Paratha

Paratha – Et fladbrød eller en pandekage er nok den bedste betegnelse, jeg kan bruge til at forklare, hvad en den her ret egentlig er. Paratha stammer fra det indiske subkontinent og er udbredt i hele Pakistan, Indien og Myanmar. ’Paratha’ er en sammentrækning af ordene ’parat’ og ’atta’, som skulle betyde ’lag af kogt dej’, hvor dejen bliver lagdelt ved at blive foldet med olie eller ghee (klaret smør) – lidt ligesom butterdej.

Denne slags fladbrød her spises til morgenmad eller til teen med smør på.

 

paratha

Paratha – opskrift

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 10 stykker
Kalorier: 76kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Men der findes også en anden slags paratha. Fyldt paratha. Den er som regel ikke lagdelt. Det mest almindelige fyld er krydret kartoffelmos, men også grøntsagsretter, currys eller dhal kan serveres sammen med parathas.

Ingredienser

  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 4 spsk. olie
  • 1 dl lun vand
  • Smør til stegning


Sådan gør du

  • Bland mel, salt og olie.
  • Tilsæt vandet ad flere gange, indtil du har en fast dej.
  • Ælt dejen grundigt.
  • Del dejen i 10 stykker af samme størrelse.
  • Rul stykkerne runde og flade.
  • Smelt lidt smør på en varm pande, og steg hver paratha på begge sider ved medium varme, til de er gyldne.

Nutrition

Kalorier: 76kcal | Kulhydrat: 15g | Protein: 2g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Transfedtsyre: 1g | Natrium: 20mg | Kalium: 21mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Calcium: 3mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Servering

Du kan enten servere parathas til middagsretten, eller du kan komme lidt fyld på og folde dem to gange omkring fyldet, så du får en trekantet variant.

En anden måde at servere parathas på, er ved at lægge brødene sammen to og to om fyldet og derefter stege den fyldte paratha i smørret på begge sider, til de er gyldne. Men får du lavet dem for tynde og for tunge, er de svære at håndtere. Til sidst kan de halveres – ellers får du kun 5 parathas ud af det.

Du kan holde parathas varme i ovnen eller opvarme dem i ovnen, hvis du skal lave mange. Personligt syntes jeg det her er et godt alternativ til amerikanske pandekager og andre noget mere tunge retter i en brunch, men det kan i en dansk sammenhæng også bruges til aftensmaden i stedet for naanbrød eller chapati.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. Jeg har aldrig før smag Paratha og det er da vist en kæmpe fejl, for det ser virkelig lækkert ud! Tror jeg skal have dem med fyld i aften. Tak for inspirationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce