Orzo pasta

En cremet orzotto, der varmer og mætter

Orzo pasta er lidt af en skjult skat i pastahyllen – små, risformede pastastykker, der suger smag til sig og bliver dejligt cremede, næsten som en risotto. Her får du en opskrift, hvor orzoen får lov at skinne i selskab med søde tomater, aromatiske krydderurter og en fløjlsblød ostedressing.

Det er en ret, der føles som ægte hverdagsforkælelse – nem at lave, men fuld af smag. Perfekt som en selvstændig vegetarisk middagsret, men den kan også sagtens serveres som tilbehør til kylling eller fisk.

Og selvom orzo teknisk set er pasta, så har den sin helt egen charme og tekstur, som gør den lidt anderledes – på den allerbedste måde. Herhjemme er det en ret, der bliver lavet igen og igen – også selvom børnebørnene ikke altid deler begejstringen. Til gengæld bliver de voksne glade hver gang.

Opskrift på orzo pasta

orzo pasta

Orzo pasta

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Italiensk
Servings: 4 personer
Calories: 471kcal
Vi laver oftest selv pasta, når den står på pasta herhjemme. Men jeg ville nødigt skulle stå og skære/forme orzo. Det ville ellers være en besparelse, da orzo er en kende dyrere end de klassiske pastaer. Men typisk billigere end den type ris, du laver risotto af.

Ingredienser

  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 200 g cherrytomater – gerne i forskellige farver
  • 2 spsk. olivenolie
  • tsk. tørret rosmarin
  • tsk. tørret basilikum
  • 250 g orzo
  • 1 spsk. æblecidereddike – eller en anden god eddike
  • 1 bouillonterning af valgfri art
  • 6 dl kogende vand
  • 200 g cremefraiche
  • 100 g salatost eller feta
  • 50 g parmesan – helst et helt stykke
  • Lidt friske basilikumblade
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pil og hak skalotteløgene og hvidløgsfeddene fint.
  • Skyl tomaterne, halvér dem, og drys dem med lidt salt.
  • Varm olien i en sautérpande, og svits løg og hvidløg i et par minutter.
  • Tilsæt de halve tomater, tørret rosmarin og tørret basilikum samt orzo, og rør godt rundt.
  • Tilsæt æblecidereddike, når pastaerne er blevet blanke.
  • Lad eddiken koge helt væk.
  • Opløs bouillonterningen i det kogende vand, og hæld det i panden.
  • Skru ned for varmen, og lad det hele simre under låg i 12-15 minutter.
  • Rør i ”orzottoen” et par gange undervejs, så den ikke brænder på.
  • Bland, mens ”orzottoen” simrer, en dressing af cremefraiche og salatost.
  • Riv parmesan ned i panden, når ”orzottoen” er blød og cremet, og vend rundt.
  • Smag retten til med salt og peber.
  • Servér med dressingen og frisk basilikum.

Nutrition

Kalorier: 471kcal | Kulhydrat: 55g | Protein: 18g | Fedt: 20g | Mættet fedt: 11g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 5g | Kolesterol: 60mg | Natrium: 520mg | Kalium: 387mg | Fiber: 3g | Sukker: 6g | Vitamin C: 13mg | Calcium: 356mg | Jern: 2mg

Min opskrift på orzo pasta

Det er egentlig lidt dobbeltkonfekt at sige orzo pasta, for orzo er en slags pasta. Men det er en anderledes pasta, end den vi normalt kender. For det første er hver enkelt pasta meget lille. For det andet har pastaerne form som riskorn. Og for det tredje koger de ud lidt ligesom risottoris. Herunder får du en opskrift på en lækker pastaret med orzo.

Prøv eventuelt også vores opskrift på pasta puttanesca her.

Hvad er orzo?

Som tidligere nævnt er orzo en type pasta. Normalt opfattes pasta som værende italiensk, men om orzo også stammer fra Italien, det ved jeg faktisk ikke. For ’orzo’ på italiensk betyder ’byg’.

I nogle lande kaldes orzo i øvrigt for risoni. Sikkert på grund af dens form og størrelse. Men egentlig kunne de små pastaer måske også ligne kernerne fra byg og deraf have fået sit navn. Jeg ved det ikke – det er rent gætværk.

Børn og orzo pasta

Oftest har børn en stor forkærlighed for retter med pasta. Det har jeg så oplevet, at det ikke helt er sådan fat med denne type pasta. For jeg har prøvet at servere retten for mine børnebørn, og det var ikke et hit – det endte med chicken nuggets og pomfritter i airfryeren til den del af forsamlingen.

Sidst opdateret: 29. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter