Det giver sig selv, at når du laver koldhævet brød, så skal du i gang i god tid – gerne dagen før. Til gengæld skal du ikke vente i flere timer på, at dejen skal hæve dagen efter, hvor du skal bage og servere brødet – måske endda for gæster, som du hellere vil bruge din tid sammen med i stedet for at stå i køkkenet.
Smuldr gæren ned i vandet i en stor skål – hellere for stor end for lille, da dejen jo hæver.
Rør rundt til gæren er opløst.
Tilsæt mel, 5-kornsblanding og salt, og rør dejen sammen.
Stil dejen tildækket på køl i minimum 12 timer, men gerne op til et helt døgn.
Tænd ovnen på 250° C.
Hæld dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
Del dejen i to lige store, aflange stykker. Dejen er blød og lidt svær at arbejde med, men det skal den være.
Fordel olien på de to brød, og tryk fingrene let ned i dejen, så der kommer bløde fordybninger i den.
Drys med flage- eller groft salt, sæt bagepladen midt i ovnen, og bag i ca. 20 minutter, til brødene lyder hule, når du banker på dem i bunden.
Tag brødene ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres. Brødet kan selvfølgelig også laves på forhånd og varmes – eller ristes på en brødrister.