Du kan enten riste eller koge dine blomkålsris. Herunder får du en nem opskrift på blomkålsris tilberedt med kogende vand, som du kan bruge i et lyst brød, men du kan også bruge denne opskrift på blomkålsris, som vi har her på siden.
Start med at tilberede dine blomkålsris – lav gerne rigeligt, de holder sig fint i en pose i køleskabet. Til dette brød har vi valgt først at rive blomkålen på den fine side af rivejernet og herefter at overhælde dem med kogende vand. Lad blomkålsrisene trække et par minutter i det varme vand, og hæld dem derefter i en sigte, og lad dem dryppe godt af.
Når dine blomkålsris er dryppet godt og grundigt af, kan du gå i gang med at lave brødet:
Lun vandet, så det er fingervarmt – når du stikker spidsen af din lillefinger ned i vandet, skal vandet hverken føles koldt eller varmt.
Smuldr gæren ned i vandet, når vandet har den rette temperatur, og rør gæren ud.
Tilsæt olien.
Bland mel, blomkålsris, salt og sukker sammen, og hæld det i vandet, og ælt det godt sammen, eller rør det sammen i en foodprocessor.
Dæk skålen til, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1½ time.
Ælt dejen igen – tilsæt evt. mere mel.
Hæld dejen i en passende form – eller læg det på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad brødet efterhæve 45 minutter.
Tænd ovnen på 200° C.
Pensl brødet med æg, vand eller mælk, og bag det i ca. 40 minutter, til det er gennembagt. Du kan høre, om det er gennembagt ved at banke på det, ligesom du banker på en dør. Når det lyder hult, er det gennembagt.
Denne dej kan du også forme til boller. Så skal de have ca. 15-20 minutter i ovnen.
Noter
Hvis du udskifter al melet med blomkålsris, bliver dejen mere lind og kageagtig.