Svampetoast

Der er noget særligt ved en god svampetoast. Et stykke ristet brød, toppet med en cremet svampestuvning og drysset med frisk persille og parmesan – det er simpelt, men samtidig lidt af en smagsbombe. Og så tager det kun 20 minutter at lave.

Denne åbne toast er perfekt, når du har lyst til noget varmt og velsmagende, men ikke vil stå i køkkenet hele aftenen. Du kan bruge alle slags svampe – fra champignon til østershatte og shiitake – og både friske og tørrede svampe fungerer fint. Jo flere varianter, jo mere dybde i smagen.

Svampetoast er skøn som let frokost, en forret eller som en hyggelig hverdagsret, du kan pifte op med et glas vin og stearinlys. Har du rester, kan stuvningen sagtens genbruges i en omelet eller vendes med pasta. Det er både god smag og god samvittighed – og en dejlig måde at bruge sæsonens svampe på.

Svampetoast opskrift

svampetoast

Svampetoast

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: aftensmad, Frokost
Servings: 4 personer
Calories: 244kcal
Denne toast er en toast som i et enkelt stykke ristet brød – altså en åben toast – med fyld. Ikke sådan en, hvor to skiver er lagt sammen om noget fyld, som f.eks. en parisertoast eller lignende. Svampetoast laves som regel med flere forskellige typer af svampe, og her får du min opskrift.

Ingredienser

  • 400 g blandede svampe
  • 2 skalotteløg
  • 50 g smør
  • 1 dl fløde
  • 4 skiver godt brød
  • 1 lille bdt. persille
  • 25 g parmesan
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern jord og andre urenheder fra svampene. Det er nemmest med en børste, der er beregnet til formålet.
  • Skær roden af, hvis den stadig er på, og skær store svampe i passende stykker.
  • Pil skalotteløget, og hak det fint.
  • Steg svampene i halvdelen af smørret ved høj varme, til de har fået lidt farve.
  • Tilsæt skalotteløgene, og steg videre i et minuts tid.
  • Tilsæt fløde, og kog op.
  • Skru ned for varmen, og lad det hele simre, til stuvningen har en lækker og cremet konsistens.
  • Steg imens brødskiverne på begge sider i resten af smørret ved middel varme, til de er gyldne og knasende.
  • Skyl persillen, og hak den.
  • Smag svampestuvningen til med salt og peber.
  • Anret svampestuvningen på brødskiverne, drys med revet parmesan, og top med persille.

Nutrition

Kalorier: 244kcal | Kulhydrat: 10g | Protein: 6g | Fedt: 21g | Mættet fedt: 13g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 5g | Transfedtsyre: 0.4g | Kolesterol: 59mg | Natrium: 203mg | Kalium: 378mg | Fiber: 3g | Sukker: 4g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 100mg | Jern: 1mg

Min opskrift på svampetoast

Som nævnt kan svampetoast laves med forskellige typer af svampe. Champignoner, enoki, Karl Johan, kantareller, shiitake, kejserhatte osv. Jeg køber gerne et færdigpakket svampemix. I den stuvning på billedet er der brune champignoner og shiitake samt gule og grå østershatte. 

Du kan dog godt kun bruge én type svampe. F.eks. champignoner, som nok er dem, det er lettest at finde i nærmest alle dagligvarebutikker. Men det gør noget for smagen, at der er flere slags svampe i.

Du kan også bruge tørrede svampe. De skal først udblødes i vand i ½-1 times tid. Smagen er god, og fordelen ved de tørrede svampe er, at du kan have dem på lager, hvis du pludselig skulle få lyst til en svampetoast. Du skal bruge ca. halvdelen – altså i dette tilfælde 200 g – i forhold til friske svampe.

Stop madspild

Får du rester af svampestuvningen, så kan du f.eks. bruge den i en omelet. Eller du kan blande kogt pasta i og måske ristede bacontern og spise den som en lækker pastaret. Du kan også bruge den som fyld til fyldte pastaer, men det er lidt mere omstændeligt. Du kan selvfølgelig også bare lave dig en svampetoast mere dagen efter.

Er det svampe, du har tilovers, kan de fryses. Efter frysning egner de sig bedst til supper og gryderetter – eller svampestuvning. 

Du kan også tørre dem. Enten i en dehydrator – hvis du har sådan et apparat – i ovnen eller i en airfryer med dehydreringsfunktion. De skal have ca. 1 time ved 60-70° C. Eller du kan skære dem i skiver, trække dem på en snor og hænge dem op.

Sidst opdateret: 29. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter