Olie-eddike-dressing

Olie-eddike-dressingOlie-eddike-dressing er nok den mest anvendte dressing, når der er tale om all round dressinger. Denne dressing kan nemlig bruges til salatdressing – i både varme og kolde salater – til at hælde over grøntsager i øvrigt, oven på pasta eller til at videreudvikle på.

Det er billigt, det er nemt, og det er hurtigt at røre en olie-eddike-dressing sammen.

Og så smager det godt. Så det er ikke alene hurtigmums, det er også billigmums og let-og-ligetil-mums.

Derudover laves basisdressingen af ingredienser, som de fleste har på lager – olie, eddike, salt og peber. Du kan bruges basisdressingen, som den er, og afhængig af hvilken olie og hvilken eddike du har brugt, vil den smage forskelligt. Nen derforuden kan du smage den til med krydderier, krydderurter og andre smagsgivere, så den passer til lige netop den mad, du vil servere den til.

Lav en stor portion basisdressing, og smag til for hver gang. Basisdressingen kan holde sig i op til flere uger. Den skal ikke på køl, så risikerer du, at olien bliver tyk. Eddike er konserverende, og det er salt også til en vis grad. Lugt til dressingen, før du bruger den. Lugter den harsk, skal du kassere den.

Olie-eddike-dressing

Olie-eddike-dressing – basisopskrift

Samlet tid: 5 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk, Italiensk
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
En god basisdressing består af en del eddike og to til tre dele olie. Har du tænkt dig at komme citron i senere, skal du bruger lidt mere olie, da både eddike og citron som bekendt er surt.

Ingredienser

  • 1 del eddike – du kan bruge næsten hvilken som helst eddike. Min foretrukne er balsamicoeddike fordi den er mere smagfuld end andre eddiker. Den mørke er lidt sødlig, mens den lyse er mere syrlig. Den mørke er perfekt til f.eks. en tomatsalat – bl.a. på grund af farven. Den lyse kan bruges til næsten hvad som helst. Skal den være sødere, tilsætter du blot lidt sukker eller flydende honning. Frugteddiker er også velegnede til dressingen
  • 3 dele olie – jeg bruger som regel en jomfruolivenolie som jeg synes har en god smag, men vindruekerneolie eller solsikkeolie er også gode valg
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Hæld eddiken op i en skål, og krydr med salt og peber.
  • Hæld olien i, når salt og peber er opløst, og bland det godt sammen.

Noter

Nogle rører alle ingredienserne sammen på én gang, men det er svært at opløse salt og peber, når først olien er kommet i. Derfor er det en god idé at vente med at tilsætte olien, til salt og peber er opløst.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Sådan videreudvikler du din basisdressing

Der er et utal af måder at personliggøre din dressing på. Tag f.eks. den på billedet. Der er hakkede salvieblade i og revet citronskal – fra en økologisk citron, naturligvis. Men du kan vælge alle mulige krydderurter – også tørrede.

Grunden til, at valget faldt på salvie, var, at salvieplanten i haven, nærmest var blevet en kæmpe busk, så den trængte til udtynding. En god stor buket blev plukket. En smule kom i dressingen, resten røg på de glødende grillkul, hvor de gav smag til kødet, der blev stegt. Så var der ligesom en rød (salvie)tråd gennem hele måltidet.

Prøv også at smage din dressing til med dijonsennep, honning, løg, hvidløg, sesam …

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 reaktioner

  1. Jeg kan ikke få min dressing til at smage godt, selv om jeg følger diverse opskrifter. Den er sur, meget salt og stærk. Jeg putter lidt dijonsennep i.
    Hvad gør jeg forkert ?

    1. Hej Ebba
      Det er svært for mig at svare på. Jeg bruger altid denne opskrift, men der er jo også forskel på smag. Du må prøve at smage dig lidt frem – mindre eddike og salt.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce