Løgtærte

En tærte fyldt med løg, lyder måske umiddelbart ikke som nogen storslået kulinarisk oplevelse, men løg hører faktisk ud over at være bittert også til i kategorien umami, når vi taler om de fem grundsmage. Og det gør emmentaleren – osten – også. Så prøv den af!

Har du smagt løgsuppe, ved du allerede, hvad jeg taler om. Desuden kender du garanteret også det, at lige så snart løgringene rammer det varme smør på stegepanden, at så dufter der bare af lækker mad, og mundvandet begynder så småt at melde sin ankomst. For er der noget, der dufter bedre end stegte løg?

-->

løgtærte

Løgtærte – opskrift med hytteost

Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Løgtærten herunder er med en fuldkornstærtedej. De fås også i handlen, men som du ser, kan du hurtigt selv lave den.

Ingredienser

  • 90 g fuldkornsmel
  • 90 g hvedemel
  • ½ dl havregryn
  • 4 æg
  • 3 spsk. olivenolie + lidt til formen og lidt til stegning
  • 2-3 spsk. vand
  • 500 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 tsk. chiliflager
  • ¼ dl hvidvinseddike
  • 250 g hytteost
  • Revet emmentaler efter smag
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C varmluft.
  • Bland fuldkornsmel, hvedemel, havregryn, et nip salt, 1 æg og olie sammen til en dej, og tilsæt lige nøjagtigt så meget vand, der skal til, for at dejen bliver tilpas fugtigt uden at blive våd.
  • Pensl tærteformen med lidt olie, og pres dejen ud i formen og op ad kanterne, og prik den med en gaffel. Evt. rester af dej kan bruges til at pynte tærten med.
  • Forbag tærtebunden i ca. 10 minutter.
  • Pil imens løgene, og skær dem i tynde ringe.
  • Pil hvidløgsfeddene, og hak det fint.
  • Varm lidt olie på en pande, og steg løg – gem 6-8 skiver til pynt – og hvidløg i et par minutter, til de begynder at blive bløde.
  • Tilsæt timian, chiliflager og eddike samt lidt salt og peber, og lad det hele stege ved middel varme i 10 minutters tid.
  • Pisk imens de sidste 3 æg og hytteost sammen.
  • Krydr med salt og peber.
  • Kom løgene på tærtebunden, og hæld æggemassen over.
  • Pynt med rå løgskiver, og drys med revet emmentaler.
  • Pynt med dej, hvis der blev noget tilovers.
  • Skru ovnen op på 200° C og over på under- og overvarme.
  • Sæt tærten i ovnen igen i ca. 40 minutter.
  • Drys evt. med lidt klippet/hakket grønt.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Tærten smager skønt sammen med en sommersalat, spinatsalat eller anden grøn salat.

Tip: Køb et helt stykke emmentaler i stedet for at købe revet emmentaler – du vil ikke fortryde det. Det er så meget mere smag i det hele stykke, som du selv lige river hen over tærten.

Fransk løgtærte med bacon

Når man har sagt løgtærte, er man næsten nødt til også at sige fransk løgtærte. Jeg ved ikke, hvad der er fransk ved den. Måske lyder det bare mere fornemt, når den er fransk.

I fransk løgtærte bruger du halvt mælk og fløde i stedet for hytteost, og du kommer ca. 400 g løg og 200 g bacon i tern i frem for kun løg.

Velbekomme!

Sidst opdateret: 26. april 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter