Svensk pølseret

Svensk pølseret opskrift

svensk pølseret

Svensk pølseret – opskrift

Samlet tid: 45 minutter
Køkken: svensk
Antal: 4 personer
Kalorier: 774kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Hotdog pølser er nok de billigste, og de kan også sagtens bruges med mindre du gerne vil have nogle med et lavere indhold af fedt.

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 2 løg
  • 8-10 pølser efter eget ønske
  • 3 tsk. paprika
  • 1 dl tomatpuré
  • 3 dl mælk
  • Stegemargarine
  • Salt og peber
  • Purløg


Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, og skær dem i ca. 2 cm tykke skiver, og kog dem møre i let saltet vand – dette kan gøres tidligere på dagen eller dagen i forvejen.
  • Pil løgene, og skær dem i halve, tynde skiver.
  • Skær pølserne i 2 cm tykke stykker.
  • Svits løgene i stegemargarine til de er gyldne.
  • Tilsæt pølser, og lad også dem tage lidt farve.
  • Tilsæt paprika, og rør godt, og lad det hele svitse ½-1 minutstid.
  • Tilsæt de kogte, afdryppede kartoffelskiver, tomatpuré og mælk, og lad det hele simre til det er gennemvarmt.
  • Smag til med salt og peber.
  • Servér med klippet purløg. Det er en god idé først at komme purløg på når retten er anrettet på tallerkener hvis du forventer at eventuelle rester skal opvarmes i morgen.

Nutrition

Kalorier: 774kcal | Kulhydrat: 55g | Protein: 34g | Fedt: 46g | Mættet fedt: 16g | Kolesterol: 126mg | Natrium: 1139mg | Kalium: 1794mg | Fiber: 7g | Sukker: 9g | Vitamin C: 57mg | Calcium: 156mg | Jern: 5mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Jeg husker stadig den første gang, jeg smagte svensk pølseret. Det var en kold vinteraften, og jeg var på besøg hos min bedstemor i hendes hyggelige køkken. Hun havde en særlig evne til at lave de mest hjertevarmende retter, og den aften introducerede hun mig for denne skønne ret. Med hver bid blev jeg mere og mere forelsket i den perfekte kombination af pølser, kartofler og den cremede sauce. Siden den dag har svensk pølseret haft en særlig plads i mit hjerte, og jeg glæder mig til at dele denne opskrift med jer, så I også kan opleve den magi, jeg følte den aften.

Historien om Svensk pølseret

Svensk pølseret er da fra Sverige!? Nej siger nogle, svensk pølseret er så pæredansk som noget kan være. Andre siger svensk pølseret som ordet indikerer er fra Sverige.  Indledningsvist havde vi udelukkende forholdt os til den pæredanske forklaring, men vi blev kontaktet af Carsten, der læser med på vores opskrifter, og som havde nogle interessante informationer. Til vores postulat om at at svensk pølseret er pæredansk skrev han til os:

Nej den er svensk. Den er fra sidst i 1800-tallet. Den blev endda vist i en af filmene om “Emil fra Lønneberg”.

Den findes i de gamle svenske opskriftsbøger, min far havde en af dem med hjem fra Sverige. Han boede i Sverige i mange år.

Den danske udgave kom lige efter krigen altså sidst i 1940erne. Den bliver flere steder kaldt for fattigmands-udgaven af svensk pølseret.

Men uagtet om oprindelsen er svensk eller dansk, så er det idag en god dansk hverdagsret.

Svensk pølseret smager skønt og er nem at lave – førhen var den også billig, som Carsten også kommenterede, men pølser er ikke én af de billigste spiser mere

Hvis du gerne vil have retten til at strække længere – hvis der f.eks. kommer uventede gæster, så servér med skive groft brød og eventuelt lidt dampet broccoli eller lignende.

Tip: Svensk pølseret med ekstra smag

Normalt bruger vi jo gode gammeldags danske hot-dog pølser til svensk pølseret. Det vil jeg ikke sætte spørgsmålstegn ved, om det er en lækker variant! For det er det! Men hvis du gerne vil spice retten lidt op så er her to tricks.

  • Brug røget paprika istedet for normal paprika. Det giver lige et lækkert twist – særligt for voksne smagsløg.
  • Brug chorizo i retten enten som erstatning for hot-dog pølserne eller 50/50. Du får noget, der er lidt anderledes end den klassiske svenske pølseret, men den spansk-svenske pølseret smager ganske glimrende.

Begge tricks er dog nogle, som vi primært anbefaler voksne at bruge.

Velbekomme!

Se også vores opskrift på svensk pølseret med pasta her.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre opskrifter med svinekød

Cookie indstillinger
Annonce