Menemen

Menemen er en traditionel tyrkisk ret, som almindelig vis spises som morgenmad. Jeg ved ikke helt, hvor den stammer fra, men et godt bud kunne være fra et tyrkiske distrikt i Izmir provinsen, som netop hedder Menemen.

Jeg ved heller ikke helt, hvordan det udtales, men jeg vil skyde på, det udtales mennema eller noget i den stil, ligesom distriktet. Men jeg ved det er en forholdsvis sund morgenmad. Den indeholder nemlig masser af proteiner og fibre. Den indeholder så også en del fedt i form af olivenolie, men det er jo heldigvis hovedsageligt de umættede (sunde) fedtsyrer.

Få endnu mere inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun

menemen

Menemen – opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: Gryderetter, Hovedret
Antal: 4 personer
Kalorier: 152kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Umiddelbart fristes jeg til at kalde retten her for røræg med et pift. Men-øh-men nu får du opskriften på menemen.

Ingredienser

  • 1 stort løg – ca. 100-120 g
  • 1 grøn peberfrugt – ca. 100-120 g – på tyrkisk manér ville man bruge 2 grønne chilier men så stærk ønsker jeg ikke, min morgenmad skal være
  • 4-5 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. stødt stærk paprika
  • ½ tsk. tørret oregano
  • 2 dåser flåede tomater
  • 8 æg
  • Salt og peber efter smag

Sådan gør du

  • Skær løg og peberfrugt i fine tern.
  • Varm olien ved svag varme i en stegepande, til det er lige netop varmt.
  • Tilsæt paprika, oregano, løg og peberfrugt.
  • Krydr med salt og peber – masser af peber.
  • Lad det simre, til det er helt blødt – ca. 8 minutter – rør engang imellem.
  • Dræn imens tomaterne, og hak dem, hvis de ikke allerede er hakkede. Tomatvæden kan du bruge i en kødsovs eller anden gryderet.
  • Tilsæt de drænede tomater, og lad det hele simre, til det er blevet mørkt i farven.
  • Pisk imens æggene let sammen.
  • Tag halvdelen af blandingen op af panden, og sæt det lidt til side.
  • Tilsæt æggene.
  • Krydr igen med salt og peber.
  • Lad det simre, mens du rører af og til, indtil æggene lige netop er stivnet.
  • Fjern panden fra varmen, og vend forsigtigt den halvdel du satte til side i din menemen.
  • Menemen skal serveres, straks det er færdigt. Evt. med groft brød til.

Nutrition

Kalorier: 152kcal | Kulhydrat: 5g | Protein: 12g | Fedt: 9g | Mættet fedt: 3g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 4g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 327mg | Natrium: 128mg | Kalium: 217mg | Fiber: 1g | Sukker: 2g | Vitamin C: 26mg | Calcium: 61mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 24. august 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter