Herregårdsbøf med hjemmelavede pomfritter og bearnaise
Herregårdsbøf er ikke bare en bøf. Det er en klassisk, dansk kromiddag. Retten består af en hakkebøf serveret med ærter, bearnaisesauce og ovnkartofler eller pommes frites. Det kan godt være, du skal gå tidligere i gang end en time før, hvis du ikke er så tryg ved, at der både skal formes bøffer, skæres kartofler og laves bearnaise.
600gfrosne ærter – friske kan selvfølgelig også bruges
Salt
Sådan gør du
Skræl eller skrub kartoflerne, og skær dem i stave, eller stans dem ud med en pommes frites-udskærer, hvis du har sådan en.
Skyl kartoffelstavene i flere holdt koldt vand, så du får skyllet mest muligt stivelse ud.
Kom stavene i en gryde, hæld eddike over og så meget vand, at det dækker.
Bring vandet i kog, og kog kartoflerne i 5-8 minutter.
Lad kartoflerne dryppe godt af, og dup dem med et rent viskestykke eller køkkenrullepapir.
Vend kartoffelstavene med olie, eller spray dem med olie.
Kom kartoflerne i kurven til airfryeren, og bag dem i ca. 25 minutter ved 180° C. Ryst et par gange undervejs, og drys med salt. Har du ikke en airfryer, så bred dem ud på en bageplade eller i en bradepande, og bag dem ved 220° C i ca. 30-35 minutter.
Del imens farsen i fire lige store portioner, og form hver portion til en bøf.
Hak bøfferne på begge sider med en kniv.
Krydr med salt og peber på begge sider.
Var smør og olie på en stegepande, og brun bøfferne godt af på begge sider.
Hæld imens kogende vand over ærterne, til de er tøet op, og lad dem derefter dryppe af.
Skru ned for varmen, og steg bøfferne yderligere 4-5 minutter på begge sider.
Tag bøfferne af panden, og hold dem varme, ved at dække dem med stanniol.
Smelt – mens bøfferne steger – smørret til bearnaisen ved middel varme, lad det stå et par minutter, så vallen falder til bunds, og hæld derefter det klarede smør forsigtigt fra.
Pil skalotteløgene, og hak dem fint.
Kom hvidvinseddike, hvidvin, skalotteløg, 2 spsk. estragon samt salt og peber i en gryde, bring det i kog, og lad det koge, til væsken er reduceret til halvdelen.
Si fyldet fra. Du har nu din bearnaiseessens.
Kom essensen i en ren gryde sammen med æggeblommerne, og sæt temperaturen til middelvarme.
Pisk æggeblommerne, til de skummer, og til de begynder at tykne.
Pisk smørret i lidt ad gangen i en tynd stråle. Pisk, pisk, pisk.
Tilsæt den sidste skefuld hakkede estragon, og smag til med salt og peber.