Cordon bleu

Cordon bleu – eller gordon bleu, som mange fejlagtigt kalder det – er en ret, jeg – hver gang jeg serverer den – tænker, hvorfor får vi ikke den noget oftere. For cordon bleu er en himmerigsmundfuld med sit sprøde, knasende ydre, det saftige kød og sit bløde, cremede indre af smeltet ost. Wow, det er godt!

Cordon bleu betyder ”bånd blåt” – altså ”blåt bånd” – på fransk. Udtrykket bruges i flere sammenhænge både inden for og uden for køkkenet, og det bruges bl.a. om mad af særlig høj standard. Og det er cordon bleu.

Hvad er cordon bleu?

Cordon bleu er et stykke kød viklet rundt om eller fyldt med ost og skinke. Oprindeligt en schnitzel med ost. Retten stammer fra Schweitz og er fra omkring 1940’erne. Varianten med kylling er først kommet til i slutningen af 60’erne.

cordon bleu

Kyllinge Cordon Bleu – opskrift

Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Når jeg laver denne ret bruger jeg kylling. Jeg har også smagt det med svinekød, men jeg foretrækker kylling. Det er selvfølgelig en smagssag, og det står dig jo frit for, om du vil udskifte kyllingebrystet med en kalve- eller svineschnitzel eller et andet stykke kød.

Ingredienser

  • 2 skiver god skinke – jeg bruger Prosciutto Cotto der er en italiensk letsaltet og kogt skinke, som kan erhverves i de fleste supermarkeder
  • 2 skiver frisk mozzarella – eller et par skiver mild/mellemlageret skæreost
  • 2 store kyllingebryster eller 4 små
  • 2-4 blade salvie – afhængig af størrelse
  • 1 dl rugmel
  • 1 æg
  • 1 dl rasp
  • Olivenolie eller smør eller en blanding til stegning
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Fold skinkeskiverne rundt om hver sin skive ost.
  • Skær forsigtigt en lomme i begge kyllingebryster på den flade siden, og kom en skinke-ostepakke ind i lommen sammen med et par blade salvie.
  • Luk lommen med en kødnål eller to, og vend kyllingebrysterne i rugmel. Vær især omhyggelig ved lukningen.
  • Pisk ægget sammen, vend kyllingebrysterne i det, og vend dem til sidst i rasp blandet med salt og peber.
  • Steg kyllinge cordon bleuerne på begge sider i fedtstoffet, til de er gennemstegte – ca. 8-10 minutter på hver side.
  • Skær dem over i to dele, så der bliver fire halve – hvis ikke du har lavet 4 små.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

På billedet er retten serveret med råstegte kartofler og stuvede gulerødder og edamamebønner, men du kan sagtens vælge andet tilbehør. Som for eksempel hasselbackkartofler og bearnaisesovs og måske en tomatsalat.

Schnitzel cordon bleu

Vil du lave retten med et stykke svine- eller kalvekød, som ikke er tykt nok til at skære en lomme i, kan du banke det helt tyndt og fladt og folde det rundt om skinke, ost og salvie og lukke med kødnøle, vende i mel, æg og rasp osv.

Det er den ene mulighed. Den anden mulighed er, at du panerer kødet i mel, æg og rasp, steger det, lægger det på en bageplade/-rist, lægger skinke, salvie og ost på og smider det i ovnen – evt. under grillen – og steger det, til osten begynder at smelte.

Tilbehør til cordon bleu

Her er en liste over forslag til tilbehør til cordon bleu:

  1. Kartoffelmos
  2. Grønne bønner
  3. Grillede grøntsager (for eksempel zucchini, aubergine, peberfrugt)
  4. Salat med balsamico dressing
  5. Rispilaf
  6. Quinoa med grøntsager
  7. Dampede broccoli
  8. Bruschetta med cherrytomater og basilikum.

Velbekomme!

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. Overskriften siger fransk klassiker, når jeg trykker på linket.
    Dette lyder misvisende, da du skriver at retten er fra Schweiz i det ellers fine oplæg med retten.

    Bh Martin Bagger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce