Manti

Manti er den tyrkiske udgave af de italienske ravioli. Små dejkuverter med hakket kød i. Manti stammer oprindeligt fra den centralanatoriske by Kayseri. De kan have forskellige former – trekanter, kuverter eller andet.

I Kayseri er der tradition for at lave dem så små, at der kan ligge 50 styk i en suppeske. Det kan der ikke af dem, jeg laver. De er noget større.

Til Manti serveres yoghurt med hvidløg og eventuelt mynte samt paprikasmør.

manti

Manti opskrift

Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg laver altid lidt ekstra fars – ud over de 250 g som fremgår af opskriften – for den smager sindssygt lækkert at stege som en bøf.

Ingredienser

  • 350 g mel
  • 1 æg
  • 1 dl vand
  • 1 løg
  • 250 g hakket oksekød
  • 2 spsk. frisk hakket persille
  • 1 spsk. tomatpuré eller 1 spsk. rosenpaprika
  • Salt og peber

Tilbehør

  • 4 fed hvidløg
  • lidt tørret mynte
  • 6 dl yoghurt naturel
  • 3 spsk. smør
  • 1 tsk. rosenpaprika


Sådan gør du

  • Du starter med dejen til pastaen.
  • Ælt mel og æg sammen til en fast dej. Tilsæt evt. vand lidt ad gangen, hvis du ikke kan få dejen samlet.
  • Lad dejen hvile tildækket i ½ times tid.
  • Imens kan du lave fyldet.
  • Pil løget, hak det fint, og bland det i oksekødet sammen med persille og tomatpuré/paprika.
  • Krydr med salt og peber, og sæt farsen til side.
  • Del dejen i to halvdele, og rul hver halvdel ud for sig.
  • Drys mel på bordet og mel på dejen, og rul den ud med en kagerulle til en størrelse på ca. 45 cm og en tykkelse på 1-2 mm.
  • Skær dejen i kvadrater på 3 cm.
  • Læg lidt fars på hver kvadrat, og luk alle fire hjørner sammen, så du får en lille ”toppet” kuvert. Sørg for at trykke dem godt sammen.
  • Sæt en gryde vand over at koge.
  • Kom pastaen i ad flere omgange, og lad dem koge i ca. 10 minutter.
  • Tilbered imens tilbehøret.
  • Pil hvidløgsfeddene.
  • Kom presset hvidløg og evt. lidt tørret mynte i yoghurten, og rør det sammen til en dressing.
  • Smelt smørret, uden at det bruner, og tilsæt paprikaen.
  • Rør rundt, og tag det af varmen.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Serveringsforslag med manti

Manti er en populær tyrkisk ret, som er små pastadejstykker fyldt med kød. Det kan serveres på mange forskellige måder. Her kommer nogle serveringsforslag:

Klassisk Manti med Yogurt og Smørret Tomatsauce:

Dette er den traditionelle måde at servere manti på. Kog manti, indtil de er møre, og server dem derefter i en dyb tallerken. Top med en generøs mængde naturlig yogurt, en smørret tomat sauce og drys med tørret mynte og rød paprika. Hvidløg kan også blandes med yoghurten for at tilføje en ekstra smagsdimension.

Manti med Aubergine og Yoghurt:

For at give retten en smule ekstra fylde kan du tilsætte stegt aubergine. Kog manti som beskrevet ovenfor. Steg aubergineskiver i olivenolie, indtil de er gyldne, og læg dem på en tallerken. Placer manti ovenpå auberginerne, og hæld yoghurt og tomatsauce over. Dette tilføjer en dejlig rødme og tekstur til retten.

Manti med Spinat og Feta:

En græsk-inspireret twist på den traditionelle ret. Forbered manti som normalt. Lav en sauce ved at sautere frisk spinat i lidt olivenolie, indtil det er visnet. Bland spinaten med lidt smuldret fetaost. Server manti ovenpå spinat-feta-blandingen og top med yoghurt og eventuelt lidt chili flakes.

Ovnbagt Manti:

I stedet for at koge manti, kan de bages i ovnen for en skarpere tekstur. Placer dem i et smurt ovnfast fad, hæld lidt tomat sauce og smeltet smør over, og bag ved 180 grader, indtil de er gyldne. Server med yoghurt og et drys paprika.

Manti med Lammekød og Granatæble:

I stedet for den traditionelle oksekødsfyldning kan manti laves med hakket lammekød, der er krydret med lidt spidskommen og koriander. Når manti er kogt og serveret på en tallerken, kan du drysse granatæblekerner over for en sød og sur kontrast og en sprød tekstur.

Manti med Krydret Purløg-Yoghurt:

En skøn kombination af stærke og milde smage. Forbered manti som normalt. Bland yoghurt med finthakket purløg, lidt hakket hvidløg, salt, peber, og en smule chili pulver. Server manti med denne krydrede purløg-yoghurt, og tilføj eventuelt lidt stegt løg på toppen for ekstra smag.

Mantisuppe:

Dette er en mere flydende version af retten. Kog manti i en rig kylling eller oksebouillon, indtil de er møre. Server i dybe skåle med bouillonen. Top med yoghurt, smørret tomat sauce, og et drys mynte. Dette giver en herlig varm og mættende ret, perfekt til kolde dage.

Vegetarisk Manti:

Erstat kødfyldningen med en blanding af finthakket spinat, fetaost, og hakket valnød. Dette giver en skøn, nøddeagtig smag og er en lækker vegetarisk version af retten.

I Tyrkiet er manti en elsket ret, og disse variationer viser kun en brøkdel af, hvad man kan gøre med denne lækre pastaret. Med lidt kreativitet kan du skabe din egen unikke version af manti, der passer perfekt til din smag.

Se også vores lækre opskrift på baklava her.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce