Kartoffelsalat

Kartoffelsalat – Kartofler har siden engang i midten af 1800-tallet været danskernes foretrukne råvare inden for næringsmiddelgruppen grøntsager. Bl.a. fordi den er billig og samtidig mætter godt. Kartoflen er så populær, at den har fået lov at dele dag med valdemarsdag, den 15. juni.

Tidligere var det mest almindelige at koge kartoflerne og spise dem til middagsmåltidet. Senere har vi fundet på både at stege og bage dem også.

Hvor kommer kartoflen fra?

Kartoflen stammer oprindeligt fra Sydamerika, og spanske soldater bragte den til Europa i 1537. Det vides ikke helt, hvornår kartoflen kom til Danmark, men omkring i starten af 1700-tallet. De blev ikke taget imod med åbne arme, og kun svin og den fattigste, uoplyste bondebefolkning spiste dem.

Dengang kaldte man kartofler for tyskerklumper, fordi dyrkningen i Danmark først kom rigtigt i gang med kartoffeltyskerne – tyske bondefamilier som kong Frederik V inviterede til Danmark for at opdyrke heden.

”Hunden vil ikke æde dem, hvorfor skal så vi?” sagde bonden. Kartoffeltyskeren havde ikke belært ham om, at kartoflen skulle koges først.

Men i dag spiser vi gladelig kartofler, og vi har også fundet på at blande dem med andre råvarer til eksempelvis kartoffelsalat.

kartoffelsalat

Hjemmelavet, grøn kartoffelsalat

Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
De mest almindelige kartoffelsalater er den traditionelle kolde kartoffelsalat eller den gode, gammeldags varme kartoffelsalat. Her får du opskriften på en grøn kartoffelsalat, som spises kold.
Det grønne kan være alle slags krydderurter – estragon, kørvel, purløg, osv. – eller bladgrøntsager. Nogle bladgrøntsager vil dog være bedst at anvende i lynstegt tilstand. Du behøver ikke bruge en hel håndfuld forskellige. Et par stykker eller tre, er udmærket. For mange smage kan ødelægge helhedsoplevelsen, men det er helt og holdent dig, der bestemmer smagen, afhængig af hvilke urter og grønt du bruger.

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • dl tør hvidvin
  • 2 spsk. citronsaft
  • 3 spsk. olivenolie
  • 6-7 blade palmekål – kan erstattes af eksempelvis spinat
  • 2 blade ramsløg – kan erstattes af eksempelvis hvid- eller forårsløg
  • Et drys purløg
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre i letsaltet vand.
  • Bland hvidvin, citronsaft, salt og peber godt sammen.
  • Tilsæt 2 spsk. olie, og bland, eller ryst det sammen til en marinade.
  • Skyl palmekål og ramsløg.
  • Skær palmekålen i lange strimler, og svits den hurtigt i 1 spsk. olie – de kan blive helt sprøde og knasende, næsten som chips. Lad dem køle lidt af.
  • Hak ramsløgene groft, og kom dem i marinaden.
  • Lad kartoflerne køle lidt af, når de er kogt. De behøver ikke at være helt kolde.
  • Kom kartofler og palmekål i marinaden og vendt det forsigtigt, men grundigt rundt.
  • Lad kartoffelsalaten trække i en times tid – vend rundt en gang imellem.
  • Drys med klippet purløg inden servering.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Grøn kartoffelsalat kan serveres til alle de retter, du kan finde på at servere kold kartoffelsalat til. Smager også super lækkert til traditionel grillmad af enhver art.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce