Ovnbagt laks

ovnbagt laks

Nem ovnbagt laks opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Ret: Fisk, Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 325kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Der skal ikke så meget til ud over laksen. Og den er også hurtigt lavet og nem at lave. Hvad du ønsker at servere til er naturligvis op til dig, men jeg serverer asparges, hollandaisesauce og små, kogte kartofler til.

Ingredienser



Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C – undervarme eller over-/undervarme, ikke varmluft.
  • Fold et stort ”fad” af to store stykker stanniol – de skal være større end laksens længde og bredde.
  • Læg laksen på ”fadet”, og fold kanterne lidt op omkring laksen.
  • Pres saften fra ½ citron ud over laksen.
  • Skær den anden halvdel af citronen i skiver.
  • Læg dild oven på laksen, dernæst citronskiverne, og drys til sidst med salt og peber.
  • Sæt laksen i ovnen i 18-20 minutter til den er færdig uden at være tør.
  • Læg laksen i stanniolet over i et fad, og servér. Skindet bliver hængende på stanniolet når du tager af laksen. Nemt og enkelt.

Nutrition

Kalorier: 325kcal | Kulhydrat: 2g | Protein: 45g | Fedt: 14g | Mættet fedt: 2g | Kolesterol: 124mg | Natrium: 99mg | Kalium: 1103mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 5mg | Calcium: 32mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
laks i ovn

Ovnbagt laks – Laks er en skøn fisk. Selv folk der hævder ikke at kunne lide fisk, kan som regel lide fisk når der kommer laks på bordet. Laks har tilligemed sæson hele året. Desværre gør det ikke laksen til en billig fisk.

Dog er det jo ikke den dyreste fisk du kan finde på markedet. Her er vi nok ude i pighvar, som du nemt kommer til at give 3 – 3½ gange mere for end du skal give for laks. Den må så heller ikke fiskes i mere end tre måneder om året. Nå, tilbage til laksen.

Laksen er en fed fisk. Den er rig på de sunde flerumættede omega-3 fedtsyrer som er livsnødvendige for vores sundhed. Endvidere er den rig på jod og selen og har et højt indhold af D- og B12-vitamin. En rigtig sund og velsmagende mundfuld.

Tilberedning af laks

Laksen har fast, lyserødt kød. Den kan tilberedes hel, fileteret eller udskåret. Den er velegnet til at røge, marinere, grille, stege og dampe. Den du få opskriften på her er dampet i ovnen – eller bagt om du vil.

Tilbehør til ovnbagt laks

Hvis du endnu ikke er fastbesluttet på hvad du skal have til din laks, så kommer her et par forslag:

Rodfrugter i ovn – En friskbagt og dampende laks fra ovnen passer rigtig godt med rodfrugter. Jeg foretrækker helt almindelig bagte rodfrugter i ovn, som eventuelt kan kombineres med lidt kartofler, og ja det er jo også en rodfrugt, så det passer godt sammen.

Spinatsalat – Med en spinat salat og laks kombineret får du en lækker let ret. Med den her spinatsalat får du kombineret den bløde runde smag fra mango med den lidt skarpe distinkte smag fra gedeost.

Bønnesalat – Normal bønnesalat vil fungere fint, men her på siden har vi noget, der passer endnu bedre nemlig en bønnesalat med edamame bønner. Det harmonerer faktisk rigtig godt med laksen. Dog vil jeg undlade den ristede bacon, der indgår i denne opskrift på bønnesalat, da den ikke harmonerer særlig godt med laksen.

Vinvalg

Denne ret er meget mild og let i smagen – den er tilberedt ved lav varme og uden kraftige krydderier. Derfor vil jeg anbefale at servere en hvidvin af chardonnaydruen. F.eks. Bourgogne Chardonnay, Les Murelles som er frisk og tør i smagen og som ikke er en af de dyreste vine, men en udmærket hverdagsvin. Eller du kan vælge en Schubert Sauvignon Blanck fra New Zealand som er særdeles velegnet til asparges – hvis du vælger at servere asparges til – som jo har en syre der ikke går til en hvilken som helst vin.

Rester

Skulle du – mod forventning – have laks til overs efter dette lækre måltid er indtaget, kan det spises på et stykke ristet brød, bruges i en sandwich eller salat, eller du kan anvende den i kedgeree (anglo-indisk for rodsammen) – bare husk at fjerne eventuelle citronskiver først.

Hvis du bliver glad for denne ret så prøv evt også dampet torsk i ovn med lime på kål. Det er en anden rigtig lækker fiskeret.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

3 reaktioner

  1. Man må IKKE putte citron eller anden syre sammen med staniol/alu-folie! Det reagerer med aluminiumen og er ren gift!!!

    1. Hej Kristian

      Det er korrekt, at citronsaft eller andre sure fødevarer (og salte i øvrigt også) ved kontakt med stanniol kan frigive aluminium til maden. I denne opskrift bliver skindet – som ikke skal spises – så hængende på stanniolet. Men vil du gerne undgå at bruge stanniol, kan du bruge bagepapir (det er lidt sværere at folde) eller en form med en slip let-belægning. Det sidste giver dog lidt ekstra opvask.

      De bedste hilsner

      Beate og hurtigmums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce