Rødvinssauce

Opskrift på rødvinssauce.

rødvinssauce

Rødvinssauce opskrift

Samlet tid: 20 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Men du kan også lave en mere allroundsauce som den, du får opskriften på herunder. Den er nem, men smager lækkert – man kunne næsten fristes til at kalde den for en hverdags-rødvinssauce. Den er hurtigt lavet og smager mums.

Ingredienser

  • 4 dl halvtør rødvin – f.eks. en Côtes du Rhône
  • 2 spsk. mel
  • 4 dl mælk
  • 25 g smør – helst smør ikke stegemargarine
  • 1 spsk. oksefond ”du chef” eller anden god og kraftig fond eller bouillon – du kan selvfølgelig selv lave en fond fra bunden på gulerødder løg og selleri, men så skal du nok påregne lidt længere tid
  • 1 spsk. blade fra frisk timian
  • Kulør
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Start med at koge vinen ind i lille gryde eller kasserolle ved kraftig varme og uden låg – det tager ca. 10 minutter. Der skal være ½ dl rødvinssirup tilbage.
  • Rør i en anden gryde mel og lidt af mælk sammen til en cremet masse. Rør resten af mælken i lidt efter lidt.
  • Tilsæt smør, og bring saucen i kog under stadig omrøring.
  • Skru ned, og lad saucen koge – stadig under omrøring – ved svag varme i ca. 5 minutter.
  • Tilsæt rødvinssiruppen sammen med oksefonden og de friske, skyllede timianblade.
  • Bring igen saucen i kog, og giv den et skvæt kulør, til den har den ønskede farve.
  • Smag til med salt og peber.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min rødvinssauce opskrift

Rødvinssauce – Det lyder lidt finere og dyrere at servere en rødvinssauce til sin ret end ”bare” en brun sovs. Men egentlig er rødvinen jo blot en ingrediens på lige fod med fond og fløde, og faktisk kan fløden nemt have været den dyreste ingrediens i sovsen.

For rødvin til rødvinssauce behøver ikke at koste en bondegård. Det ville være spild af god rødvin, hvis du laver rødvinssauce af en 10 år gammel Barolo, for saucen vil ikke komme til at smage 500 kr. bedre eller dyrere end med en billigere vin. Drik i stedet din dyre vin til maden, det får du meget mere glæde ud af.

Hvad er en god rødvinssauce?

Det handler tværtimod om afstemning af smagen. Afhængig af hvad du vil servere din rødvinssauce til, kan du vælge om rødvinen skal tilføre syre, sødme, krydderi eller bitterhed til saucen. Det er en smagssag.

En rødvinssauce skal nemlig ikke smage af vin. Gør den det, har du kommet for meget i eller ikke kogt den nok ned. Det er jo ikke meningen, at gæsterne skal gå fulde fra bordet på grund af saucen.

Rødvinssauce til andebryst, culotte, roastbeef eller mørbrad

Rødvinssauce kan serveres til rigtig mange retter – for eksempel stegt andebryst, kalve- eller lammeculotte, cuvettesteg, saftig roastbeef eller måske en rosa oksemørbrad.

Hvordan laver man rødvinssovs?

Du kan tilpasse rødvinssaucen til de enkelte retter ved at vælge vinen ud fra de egenskaber, du gerne vil have frem i saucen.

Du kan vælge at bruge fløde i stedet for mælk, men det giver en noget federe sovs, og saucen her skal helst ikke være træskosovs. Rødvinssauce må gerne være tyndere end almindelig brun sauce.

Fun fact: Rødvinssauce er en ægte nytårssauce – Hver nytårsaftensdag er der en stigning i besøgstal på omkring 5000% i forhold til en gennemsnitlig dag resten af året. Så hvis du mangler en sauce til Nytårsaften, så er rødvinssauce i hvert fald et godt og sikkert bud på en populær sauce at servere!

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce