Silikoneforme – Gør bagning nemmere med silikoneforme!

Sidst opdateret: 14. marts 2020

silikoneforme

Silikoneforme er praktiske, når du skal bage, lave karameller eller chokolade eller fryse is. Der findes også billige efterligninger, der ikke er silikone med plast. Så inden du køber, så tjek lige, hvilke temperaturer formen kan tåle, plast kan nemlig ikke tåle at komme i ovnen, ligesom silikonen kan.

Silikoneforme fås i utal af udformninger. Fra de helt bitte, små til at forme pynt til kager med til bradepandestørrelse og alt derimellem. Og kan du ikke finde en silikoneform med lige netop den facon, du ønsker, så laver du den bare selv af Silli, som du kan købe på bl.a. kageoplevelser.dk. Det er smart!

Silikoneforme til det hele

Silikoneforme er som nævnt anvendelige til at lave mange forskellige ting i. Og faktisk ikke kun i det søde køkken, de kan også sagtens bruges til gratiner, madtærter og lignende. De har nemlig mange fordele.

  • Er bløde og fleksible, men alligevel faste
  • Skal ikke smøres med fedtstof inden brug
  • Kan tåle temperaturer fra frost til varme

Det er nemt at få indholdet ud af en silikoneform, fordi den kan vrides. Det betyder også, at selvom du måske ikke har fået tempereret chokolade korrekt, vil du stadig kunne få den ud af en silikoneform modsat en form af et andet og hårdere materiale. Chokoladen vil naturligvis stadig have en grålig farve og mangle det rigtige knæk, når den ikke er tempereret korrekt.

Formen skal ikke smøres inden brug. Dog anbefaler nogle, at du lige skyller den under den kolde vandhane, inden du tager den i brug. Den skal ikke tørres af bagefter bare tømmes for vand.

En silikoneform kan oftest tåle temperaturer fra helt ned til -60° C og helt op til 230° C. Det betyder, at du kan bruge formen både i fryseren og i ovnen, og du kan endda tage den direkte fra fryseren og sætte den i ovnen eller omvendt. Dog skal du ikke sætte den under grillen i ovnen, der kan godt blive mere end 230° C.

Hvilken silikoneform skal du vælge?

Som tidligere nævnt, kan du få forme, som giver sig ud for at være lavet af silikone uden at være det. Dem skal du gå langt uden om. Tjek altid specifikationerne, før du køber.

Derudover kan du få et utal af forskellige forme af silikone. Hvilken du skal vælge, afhænger naturligvis af formålet.

  • Chokolader med eller uden fyld og andet slik
  • Bagværk – fra brød og formkager til muffins
  • Is – også is på pinde – og lækre desserter

Lav lækre karameller eller chokolader med eller uden fyld, som ser helt professionelle ud. Det kan du med en silikoneform, som f.eks. denne her fra Hellebergs, som du kan lave chokoladeroser med og så er det dejlig nemt som denne opskrift på fyldte chokolader.

Skal du bage kager, store som små, findes der uanede muligheder. Fra bogstavkager til ganske almindelige klassiske runde eller firkantede kager. Du finder et stort udvalg af silikonekageforme hos Kageting. Det kode ved silikonekageforme er at du nemt kan bage din kage uden at skulle fumle med fedtstof på formen eller bagepapir. Så kan du trygt bage din krydderkage, stenalderbrød, eller hjemmelavet müslibar.

Desserter og is er også nemt at tilberede i silikoneforme. Gør sommerens ispinde unikke ved selv at lave hjemmelavet is i en isform som denne fra Det Søde Liv.

Afgiver silikoneforme giftstoffer?

Silikone er et kunststof opbygget af silicium og ilt, og det findes i konsistenser lige fra flydende væsker til hårdere materialer. F.eks. smøre- og fugemidler, silikoneimplantater og mobilcovers. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken form for silikone, der bliver brugt, når du skal bruge din form til fødevarer.

For nogle år siden var det oppe i medierne, at silikoneforme afgav kemiske stoffer, som kunne være sundhedsskadelige. Derfor anbefalede man, at forbrugerne skulle varme de nye silikoneforme igennem i ovnen ved et par hundrede grader i to til fire timer.

Men i dag laves de fleste silikoneforme til madlavning af fødevaregodkendt silikone uden giftstoffer. Det gælder bl.a. det populære mærke Silikomart, som helt sikkert er anbefalelsesværdigt, når det gælder silikoneforme.

De har et stort udvalg af silikoneforme, som du kan se på f.eks. kforkage.dk. Du kan også selv tjekke kvaliteten af silikonen ved at folde et stykke af formen sammen mellem to fingre. Dannes der en hvid stribe, så er det ikke den form, du skal købe, for det betyder, at der er giftstoffer i den.

Nem at rengøre

Silikoneforme er også nemme at vaske af efter brug. Faktisk kan de komme i opvaskemaskinen, men det kan de altså godt få lyse misfarvninger af. Så det er bedre at bare at vaske dem af med opvaskebørsten, varmt vand og opvaskemiddel. Du må aldrig bruge skuremidler eller -svampe, det ødelægger silikonens overflade.

Skulle der være noget fastbrændt dej eller måske æg fra pensling, så sæt den tomme form i ovnen ved højeste temperatur, formen kan tåle, så drysser det brændte som regel af.

Glipper alt andet, så brug natron. Rør lidt vand i, så du får en tyk creme, og smør cremen på de ”angrebne” steder – hvad end det er fedt eller fastbrændt – og lad det sidde, til det er tørt. Vask efter med varmt vand.

Silikoneforme i praksis

Når først dine silikoneforme er kommet ind i køkkenet, så skal de sikkert i brug hurtigst muligt. Mangler du inspiration, så se herunder, hvad du kan tilberede i dine silikoneforme.

Fyldte chokolader

Fyldte chokolader kan du finde opskriften på ved at klikke på linket her først i teksten. Dem i opskriften er ikke formet som roser, men som hjerter, men formen har jo intet med smagen at gøre, så du kan forme dem, lige som du vil.

Skal du bruge dine chokolader til et bestemt formål eller arrangement, kan du stort set få forme, der opfylder ethvert behov – jul, halloween, babyshower … og skulle det ikke lykkes, må du i gang med Silli – som tidligere nævnt – og lave dine egne forme.

Bagværk

Du kan bage brød, formkager, tærter og muffins i silikoneforme. Du skal være opmærksom på, om der i opskriften er nævnt, om der bliver brugt papir, metal eller silikone. For det kan have indvirkning på bagetiden. Men ovne er heller ikke ens, så bagetid skal altid tages med et forbehold.

Også rugbrød eller lagkagebunde kan du bage i silikoneforme. Det handler bare om at finde en i den rigtige størrelse og med den rette form.

Sommerens ispinde

Med isforme af silikone kan du omforme enhver slags hjemmelavet is til ispinde. Du kan i teorien bage ”is” – altså f.eks. bage en chokoladekage på en ispind. Du skal bare være sikker på, at pinden kan tåle varmegraderne. For silikoneformen kan i hvert fald.

Du kan også finde silikoneforme, der kan give din is, flan eller citronfromage form som et hjerte eller som en diamant. Det ser superprofessionelt og indbydende ud.

God fornøjelse og velbekomme!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums