Hjemmelavet rullepølse

hjemmelavet rullepølse

Gammeldags hjemmelavet rullepølse – opskrift

Samlet tid: 3 timer
Antal: 1 stor
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan lave rullepølse med eller uden husblas. Jeg laver den med, fordi det får rullepølsen til at hænge bedre sammen. Smagsmæssigt giver det ikke noget. Der er også nogle, der kommer lidt nitritsalt i saltlagen, det giver en fin, lyserød farve til rullepølsen, men det betyder heller ikke noget smagsmæssigt.

Ingredienser

Ingredienser til saltlage

  • 2 l vand
  • 300 g groft salt
  • 200 g sukker
  • 2 laurbærblade
  • 10 hele peberkorn
  • 1 dusk persille

Det skal du bruge til fyldet

  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1-2 tsk. groft kværnet peber
  • 1 dl hakket løg ca. 60 g
  • 1 stor dusk persille 4-5 dl hakket
  • 6 blade husblas

Derudover

  • 1 slag ca. 1½ kg

Sådan gør du

  • Skær slaget til, så det bliver pænt rektangulært. Bank det, hvis der er steder, det er tykkere end andre, så det bliver pænt ensartet.
  • Kog alle ingredienserne til saltlagen sammen, og lad det køle af.
  • Læg slaget i den afkølede lage, og læg en tallerken eller lignende ovenpå, så slaget holdes nede i lagen.
  • Dæk skålen til, stil den i køleskabet, og lad slaget trække i to døgn.
  • Tag slaget op af lagen, og dup det tørt.
  • Drys med allehånde og peber, og fordel hakkede løg og hakket persille over.
  • Læg fire blade husblas side om side på slaget den ene vej, og del de to sidste blade husblas, og læg dem for enden af de andre blade husblas, så hele slaget er dækket.
  • Rul pølsen stramt sammen, og snør den med en kødsnor. Bind stramt om den ene ende, bind derefter om den lange led, og bind så rundt om pølsen med 2½ cm mellemrum. Hæft i den modsatte ende. Sørg for, at dér hvor rullepølsen er samlet vender ud til en af siderne – ikke opad eller nedad.
  • Bring så meget vand i kog i en gryde, at det vil dække rullepølsen.
  • Læg rullepølsen i det kogende vand, skru ned, og lad det simre i ca. 2-2½ time, til rullepølsen er gennemkogt.
  • Tag rullepølsen op af vandet, og lad den køle af, til den er lunken og til at røre ved.
  • Læg rullepølsen i pres – igen med sammenføjningen ud til en af siderne – natten over. Det er nemmest i en rullepølsepresse, men en rugbrødsform med noget tungt oven på kan også anvendes.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på hjemmelavet rullepølse

Hjemmelavet rullepølse. At lave hjemmelavet rullepølse er et hyggeprojekt, som tager et par dage. Ikke at du skal stå i køkkenet så længe, men slaget skal trække i to døgn, pølsen skal koge i 2-2½ time, og derefter skal den ligge i pres mindst natten over. For at lave hjemmelavet rullepølse skal du have fat i et slag. Det sidder på den bagerste del af grisens bryst. Det bruges ikke til andet end at lave rullepølse eller rullesteg af.

Du kan købe det hos slagteren eller i velassorterede supermarkeders slagterafdeling. Evt. skal det bestilles hjem et par dage før.

Skær rullepølsen i skiver, og servér den på en skive hjemmebagt rugbrød og med en stribe hjemmelavet mayonnaise på. Rullepølsen kan fryses.

Sidst opdateret: 8. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. øv– har lavet 2 dejlige rullepølser–men finder ud af –jeg har glemt gelantinen(husblas)
    kan den reddes eller bliver det bare pulpork ?

    1. Hej Nørbæk
      Ja, øv-øv. Det har jeg aldrig prøvet. Så jeg bliver dig desværre svar skyldig. Måske kan du lave en slags rillette ud af det. Riv kødet i strimler (eller hak det). Rør det med andefedt (eller svinefedt), til det får en smørbar konsistens, eller som du vil have den. Smag til med salt og peber, og kom den på et glas eller i en krukke, og hæld mindst 1 cm smeltet andefedt på toppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter