

  2. 5 stars
    Jeg har altid æggehvider til overs – jeg er også til de hjemmelavede ægte sovse og god rørt tatar, så i dag kombinerede jeg blendermetoden med æggehvidemayo – 1 æggehvide til 1 dl olie – og resultatet var perfekt og velsmagende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter