Sammenkogt ret

Sammenkogt ret er, som navnet mere end bare antyder, en ret hvor flere forskellige ingredienser er kogt – stegt eller braiseret – i den samme gryde. Det gør det nemt for alle at være med, for der er ingen betingelser. Den kan laves af okse, kylling, svin eller uden kød. Derfor er det også en god resteret, for du kan få tømt ud i køleskabet og grøntsagsskuffen.

Nogle steder bliver retten netop også kaldet for tøm-køleskabet-gryde. Og andre steder for 1-meter-gryden – alt inden for en meter ryger i gryden, så pas på! Eller slet og ret gryderet. Gryderetter eller sammenkogte retter er faktisk en fællesbetegnelse for mange retter – mørbradgryde, jægergryde, boeuf bourguignon og mange flere.

Opskrift på sammenkogt ret med svinekød

Sammenkogt ret

Sammenkogt ret med svinekød

Samlet tid: 50 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Man har nok spist sammenkogte retter i adskillige år. Men selv begrebet sammenkogt ret – altså ikke mørbradgryder osv. – husker jeg var meget populære tilbage i 70’erne og 80’erne, hvor det var meget normalt at servere sammenkogt ret, når vennerne kom på besøg. Skulle det være ekstra fint serverede man ristaffel, som godt nok også er en gryderet, men hvor der også er en masse tilbehør, der ikke kommer i gryden, men serveres ved siden af.
En god ting ved gryderetter var – og er – også, at de ikke behøver koste en formue. For du kan spæde op med billige grøntsager, rodfrugter osv. og så spare lidt på de dyrere ingredienser.
Opskriften herunder er en grundopskrift, hvor du selv kan tilføje flere grøntsager og krydderier. Giv fantasien frit spil.

Ingredienser

  • 500 g skinkesmåkød
  • 1-2 løg
  • 250 g champignoner
  • 150 g bacon – helt stykke eller i tern
  • 15 g smør
  • 200 g cocktailpølser
  • 2 tsk. sød paprika
  • 1 tsk. smoked paprika
  • Vand
  • 1 hønsebouillonterning
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • Lidt balsamicoeddike
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Puds kødet, så det er fri for sener og fedt.
  • Pil løg, og hak dem groft.
  • Rens champignonerne, og skær dem i tykke skiver.
  • Skær baconen i tern, hvis den ikke allerede er det.
  • Kom baconternene i en kold støbejernsgryde eller lignende, og skru godt op for varmen under den.
  • Kom smør ved, når baconen begynder at syde og tage farve.
  • Tilsæt kød, løg og cocktailpølser, og rist videre, til der er kommet god stegeskorpe.
  • Tilsæt champignonerne, og steg videre et par minutter.
  • Drys stødt og smoked paprika over, og rør rundt.
  • Tilsæt vand, så det dækker, og kom hønsebouillonterningen i gryden.
  • Lad det hele simre til kødet er mørt – ca. ½ time.
  • Rør melet ud i cremefraichen, og jævn retten med det under omrøring – det er ikke sikkert, du skal bruge det hele.
  • Smag til med balsamicoeddike samt salt og peber.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Sammenkogt ret kan spises med alt fra ris og pasta til kartoffelmos. Jeg foretrækker helt klart sidstnævnte og så gerne et par skiver syltede rødbeder til.

Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter