Vandkefir

Sidst opdateret: 27. marts 2024

Vandkefir er lavet af kefirgryn også kaldet kefirperler, kefirknolde eller kefirsvamp. For 30-40 år siden, var det en hel kultur – mælkekultur – at lave kefir og forære kefirsvamp til venner, familie, naboer og hvem, der ellers var inden for omgangskredsen. Der var ikke én husmor med respekt for sig selv, der ikke havde en kefirsvamp stående i vindueskarmen og boble.

Kefirsvampen er blevet in igen – nu kaldes den bare for kefirgryn, -knolde eller -perler. Men når grynene/perlerne ligger samlet, ligner de en svamp. Stammer de fra mælkekefir er de hvide, og fra vandkefir er de semitransparente. For 30-40 år siden var det mælkekefir, der blev hjemmeproduceret til den store guldmedalje, i dag er vandkefir lige så populært.

Opskrift på vandkefir

Vandkefir

Vandkefir – opskrift

Samlet tid: 1 day 5 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Du starter med kefirgryn. Dem kan du købe på nettet. Hvor de stammer fra, ved jeg ikke. Men når du har lavet vandkefir én gang, får du selv kefirgryn – og endda flere end til at starte med. Når du laver vandkefir, skal du altid bruge redskaber af glas, plast eller træ.

Ingredienser

  • 35-50 g økologisk sukker
  • ½ l vand
  • 1 spsk. kefirgryn med lidt vandkefir ved – det hele følger med i flasken når du køber kefirgryn
  • friske eller tørrede økologiske frugter efter eget valg

Sådan gør du

  • Kom sukkeret i et rent glas.
  • Hæld kogende vand over – kun så meget, at der lige netop er nok til at smelte sukkeret.
  • Fyld op med koldt vand, så temperaturen kommer ned på ca. 20° C.
  • Bland kefirgryn og lidt vandkefir i.
  • Tilsæt evt. tørret eller frisk økologiske frugt – evt. i en tepose, så de er nemme at fjerne senere.
  • Læg låg på glasset. Lægger du låget løst over, bliver vandkefiren mere klar, end hvis du sætter det fast, så der dannes overtryk. I så fald kan vandkefiren nemlig blive let mousserende.
  • Lad vandkefiren stå ved stuetemperatur i mindst 24 timer og maks. 14 dage. Jo længere tid, vandkefiren fermenterer, jo syrligere bliver den.
  • Hæld væsken gennem en plastiksigte og over i et rengjort glas eller en rengjort flaske med tætsluttende låg.
  • Fortsæt forfra med kefirgrynene, eller hæld dem på et glas/i en flaske. De kan holde sig i ca. 1 måned.
  • Sæt vandkefiren på køl, hvis du ønsker at nyde den kold. Det er ikke nødvendigt.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Vandkefir smager godt med en skive citron.

NB: Bruger du frisk frugt, skal den tages op efter et døgn. Tørret frugt kan du fjerne efter en uge.

Hvor længe den færdige drik kan holde sig, ved jeg ikke, men længe.

Hvad er vandkefir godt for?

Vandkefir indeholder mælkesyre- og eddikesyrebakterier, der gavner din tarmsundhed. Derudover styrker kefir dine knogler og dit immunforsvar.

Indeholder det alkohol?

Fermentering er en forgæring. Gæren omdanner sukker til mælkesyre, eddikesyre, kulsyre og alkohol. Kan du ikke tåle alkohol, bør du ikke drikke vandkefir. Men alkoholprocenten er altså ikke så høj, at du ikke må køre bil, eller at børn ikke må drikke det.

Der findes faktisk også nogle frugtjuicer, der ”naturligt” indeholder alkohol.

Vandkefir

3 reaktioner

  1. Havde en flaske kefirsaft i køleskabet der eksploderede ; den var lavet på frosset frugtblanding , var i en patentflaske , er der erfaring med det var ret ubehageligt .

    1. Hej Grete
      Det tør jeg ikke give dig et endegyldigt svar på. Vandkefir er jo fermenteret (en form for gæring) sukkervand, hvor sukkeret omdannes til alkoholer. Men, som nævnt i opskriften, får det ikke så høj en alkoholprocent, at børn ikke må drikke det, eller du ikke må køre bil. Nogle mennesker med diabetes 2 tåler ikke alkohol, og i sådanne tilfælde bør vandkefir nok ikke drikkes. Om det kan skade foster eller modermælk, det aner jeg ikke. Her ville jeg nok spørge min jordemoder eller læge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Temaartikler fra HurtigMums