Sauerkraut

Sidst opdateret: 8. november 2022

Sauerkraut er fermenteret kål – mindst, der kan godt være andre ingredienser i også, som f.eks. chili og/eller hvidløg. Sauerkraut stammer fra Tyskland og betyder surkål, og det er lige netop det, det er. Sur kål. Men selvfølgelig under kontrollerede forhold ligesom surdej. Tyskerne spiser sauerkraut til pølse, flæsk – ja, alt! Og det smager også godt, prøv selv.

Fermentering er en proces, som frembringer bl.a. mælkesyre på grund af bakterier, som er i kålen. Det giver kålen en karakteristisk sur smag. Det er vigtig, at kålen står lunt, men ikke for varmt, og det er vigtigt at glasset er fyldt helt op og er helt tæt. Ellers kan du risikere, at kålen mugner i stedet for at gære – og det er du ikke interesseret i.

-->

Sauerkraut

Sauerkraut – opskrift

Samlet tid: 35 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Når du laver sauerkraut, er et eller flere glas – i passende størrelse – med patentlåg at foretrække. Kan al kålen ikke være i glasset, så brug det overskydende til hvidkålssalat eller rødkålssalat i stedet for at bruge et for stort glas.

Ingredienser

  • 1 kålhoved eller hvor meget sauerkraut du nu vil lave – både rød- og hvidkål kan bruges
  • Fint salt – 2½ % af kålens vægt f.eks. 800 g – 8*2½ = 20 g
  • atamon

Sådan gør du

  • Fjern de yderste blade på kålhovedet, men gem dem.
  • Skær kålhovedet over på midten, og fjern stokken.
  • Snit kålen fint med en skarpkniv – eller i foodprocessoren.
  • Kom kål og salt i en skål, og ælt saltet godt ind i kålen. Bliv ved et par minutter.
  • Lad kålen stå et kvarters tid.
  • Ælt igen kålen, indtil den bliver blød. Det tager 5-10 minutter.
  • Kom kålen på et eller flere skoldede og evt. atamonskyllede glas med patentlåg.
  • Pres kålen hårdt sammen i glassene.
  • Hæld væden over. Hvis der er et lille slip op til låget, kan du lægge nogle af bladene fra pkt. 1 sammenfoldet ned ovenpå for at lave et ekstra pres, før du lukker glasset. Bladene skal selvfølgelig være skyllet rene for jord og snavs.
  • Stil kålen et lunt sted – ca. 21° C – i 1-2 uger.
  • Åbn låget dagligt for at slippe trykket ud. Samtidig kan du lige smage på den. Kålen kan spises allerede fra dag et, men først efter et par dage eller tre vil du kunne smage syrligheden.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Sauerkraut med chili og hvidløg

Vil du gerne have smag af andet end kål, kan du tilsætte et par fed hvidløg og et par røde chilipebre pr. kg kål. Hak hvidløgsfeddene fint, og skær chilipebrene i tynde skiver. Især i sauerkraut af hvidkål ser de røde chilipebre indbydende ud.

Hvad spiser man sauerkraut til

Som tidligere nævnt kan du spise sauerkraut til stort set alt. Fra kogt oksebryst til medisterpølse. Men prøv også at komme det oven på hotdoggen eller i kyllingeburgeren.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Temaartikler fra HurtigMums