Pandekager på bål

pandekager på bål

Pandekager på bål er en lækker udendørsspise til børnefødselsdagen, til Sankt Hans eller bare fordi vejret er godt, og der er behov for lidt til den søde tand. Vi har fået et lækkert bålsted fra norske Espegard til formålet, og viser her, hvor nemt og lige til det er at bage pandekager på bål.

Det er surt at skulle gå indenfor for at bage pandekager, når nu vejret er godt, hyggen har sænket sig, og lysten til en lækker dessert eller snack har indfundet sig.

Heldigvis behøver du det hellere ikke – når vi altså lige ser bort fra, at du er nødt til at gå ind efter ingredienserne og lidt køkkengrej. For pandekager bages lige så nemt over åben ild, som på et moderne komfur med halogenplader. Og opskriften på dejen er nøjagtig den sammen, som den du bruger indendørs.

pandekager på bål

Opskrift på pandekager på bål

Samlet tid: 45 minutter
Ret: Dessert, kaffe, Kage
Antal: 10 pandekager
Kalorier: 93kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Fremgangsmåden, når du skal bage vover bål, er præcis den samme, som når du bruger et almindeligt komfur – bortset fra trin 1 og 2.

Ingredienser

  • 2 dl hvedemel
  • 1 tsk. sukker
  • 1 knsp. salt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 3 dl mælk
  • 1 æg
  • Smør eller olie til stegning


Sådan gør du

  • Start med at tænde op i træet i bålfadet.
  • Når der er godt gang i bålet, kan du gå begynde på dejen.
  • Start med at blande de tørre ingredienser i en skål.
  • Derefter tilsættes mælken lidt ad gangen.
  • Pisk pandekagedejen godt, så der ikke er klumper i.
  • Til sidst slår du ægget ud i dejen, og pisker det i.
  • Når dejen har den rette konsistens, er den klar.
  • Imens er bålet blevet mere roligt og jævnt brændende.
  • Sæt nu risten på bålfadet og placer panden ovenpå.
  • Smid en klat smør på panden eller en slat olie.
  • Når smøret er smeltet og bruset af, eller olien ryger, er panden klar.
  • Hæld omkring ¾-1 dl dej i panden, når den er ordentlig varm
  • Bag pandekagen, til der ikke er mere flydende dej på oversiden.
  • Vend derefter pandekagen, og steg den færdig.
  • Læg den over på en tallerken, og gentag fra trin 12, til skålen er tom.

Noter

Bliver panden for varm, skal du hæve grillristen på bålfadet et niveau op. Er panden ikke varm nok, sænker du grillristen et niveau. Der er tre niveauer på Espegard bålfadet, så start altid i midten – og ”skru” så op eller ned efter behov.Skal du tilføre mere brænde undervejs, fjerner du panden og grillristen. Dernæst lægger du træet på, og sætter grillrist og pande tilbage igen.Velbekomme – og nyd både pandekager og bålsted. Vælger du et Espegard magen til det, vi har brugt, får du et solidt, gennemtænkt og særdeles holdbart bålsted, du kan have glæde af i mange år fremefter.

Nutrition

Kalorier: 93kcal | Kulhydrat: 17g | Protein: 4g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 18mg | Natrium: 18mg | Kalium: 75mg | Fiber: 1g | Sukker: 2g | Calcium: 43mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Videoopskrift på pandekager over bål

Espegard bålstativ

Har du ikke et velegnet sted at brænde bål af, eller er du bange for, at underlaget er for tørt, er et bålstativ løsningen. F.eks. det lækre Espegard bålstativ, vi har brugt under optagelserne til videoen her på siden. Det kan du finde ved forhandlere som Outdoor Cooking!

Derved får du løftet ilden op i sikker afstand fra underlaget, samtidig med at du får en meget bedre arbejdshøjde på ildstedet. 

Nemt at justere arbejdshøjden

Det ekstra geniale ved Espegard bålstativet er, at højden op til selve bålfadet, som er der hvor du har dit bål, kan justeres i højden over jorden med de kæder, bålfadet hænger i. Derved kan du hænge bålfadet højere, når du griller på et mere brandbart underlag, f.eks. græsplænen på en tør sommerdag.

Smart nok medfølger der et lille aske- og gnistfang til at hænge under det hul, der er midt i bålfadet, for at skaffe træk til ilden nede fra. Det beviser med alt tydelighed, at folkene bag Espegard-produkterne går op i de små, perfektionerende detaljer – og også tænker i brandsikkerhed.

Altid i vatter

En anden smart detalje er muligheden for at kunne justere vinklen på hver af benene. Derved kan du justere bålfadet, så det hænger i perfekt vatter. Så bliver pølserne og andre runde ting liggende der, hvor du har lagt dem på risten.

Nemt at transportere

Endelig er det forholdsvis store Espegard bålstativ nemt at transportere. Benene kan skrues af, og hvert ben kan skrues fra hinanden i tre dele – lige til at komme i bålfadet, når det er hægtet af kæderne.

Kæderne – inkl. kæden til at hænge gryder eller kedler i passende afstand over ilden – kan så følge bagefter sammen med toppen af bålstativet.

Så er det hele lige til at bære – hvis du har lidt muskler vel at mærket. For bålstativet er kram, der er lavet af solide materialer. Så det vejer lidt. I kan naturligvis også være to til opgaven.

Tag det med i bagagerummet på bilen eller i cykeltraileren, og sæt det så op der, hvor du kommer frem, og hvor det er tilladt at tænde bål. For sikker afbrænding af bål handler ikke kun om underlaget. Omkringværende tørt ved og græs kan også antændes af de gnister, du sjældent kan undgå, flyver op fra et tændt bål.

Se også vores opskrifter på bananpandekager.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre typer pandekager

Cookie indstillinger
Annonce