Øllebrød

Øllebrød. Nogle elsker øllebrød, andre hader øllebrød. Jeg har ikke noget specielt forhold til denne grød. Jeg har aldrig prøvet, at længes efter øllebrød, men jeg kan godt spise det, hvis jeg absolut skal. Det skal jeg heldigvis ikke. Men jeg har børn, der godt kan lide øllebrød. Og den ret laver jeg efter en gammel opskrift, som jeg har fra min farmor. Øllebrød er rent faktisk en ret, der er over 800 år gammel, men så gammel er min farmor altså ikke.

øllebrød

Øllebrød – opskrift

Samlet tid: 12 timer 10 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Egentlig er der ikke så stor forskel på, hvordan man laver retten. Den store forskel på denne opskrift og andre er nok, at i denne er der citronskal.

Ingredienser

  • 350 g mørkt rugbrød – ikke noget med kerner i men det må gerne være gammelt og tørt, men selvfølgelig ikke muggent
  • 1 l koldt vand
  • 1 l hvidtøl
  • Revet skal af 1 økologisk citron
  • 50 g sukker
  • dl flødeskum


Sådan gør du

  • Jeg starter aften før, øllebrøden skal serveres med at udbløde rugbrødet i vand natten over.
  • Det udblødte brød ”lader jeg passere” gennem en sigte – som der står i min opskrift. Det er jo så dagen efter, når øllebrøden skal serveres.
  • Herefter kommer jeg massen i en gryde sammen med hvidtøl, citronskal og sukker og lader det koge op.
  • Når grøden er godt varm, portionsanretter jeg den og kommer en klat flødeskum på.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad er øllebrød?

Øllebrød er en dansk resteret. Den er blevet til ved, at vi for de dér over 800 år siden, spiste mørkt brød morgen, middag og aften og drak tyndt øl, fordi vandet var sundhedsskadeligt, ja, direkte livsfarligt, at drikke. Rester af brød fra måltiderne blev smidt i en gryde, der stod på ildstedet, hvor også ølsjatterne kom hen. Øllet opblødte brødet, og varmen gjorde det hele til en grød. Velbekomme! 

I mit husmoderleksikon fra 1949 står der, at man i Jylland spiser udvandede spegesild til øllebrød. Om det stadig er tilfældet, ved jeg ikke. Men sidder der en jyde og læser med, så lad mig det gerne vide.

Tip: Du kan i stedet for citronskræl komme et stort stykke appelsinskræl og en kanelstang i under kogningen. Det giver en anderledes, lidt julet, smag. Husk at fiske skræl og stang op inden servering.

Du kan også tilsætte 2 tsk. kakaopulver, det giver også en fin smag.

Hvornår må en baby få øllebrød?

Vores øllebrød er velegnet til babyer og småbørn i alderen 6-9 måneder.

øllebrød

Øllebrød til baby

Antal: 1 person
Forfatter: Beate Grandahl
Øllebrød bruges om som ”start”-mad til baby. Små børn skal naturligvis ikke have øl. Derfor kan du lave øllebrød til baby således:

Ingredienser

  • 2 skiver mørkt rugbrød uden kerner
  • 2 dl vand eller modermælkserstatning
  • lidt sukker til at smage til med og lidt fløde


Sådan gør du

  • Smuldr rugbrødet i gryden, og hæld vand eller modermælkserstatning ved.
  • Bring det hele i kog, og lad det koge i et par minutter.
  • Pres øllebrøden igennem en sigte, og smag evt. til med sukker.
  • Servér med en klat letpisket fløde.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. Det er meget nemmere, at bruge en stavblender direkte ned i gryden, i stedet for at køre det (øllebrøden) gennem en sigte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce