Sushi ligger højt på listen over danskernes foretrukne fastfood og takeaway. Faktisk er der mange, som ellers normalt ikke bryder sig om fisk, der spiser sushi. Du kan selvfølgelig lave sushi selv – sushikokken gør det jo også.
Skyl risene i en skål med koldt vand, kassér vandet, når det bliver hvidt og uigennemsigtigt.Gentag punkt 1, til vandet ikke længere bliver hvidt – 4-5 gange. Kom risene i en ny omgang koldt vand, og lad dem stå i blød i ca. 1 time.Hæld dem i en sigte, og lad dem dryppe godt af. Kom de afdryppede ris og 8 dl vand i en gryde, og bring den kog under låg.Skru ned til lav varme, når vandet koger, og kog risene i 10 minutter. Tag gryden af varmen, og lade risene stå i yderligere 15 minutter under låg.Rør imens eddike, sukker og salt sammen, til salt og sukker er helt opløst.Bred risene jævnt ud i en flad skål eller kar med en stor overflade, og tilsæt eddiken langsomt, mens du nærmest skærer i risene med en træslev eller lignende. Lad risene køle hurtigt ned – evt. ved hjælp af en blæser eller en vifte.Læg et stykke tang med den glatte side nedad på rullemåtten.Dyp dine hænder i koldt vand evt. tilsat en sjat eddike, så hænger risene ikke så godt fast på dem.Fordel ris i et tyndt lag oven på tangen, men så der er en lille stribe bar tang foroven.Læg agurkestykker på tværs hen over midten af risene.Fold måtten sammen på midten, og rul makirullen fremad, helt stramt, små ryk ad gangen, mens du presser godt ned på rullen uden at trykke den flad. Rul, til rullen er færdig, og ”lim” den sammen med lidt vand på den bare stribe tang.Lad rulle hvile i 10 minutters tid, inden du skærer den ud i 8-10 stykker med en skarp kniv fugtet med lidt vand.Drys evt. med lidt sesamfrø.Lav en magen til, men med laksestrimler i stedet for agurkestænger.