Pasta puttanesca

Pasta puttanesca er sådan en ret, der føles som en ven, man altid kan regne med. Den er hurtig at lave, smækfuld af smag og kræver kun få ingredienser – de fleste kan man endda have liggende i skuffen. Det er mad, der både mætter og varmer, og som smager af ferie i Italien.

Den salte smag fra ansjoser og kapers, de mørke, intense oliven og de søde tomater giver en sauce, der både er enkel og kompleks på samme tid. Det er en ret med historie, med kant – og med kælenavnet skøgens pasta har den også lidt fræk charme med i gryden.

Her får du min egen version af pasta puttanesca – en opskrift, jeg vender tilbage til igen og igen. Den tager kun 20 minutter at lave, og du kan bruge lige den pastatype, du bedst kan lide. Selv er jeg særligt glad for god gammeldags makaroni, men retten fungerer lige så godt med alt fra penne til spaghetti.

Velbekomme – og god fornøjelse i køkkenet!

Opskrift på Pasta Puttanesca

pasta puttanesca

Pasta puttanesca

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: aftensmad
Servings: 4 personer
Calories: 329kcal
Pasta puttanesca er en italiensk pastaret, der består af hakkede tomater, ansjoser, oliven, kapers, hvidløg og olivenolie og så selvfølgelig pasta af en eller anden slags. Her får du min opskrift på pasta puttanesca.

Ingredienser

  • 4 fed hvidløg
  • 4 ansjosfileter
  • 3 spsk. olivenolie
  • 100 g sorte oliven uden sten
  • 2 spsk. kapers
  • ½ tsk. chiliflager
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 ds hele cherrytomater – kan erstattes af flåede tomater
  • 300 g tørret pasta valgfri
  • Persille
  • Parmesanost
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
  • Lad ansjosfileterne dryppe lidt af, og hak dem groft.
  • Lad også olivenerne dryppe af, og skær dem i halve.
  • Steg hvidløg og ansjoser i olivenolien i en stor pande i et par minutter.
  • Tilsæt oliven, kapers, chiliflager og tomatpuré, og lad det svitse med i et minuts tid.
  • Tilsæt cherrytomater, og lad det hele simre i 10-15 minutter.
  • Kog imens pastaen al dente.
  • Tag den kogte pasta op med en tang eller hulske, og vend den rundt i sovsen på panden.
  • Smag til med salt og peber, og tilsæt evt. mere pastavand, hvis sovsen er for tyk.
  • Servér med et drys hakket persille og revet parmesanost.

Nutrition

Kalorier: 329kcal | Kulhydrat: 57g | Protein: 11g | Fedt: 6g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 4g | Kolesterol: 2mg | Natrium: 415mg | Kalium: 202mg | Fiber: 3g | Sukker: 2g | Vitamin C: 0.4mg | Calcium: 37mg | Jern: 1mg

Min pasta puttanesca-opskrift

Jeg foretrækker at bruge makaroni i min puttanesca. Den tykkeste af slagsen. Den vi altid fik, da jeg var barn, hvor vi kunne finde på at bruge en makaroni til sugerør (rå naturligvis), for der var hul hele vejen igennem.

Og kogt var der bare så meget mere smag og kraft i dem end i spaghetti. Men de er sværere at opdrive i dagligvarebutikkerne – i hvert fald dér hvor jeg kommer. Så i stedet bruger jeg nogle gange pastapenne – penne rigate. Eller, som på billedet, fresine pasta, som nærmest er en flad spaghetti, der er lidt tykkere end fettuccine og lidt bredere end linguine. Men kan jeg få makaroni, så er min lykke gjort.

Skøgens pasta

Pasta puttanesca bliver også nogle gange kaldt for ’skøgens pasta’. Muligvis fordi det italienske ord ’puttana’ betyder skøge på dansk. 

Men ’puttanesca’ skulle efter sigende også være slang for ’det jeg lige havde på skærebrættet’. Så måske en italiensk pasta-biksemad. 

I nogle tilfælde bliver retten også kaldt pasta alla puttanesca eller spaghetti (alla) puttannesca. Sidstnævnte er naturlig vis med spaghetti. Til førstnævnte vil jeg nok foretrække så at bruge slangudtrykket – det jeg lige havde på spækbrættet – da ’alla’ betyder ’med’, og så retten ville hedde pasta med skøge, hvilket jo ikke giver mening.

Pasta puttanesca uden ansjoser

Ansjoserne i puttanescaen smelter under tilberedning – nøjagtigt som i vitello tonnato og i salsa verde. De er en fantastisk smagsforstærker og tilføjer salt og fedme til retten. 

Men vil du af en eller anden grund ikke have ansjoser i din pasta puttanesca, kan du erstatte dem med tun i olie. 

Du kan faktisk også komme både tun og ansjoser i. Det smager også dejligt. Eller du kan helt udelade ansjoserne, så du får en vegetarisk pasta puttanesca. Men der går altså lidt tabt på smagen.

Sidst opdateret: 29. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter