Hjemmelavet leverpostej

Duften af hjemmelavet leverpostej – uhmm, slurp, mums. Lun hjemmelavet leverpostej på et stykke hvidt brød – lidt må man vel synde – lækkert! Det er faktisk ikke særlig svært at lave leverpostej selv, og det er billigere end at købe de dyre leverpostejer, muligvis ikke billigere end den billige, du giver til katten, men til de gode. Det tager lidt tid, og det er nødvendigt at have en kødhakker, med mindre du er exceptionel god med en kniv.

 

Hjemmelavet leverpostej har den fordel, at du kan fryse den ned, inden du bager den, tage den op den dag, du skal have gæster til frokost, bage den og lade den køle af, så den er lun og nybagt, når gæsterne sætter sig til bordet. Det er da overskudsagtigt!

Mange af de leverpostejer du køber, er faktisk ikke særligt velegnede til at lune i ovnen. De bliver bløde, ”løse” og ”våde” – det er nærmest, som om de skiller. Det gør din egen hjemmelavede ikke.

-->

hjemmelavet leverpostej

Opskrift på hjemmelavet leverpostej med fløde og ansjoser

Samlet tid: 1 time 35 minutter
Antal: 10 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan også bage dine leverpostejer færdig, fryse dem ned, og lade dem tø op i køleskabet. Det kan dog godt få dem til at smuldre lidt, når de er optøet, men det går ikke ud over smagen. Så valget er dit!

Ingredienser

  • 200 g spæk
  • 375 g svinelever
  • 1 løg
  • 3 ansjosfileter i olie
  • 1 æg
  • 25 g smør
  • 25 g mel
  • dl sødmælk
  • ½ dl piskefløde
  • tsk. stødt allehånde
  • Laurbærblade – 1 blad til hver form
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Kør spækket igennem kødhakkeren med skiven med de små huller monteret.
  • Fjern eventuelle sener fra leveren
  • Pil løget, og skær det i kvarter
  • Kør lever, ansjoser og løg gennem kødhakkeren – stadig med skiven med de små huller monteret.
  • Rør leverblandingen grundigt sammen med ægget.
  • Smelt smørret, og drys melet i under omrøring, og lad det opbage i et par minutter.
  • Tilsæt mælken lidt ad gangen, rør grundigt.
  • Tilsæt fløden, rør og lad det hele koge i et par minutter. Bliver opbagningen for tyk, så tilsæt lidt mere mælk. Det skal have tykkelse som en ganske almindelig sovs.
  • Tag gryden af varmen, og bland sovsen sammen spækket og rør grundigt.
  • Tilsæt salt (ca. 2½ tsk.), peber (ca. ½ tsk.) og allehånde, og lad det køle ned til stuetemperatur.
  • Rør først nu lever- og spækblandingen grundigt sammen.
  • Hæld leverpostejen i form(e), og læg et laurbærblad øverst i hver form.
  • Hæld vand i din bradepande, og sæt formene med leverpostej ned i.
  • Sæt det i den 185° C varme ovn, og bag leverpostejen i ca. 50 minutter, til den er gennembagt.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Beates serveringsforslag og tip

Servér leverpostejen på et stykke rugbrød med en syltet agurk eller på et stykke lyst brød med bacon, champignoner, sky og syltede rødbeder.

Du kan købe hakket spæk og lever – på frost – men jeg synes ikke, leverpostejen får den samme konsistens og smag, så et helt stykke lever og spæk er efter min mening at foretrække.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter