Vildtgryde

Vildtgryde er ikke noget, jeg laver tit. Godt nok er der masser af rådyr på marken, men jæger er jeg ikke. Og selvom vildtkød kan være en kende pebret i pris, så er det ikke den, der afskrækker mig. Jeg tror bare ikke, det sådan rigtig er blevet en stor del af det danske køkken, medmindre du er jæger, eller kender en jæger. Men forleden var der rådyrkølle på tilbud, og så slog jeg til. Du får opskriften herunder.

Vildtgryde opskrift med forskellige typer vildt

Du kan lave vildtgryde af flere forskellige typer vildt. Rådyr, hjort, krondyr eller hvis du er så heldig at få fingrene i et stykke elg. Du kan også lave retten af kød fra forskellige steder på dyret – kølle, bov, ryg osv. Og selvfølgelig vil smagen være forskellig, alt afhængig af om du f.eks. bruger rådyrbov eller køllen fra et krondyr. Men godt smager det uanset hvad.

vildtgryde

Vildtgryde opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Dansk
Servings: 4 personer
Som nævnt fik jeg forleden øje på en rådyrkølle på tilbud i frysedisken, da jeg var ude at handle. Den røg i indkøbstasken og i første omgang hjem i fryseren. I weekenden blev den så tøet op, udbenet og tilberedt.

Ingredienser

  • 500 g rådyrkølle uden ben
  • 200 g bacon helt stykke
  • 1 løg
  • 1-2 tsk. stødt chilipeber – efter smag
  • 1-2 spsk. røget paprika – efter smag
  • ½ l bouillon – gerne vildtbouillon men okse- eller grøntsagsbouillon kan også bruges
  • 4 gulerødder
  • 150 g champignoner – eller andre svampe
  • 1 dl piskefløde
  • Evt. jævning
  • Kulør
  • 2 tsk. syltede tyttebær
  • Balsamico- eller æblecidereddike
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær kødet i store tern – på størrelse med gullaschkød.
  • Skær bacon i små tern.
  • Pil løget, og hak det groft.
  • Kom baconstykkerne i en gryde, og svits dem.
  • Tilsæt løg, og svits videre i et par minutter.
  • Tilsæt kødet, og lad det hele svitse, til kødet har fået en fin stegeskorpe.
  • Tilsæt chilipeber og røget paprika, og rør det godt rundt.
  • Tilsæt bouillon, og lad det hele simre i ca. 1 time.
  • Skræl imens gulerødderne, og skær dem i tykke skiver.
  • Og rens champignonerne, og skær også dem i skiver.
  • Kom gulerødderne i gryden, og lad det hele simre endnu 10 minutters tid – gulerødderne må gerne stadig have lidt bid.
  • Svits imens champignonerne på en tør pande – du kan også bare kommer dem i gryden, men de bliver lidt mere lækre af at komme på stegepanden først.
  • Kom fløden i gryden, og lad det koge lidt ind.
  • Tilsæt evt. jævning, hvis du synes, sovsen er for tynd.
  • Tilsæt så meget kulør, at sovsen får den ønskede farve.
  • Smag til med syltede tyttebær, eddike, salt og peber.
  • Kom de svitsede champignoner i gryden, og rør om.

Noter

Servér varm med f.eks. bagte rodfrugter, kartoffelmos eller råstegte kartofler.

Hvilken vin skal du servere til vildtgryde?

Til vildtkød smager en kraftig rødvin godt. Du kan f.eks. servere en Châteauneuf-du-Pape eller en Amarone til. Det er dyre vine, men det fortjener din vildtgryde.

Tips til varianter

Prøv at eksperimentere med forskellige smagsvarianter ved at tilføje svampe, rodfrugter, eller endda en sjat fløde for en mere cremet konsistens. Hvis du ønsker et nordisk twist, kan du tilføje enebær eller lidt granatæble for en frugtig kontrast.

Tilbehør, der går godt til vildtgryde

Server vildtgryden med rustikke kartofler, rodfrugtsmos eller en lækker kartoffelgratin. En frisk, syrlig salat kan også give retten et frisk pust og balancere de kraftige smage i gryden.

Kan du fryse vildtgryde?

Hvis der bliver rester, kan vildtgryde fryses og opbevares i op til tre måneder. Den kan hurtigt opvarmes på en travl dag, så du kan nyde en smagfuld ret uden at starte fra bunden.

Sidst opdateret: 25. oktober 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

5 from 1 vote

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter