Matoke

Matoke er en slags afrikansk banan – nærmere betegnet fra Sydvestuganda. Den er ikke som de bananer, vi normalt har liggende i frugtkurven. De er nemlig kortere og bruges hovedsageligt umoden og grøn til madlavning.

De kan enten bruges kogte og mosede – som de ofte gør i Uganda – eller skåret i mindre stykker og kogt. Når de er kogt, bliver de møre som kartofler og ændrer farve til gul.

De kan faktisk godt spises uden tilberedning, hvis de får lov at blive modne, men det gør de sjældent i de afrikanske lande. Skal du have fat i matokes, skal du finde en afrikansk købmand, der også sælger grøntsager og frugt.

Få endnu mere lækker inspiration til maden af vores gode venner fra Gastrofun

matoke

Matoke med kylling

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: Forret, Suppe
Køkken: Afrikansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 443kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Den grønne, afrikanske banan spises som tilbehør – ligesom kartofler. Her bliver de serveret til kylling.

Ingredienser

  • 1 kylling
  • 5-10 umodne matokes – eller flere eller færre afhængig af størrelse og sult
  • 1 stort løg
  • 4 tomater
  • 1 fed hvidløg
  • Olie til stegning
  • 1 tsk. revet ingefær
  • dl vand
  • 1 hønsebouillonterning
  • Salt


Sådan gør du

  • Kog kyllingen i letsaltet vand, til den er gennemkogt – ca. 40-45 minutter.
  • Skræl imens bananerne, og skær dem i to, tre eller fire dele.
  • Pil løget, og skær det i tern.
  • Skyl tomaterne, skær dem i mindre stykker, og drys dem med lidt salt.
  • Pil hvidløget, og hak det fint.
  • Varm lidt olie i en stor sauterpande, og svits løgene, til de er klare.
  • Tilsæt hvidløg og ingefær, og lad det svitse lidt med.
  • Tilsæt tomater, bananer, vand og bouillonterning.
  • Skru ned for varmen, og lad det simre, til bananerne er møre, og vandet næsten er fordampet – det tager ca. 10-15 minutter.
  • Smag til med salt, og servér med den kogte kylling.

Nutrition

Kalorier: 443kcal | Kulhydrat: 7g | Protein: 37g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 8g | Flerumættet fedtsyre: 6g | Enkeltumættet fedtsyre: 12g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 143mg | Natrium: 144mg | Kalium: 694mg | Fiber: 2g | Sukker: 4g | Vitamin C: 22mg | Calcium: 42mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Sådan skræller du en matoke

En matoke er hård i skrællen og derfor ikke så nem at knække spidsen af, ligesom du gør med en ”almindelig” banan.

Skær i stedet begge ender af bananen, og skræl den på langs på samme måde, som du skræller en kartoffel med en urtekniv, ikke en kartoffelskrællekniv.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce