Kartofler i ovn

Kartofler i ovn – Når du vil lave kartofler i ovnen, kan du skære dem på mange forskellige måder – eller du kan helt lade være med at skære dem. Du kan skære dem i skiver, i både, i halve, i stænger – tykke som tynde, og du kan også krydre med et hav af forskellige krydderier eller krydderurter.

kartofler i ovn

Kartofler i ovn – opskrift

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Kalorier: 797kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Så umiddelbart er det ikke så tåbeligt at spise kartofler flere gange om ugen. Men det behøver jo ikke altid at være kogte kartofler, og du behøver heller ikke altid at bruge tid på at skrælle dem.

Ingredienser

  • 1 kg kartofler – gerne bagekartofler. De har en god størrelse og de ”koger” nemt ud
  • 1 dl eddike
  • 1 godt skvæt olie – du kan vælge en smagsneutral olie en olivenolie eller en olie tilsat krydderier
  • Krydderier eller hakkede krydderurter – det er dig der vælger men pas på ikke at blande for meget. Husk det fra olien tæller også med, hvis du har brug olie med krydderier – min favorit er chiliflager, revet citronskal og fennikelfrø
  • Salt


Sådan gør du

  • Skrub kartoflerne grundigt. Det er ikke rart – eller sundt for den sags skyld – at spise jord. Skær evt. ”skader” og spirer fra.
  • Skær kartoflerne i både – eller noget andet, hvis du foretrækker.
  • Kom kartoffelbådene i en gryde, og dæk med vand, og tilsæt eddiken.
  • Bring kartoflerne i kog, og kog i 4-5 minutter.
  • Hæld vandet fra, og lad kartofler dryppe/dampe af.
  • Bred de afdryppede kartofler ud i en bradepande.
  • Hæld olie over, og drys derefter med krydderier og krydderurter.
  • Vend det hele godt rundt, så alle kartofler kommer i berøring med det hele.
  • Sæt bradepanden i ovnen, og tænd på 220° C.
  • Lad kartofler bage i 40 minutters tid afhængig af størrelse. Vend af og til rund med en palet.
  • Drys med salt 5 minutters tid, før kartoflerne er færdige.

Nutrition

Kalorier: 797kcal | Kulhydrat: 175g | Protein: 20g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 62mg | Kalium: 4212mg | Fiber: 22g | Sukker: 8g | Vitamin C: 197mg | Calcium: 126mg | Jern: 8mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Kartofler i ovn smager godt til … alt stort set. Du kan også blande andre rodfrugter i, hvis du synes – gulerødder, pastinakker, persillerod eller du kan komme løg i eller hele fed hvidløg, der ikke er pillet. Når de bliver bagt, er de nemme at ”smutte” ud af deres skal, og de bliver lækkert cremede og milde i smagen.

Går godt til svinemørbrad eller forskellige typer frikadeller som normal frikadeller, tunfrikadeller eller blomkålsfrikadeller.

Er kartofler sunde eller usunde?

Især folk der gerne vil tabe sig, går i en lang bue uden om kartofler, fordi de mener, de er fedende. Det kan der være divergerende meninger om. Men det kan i hvert fald siges, at kartofler mætter godt, de er fedtfattige og de indeholder mange livsvigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som f.eks. brød, ris og pasta ikke har i lige så høj grad – især hvis du vælger hvidt brød, hvide ris og hvid pasta.

Kartoflen var på et tidspunkt nok det man spiste oftest her i Danmark, men ris og pasta er ved at tage over. Nogen mener, at man skal have kartofler hver dag – eller næsten – og andre mener, at kartofler er kedelige og i øvrigt indeholder for meget stivelse, så de derfor er direkte usunde.

Kartofler i ovn tid:

Kartofler i ovn tager normalt omkring 45-60 minutter at lave. En opskrift på kartofler i ovn indebærer at skære kartoflerne i små stykker, krydre dem med olie, salt og krydderier og bage dem ved høj temperatur, indtil de er sprøde og gyldne, som beskrevet ovenfor i opskriften. Kartoffelstørrelse og ovnens varme kan påvirke tilberedningstiden.

Kartoffelbåde i ovn er en lækker og nem tilberedningsmetode til kartofler. Start med at skrubbe kartoflerne og skær dem i halve på langs. Vend kartoffelbådene med olie, salt og krydderier efter smag. Bag dem i ovnen ved 200 grader i cirka 30-40 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Server kartoffelbådene som en velsmagende side ret.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

5 reaktioner

  1. Hej, er lidt i tvivl om hvorvidt der skal en hel deciliter eddike i kogevandet til kartoflerne? Synes det lyder af meget eddike.

    1. Hej Nina
      Jeg bruger 1 dl eddike til 1 kg kartofler dækket med vand. 🙂
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

  2. Det lyder lækkert 🙂 Det må jeg prøve! Men jeg har aldrig hørt om det med eddike før – hvad gør den?

    1. Hej Helle
      Eddiken giver en let syrlighed til kartoflerne, uden at de smager decideret surt. Samtidig er den med til at gøre dem mere sprøde udenpå, men så de stadig er bløde indeni.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce