Melboller

Melboller var noget jeg gik langt udenom, da jeg var barn. Jeg kunne ikke fordrage dem. Jeg syntes de smagte af … ja, mel. Og der er jo nok en grund til, at de hedder melboller og smager af mel, for de er jo netop hovedsageligt lavet af mel. Og det er faktisk nemt. Du får opskriften længere ned på siden.

Min mor lavede melboller på størrelse med kødboller – altså store kødboller, som i boller på størrelse med en spiseske. Var vi til familiefest og fik skrub-af-suppe, var melbollerne meget mindre. Dem fandt jeg ud af, at jeg kunne sluge, og måske var det det, der lærte mig at spise melboller. For i dag spiser jeg dem med glæde.

Opskrift på melboller

melboller

Hjemmelavede melboller

Samlet tid: 20 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Skal jeg have melboller i f.eks. hønsekødsuppen, så skal de helst være hjemmelavede. Og jeg laver dem efter denne opskrift.

Ingredienser

  • dl vand
  • 40 g smør
  • 80 g hvedemel
  • 2 æg
  • Salt

Sådan gør du

  • Bring vand og smør i kog, og lad det koge, til smørret er smeltet.
  • Tilsæt melet under kraftig omrøring, og bliv ved med at røre, til ”dejen” slipper ske og gryde.
  • Tag gryden af varmen, og tilsæt et nip salt.
  • Pisk æggene sammen, og rør æggemassen i lidt ad gangen. Dejen skal være så fast, at den bevarer faconen, når du former den til små boller.
  • Har du en bollesprøjte, kommer du dejen i den, ellers bruger du bare en te- eller dessertske.
  • Bring vand og en smule salt i kog i en gryde, det skal ikke bulderkoge bare lige sådan småpible lidt.
  • Kom melboller i vandet, lad dem koge 7-8 minutter, og tag dem herefter op med en hulske.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Melboller kan fryses og efterfølgende tøs op i suppen. På den måde kan du være i god tid og alligevel få hjemmelavede melboller. Det er bedst at fryse dem udbredt – f.eks. i en bradepande eller anden fladbundet form – så de ikke maser hinanden. Når de er frosset, kan de hældes over i en frysepose.

Suppe med tre slags boller

Tidligere – omkring 1800-tallet – var det ikke ualmindeligt at servere suppe med tre slags boller – kødboller, melboller og brødboller.

Brødboller blev lavet af et stort, flere dage gammelt franskbrød, der blev revet. Kun krummen ikke skorpen. Det blev så blandet med smeltet smør, lidt salt og så mange æg, at dejen blev sammenhængende – og det kunne blive til mange æg. Dejen blev rullet til en pølse og skåret i stykker, der blev formet som boller i valnøddestørrelse. De blev herefter kogt med i suppen.

Jeg ved ikke, hvor udbredt brødboller er i dag. Jeg er aldrig selv stødt på dem. Måske sker det samme med melbollen, for den, synes jeg heller ikke, er en, man ofte støder på – i hvert fald ikke hjemmelavet.

melboller

Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

3 reaktioner

  1. Må jeg foreslå dig at skifte vandet ud med suppe.
    Så kommer du for alvor til at kunne lide melboller, for så smager de pludselig af noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter