Selvom jeg er vild med boller med rosiner i, så er jeg ikke fan af brændte rosiner. Og brændte bliver de, hvis de stikker ud af bollen. Derfor sørger jeg altid for at forme bollerne, så rosinerne kun er inden i bollerne. Det kræver lidt omhu, men det kan sagtens lade sig gøre.
Kom gær og sukker i det fingerlune vand, og lad gæren blive opløst helt.
Tilsæt mælk og olivenolie.
Bland salt og rosiner i 350 g af melet, og rør/ælt det i dejen.
Rør/ælt til dejen er ensartet – lidt fugtig, men ikke for fugtig. Tilsæt evt. mere mel.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 20 minutter.
Del dejen i 10 ca. lige store stykker – tag evt. køkkenvægten til hjælp.
Form 10 boller af dejen ved at knibe, strække og folde bollen ind i bunden – prøv at holde rosinerne inden i bollerne.
Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
Tænd ovnen på 220° C varmluft.
Pensl bollerne med lidt vand, og sæt dem i ovnen.
Bag bollerne i 12 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Noter
Tip I: Dejen må hellere være for våd end for tør, når det stilles til hævning. Du kan altid komme mere mel i, når du skal forme bollerne. Kommer du for meget mel i fra starten af, bliver bollerne tørre.Tip II: Hvis du ikke vil bøvle med viskestykker eller folie, der hænger fast i bollerne, når de hæver, så læg en bradepande omvendt – altså med bunden op ad – oven på bagepladen. Så kan bollerne hæve frit uden at klistre fast til tildækningen.Tip III: Du kan sagtens lave boller uden rosiner efter opskriften herover. Eller du kan komme æble, tranebær, sukat, dadler eller hvad du nu vil forsøge dig med i – eller måske en blanding af nogle af dem.Tip IV: Du kan eventuelt pensle bollerne med sammenpisket æg. Det kan gøre bollerne ekstra flotte at se på.