Teboller

Teboller – Hvorfor hedder de det? Der er ikke te i. Jeg har googlet kaffeboller. De findes, men de er ikke så udbredt. Enten er det stort set samme opskrift som teboller eller også er der kaffe i. Altså som i tilberedt kaffe, ikke pulver.

Måske er det fordi vi i 1700- og langt ind i 1800-tallet rent faktisk drak mere te (i de finere kredse) end kaffe. Jeg slog selvfølgelig op i mit husmoderleksikon. Og stor var min overraskelse, da jeg så, at der rent faktisk er forskel på te- og kaffeboller, for kaffeboller bages med bagepulver!

teboller

Gode teboller opskrift

Samlet tid: 1 time 45 minutter
Antal: 20 teboller
Forfatter: Beate Grandahl
Teboller bages med gær, og ofte er der kardemomme i – hvis man kan lide det – hvor kaffebollerne får smag fra citronskal. Du kan selv variere bollerne ved at komme rosiner, sukat, chokolade eller lignende i dejen. Men her får du den ”rene” opskrift – og de er gode, bollerne.

Ingredienser

  • 200 g smør
  • 50 g gær
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 3 æg
  • 600 g hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. salt


Sådan gør du

  • Smelt smørret.
  • Opløs gæren i det lunkne vand.
  • Pisk de to af æggene sammen, og hæld dem i vandet sammen med 300 g mel, sukker, kardemomme, salt og det smeltede smør.
  • Kør det grundigt sammen på køkkenmaskinen – eller ælt det.
  • Tilsæt resten af melet (eller så meget, der er behov for) lidt ad gangen, til du har en dej, der lige klistrer lidt, og lige netop slipper, når du rør ved den.
  • Lad dejen hæve lunt i 45 minutter under et klæde.
  • Del dejen i 20 lige store stykker, og form dem til boller, som sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Dæk igen med et klæde, og lad bollerne hæve i 30 minutter.
  • Varm ovnen op til 200° C.
  • Pisk det sidste æg sammen, og pensl bollerne med det.
  • Bag bollerne i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte (lyder hule, når man banker let på dem med en finger).
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Et par tips til min opskrift på teboller

Tip: Skal der rosiner, sukat, chokoladestykker eller lignende i, så tilsæt dem sammen med det første hold mel under punkt 3. Jeg vil komme ca. 100-150 g rosiner i denne portion dej.

Bollerne uden nogen tilsætning af tørret frugt eller lignende smager godt med næsten hvad som helst på – ost, marmelade, honning, peanutbutter, chokolade eller kødpålæg eller bare smør (gerne på en lun bolle, så det smelter).

PS: Jeg lavede bollerne på billedet til et baby shower, hvor der både blev drukket kaffe, te og kakao, og de faldt i særdeles god jord. Så kaffe-, kakao- eller teboller … de klarer det hele.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce