Skidne æg

Jeg ved ikke, om det kun er på grund af, at den serveres skidenlørdag, at den hedder, som den gør, eller om det også har lidt med udseendet at gøre, for hvis du blot serverer æggene med sennepssovsen – uden at skære æggene over og uden grønt – så ser den knap så indbydende ud.

Retten serveres i dag vel mest som én blandt flere frokostretter til påskefrokosten. Den består af en sennepssovs (tidligere lavet med fiskesennep), og heri serveres smilende eller pocherede æg.

Det er en ret, der hurtigt kan komme på bordet, og den smager mums, så det er lige en ret for Hurtigmums.

Det smager faktisk rigtig godt endda, men det gør alt jo, når der er æg med en blødende blomme involveret. Om det så er blødkogt, smilende, pocheret eller spejlæg – som vel og mærke ikke har været udsat for den helligbrøde at blive vendt under stegningen – er mindre vigtigt.

Vores opskrift på skidne æg

skidne æg

Skidne æg – opskrift

Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Vi får skidne æg flere gange om året, og vi får det ofte som en selvstændig ret. Mere herom senere for her kommer opskriften på skidne æg.

Ingredienser

  • 4 æg
  • 15 g smør
  • 3 spsk. mel
  • 5 dl mælk
  • 2-3 spsk. grovkornet sennep
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Sæt en gryde vand over at koge, og kog æggene smilende (6 minutter for æg af gennemsnitsstørrelse).
  • Smelt smørret i en anden gryde, tilsæt melet, og rør rundt, til du har en ensartet masse.
  • Tilsæt nu ca. halvdelen af mælken, mens du pisker kraftigt. Pisk, til mel- og smørmassen er rørt helt ud.
  • Tilsæt resten af mælken lidt ad gangen, mens du pisker.
  • Tilsæt sennep, når sovsen koger, kog op igen, og lad herefter sovsen koge i 5 minutters tid under omrøring.
  • Smag til med salt og peber.
  • Portionsanret med halve æg i sovsen, rugbrød og en dusk grønt – f.eks. karse.

Noter

Tip I: Nu har du sikkert bemærket, at der er mere end æg, rugbrød, sovs og karse på tallerkenen på billedet. Men det er altså bare et krydderi, der er drysset med let hånd … Bacon, hedder krydderiet. Som i stegt bacon.
Blødende æggeblommer, sprødt, knasende, salt bacon og masser af sovs, så bliver det ikke meget bedre. Det er bare et tip.
Tip II: Hvis du vil servere skidne æg som en selvstændig ret, som jeg nævnte tidligere, så prøv at servere retten med tynde ”mørbradbøffer” – 1 cm tyk skive mørbrad, som er trykket fladere med en hånd eller siden af en kniv og stegt 1 minuts tid på hver side i noget smør.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hertil kan du servere kartofler i ovn. Med kød og kartofler til er der noget, der mætter. Når jeg serverer denne variant af skidne æg, så dropper jeg brødet.

Sidst opdateret: 24. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter