Jeg har set opskrifter, hvor det tager næsten 4 timer eller mere at lave de lækre, franske brød, men mindre kan altså gøre det – og endda med et udmærket resultat. 3 baguettes a ca. 10 skiver
400ghvedemel – gerne Tipo 0 eller lignende – og lidt til udrulning
1tsk.salt
Sådan gør du
Smuldr gæren i det lune vand.
Tilsæt sukker, og rør lidt rundt.
Bland mel og salt, og tilsæt det lidt ad gangen, mens du ælter. Dejen skal være fast uden at være for tør.
Del dejen i tre lige store stykker, drys dem med lidt mel, læg husholdningsfilm over, og lad dem hæve i 20 minutter.
Tag nu én klump dej ad gangen.
Tryk forsigtigt dejen flad, og rul den til en aflang rulle, klem kanten sammen, så den lukkes.
Tril dejen til et aflangt brød ved at trille med hænderne fra midten og ud mod enderne, til det har den rette størrelse – husk, at det bliver større ved efterhævning og bagning.
Læg de tre baguetter på en bageplade beklædt med bagepapir.
Snit med en skarp kniv på skrå, og læg en bradepande (af samme størrelse som bagepladen) omvendt ovenpå.
Lad brødene hæve i en lille times tid.
Varm ovnen op til 225° C – ikke varmluft – og indstil den til lav damp, hvis du har en dampovn. Hvis ikke så sæt en bradepande med lidt vand – ca. 1 dl – i ind i bunden af ovnen.
Bag brødene i 15 minutter, og skru herefter ovnen ned på 175° C.
Tag brødene ud af ovnen, og pensl dem med vand.
Sluk for dampfunktionen, eller tag fadet med vand ud, og bag i yderligere 5 minutters tid, eller til brødene er færdigbagte.
Lad brødene køle af på en rist i mindst 20 minutter, før de skæres i lidt tykke skiver.
Noter
Bagetiden/-temperaturen kan variere afhængig af din ovn.
Brødene kan fryses og lunes i ovnen efter optøning. Pensl evt. med lidt vand, inden du kommer dem i ovnen. Men de er helt klart bedst – ligesom det meste andet bagværk – når de er nybagte.