Lammekrone

Lammekrone, lammerack eller lammecarret – kært barn mange navne – er skåret af lammets ryg/hals, på en sådan måde at benene følger med. Det giver ekstra smag ved tilberedningen, og så ser det rustikt ud ved serveringen. Kronen er nok noget nær det møreste kød, du kan få fra et lam, og det bliver som smør i din mund, hvis den bliver tilberedt korrekt. Kan du ikke lide lam, så hold dig fra fedtet. Det er fedtet, der afgiver den ”uldne” smag.

-->

lammekrone

Lammekrone – opskrift

Samlet tid: 45 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Hvidløg og rosmarin er to ting, der passer usandsynligt godt sammen med lammekød. Så det har jeg naturlig vis brugt til lammekronen her. Du kan bruge frisk rosmarin, som du støder i en morter sammen med groft salt, eller du kan bruge tørret rosmarin. Jeg tog den hurtige metode og dryssede noget ud af et glas.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle. Er der fedtlag på kronen, så skær det i tern, så snittet når lige netop ned til kødet og ikke længere.
  • Hak hvidløgsfeddene helt fint – eller pres dem.
  • Bland rosmarin, hvidløg ca. 1 spsk. salt og ½ tsk. friskkværnet peber sammen, og gnid det godt ind i lammekronen over det hele.
  • Læg kødet i et ovnfast fad med fedtsiden opad, og sæt det i ovnen i ca. 20-30 minutter, afhængig af hvor gennemstegt kødet skal være. Lammekrone skal efter min smag helst være rosa.
  • Lad kødet hvile i 10-15 minutter, når det er taget ud af ovnen.
  • Kødet anrettes og serveres ved at skære igennem mellem benene, så kødet bliver til koteletter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Skal der være sovs til din lammecarret, så kan du koge fadet, den har været i, af med lidt citronsaft og hvidvin og piske koldt smør i lidt ad gangen, til saucen er jævn, blank og fyldig.

Lam smager godt med råstegte kartofler eller flødekartofler, og ved sidstnævnte er det ikke absolut nødvendigt med sovs til. Skal der også grønt til – og det skal der da – så er en frisk bønnesalat et godt valg.

Rester af lam

Har du rester af lammerack, når middagen er overstået, og alle er mætte, så kan du skære den i strimler og blande den med bredbladet salat (eller frisk koriander), syltede rødløg og fårefeta i tern. Så har du en frisk salat til madpakken. Skal der dressing til, så bland hakkede mynteblade med yoghurt naturel eller cremefraiche, og smag til med citronsaft og salt.

Det skal du drikke til lam

Du går aldrig fejl af en vin fra Medoc, når du skal servere vin til lam. Det er en sand klassiker. Men en rødvin af høj kvalitet på Pinot Noir-druen for eksempel fra Alsace er også et godt valg. Men det afhænger selvfølgelig også af tilbehøret, hvilken vin du skal servere.

Sidst opdateret: 29. august 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

    1. Hej Vibeke
      Det kommer an på, hvor gennemstegt du vil have kødet. Rosa lammekrone skal være 64° C, medium skal være 67-68° C, og gennemstegt (hvilket jeg synes vil være synd) skal være 72-75° C. Temperaturen skal være 3-5° C lavere end sluttemperaturen, når du tager det ud af ovnen.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter