Kærnemælkshorn

kærnemælkshorn

Kærnemælkshorn – Forleden snusede jeg lidt rundt i mit ”bibliotek” – det er det jeg meget højtideligt kalder mine reoler og hylder med kogebøger. Da der er en del, er det ikke hver dag, uge, måned, år, jeg kigger i dem alle. Men en gang imellem tager jeg på en ”opdagelsesrejse”, og her fandt jeg en gammel opskrift på kærnemælkshorn.

Mit ”bibliotek” består af indbundne bøger, billigbøger, hæfter, ringbind med lommer propfyldt med opskrifter revet ud af ugeblade (fra før internettets tid), mit elskede husmoderleksikon, gastronomisk leksikon, løsbladesystemer i form af gamle hæfter med håndskrevne opskrifter, husråd eller udklip fra emballager fra min mors, farmors og oldemors tid og meget andet.

Men det var altså i et af mine ringbind, jeg stødte på en plastiklomme med en slags papirlomme i. En kuvert med et hav af bageopskrifter fra Gluten og Amo. Næsten kvadratiske stykker papir med et billede af bagværk og en bageopskrift på hver. ”Lillians æblekage”, ”Sønderjyske peberkager”, ”Aases æblestænger”, ”Luksusboller”, ”Peters ”brunsvigermand”, ”Oldemors kringle” … Jeg kan blive ved. Det var ren nostalgi.

Jeg har dem dels fra min husgerningstimer (hjemkundskab) i skolen og dels fra Brugsen, hvor man kunne indsamle dem gratis. Men her var altså også opskriften på kærnemælkshorn.

Få endnu mere inspiration og tonsvis af bagetips fra vores rigtig gode venner fra Gastrofun, som har massere erfaring med alle mulige forskellige retter.

kærnemælkshorn

Kærnemælkshorn – opskrift

Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Dessert, kaffe, Kage
Antal: 16 horn
Kalorier: 142kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Kærnemælkshornene lavede vi bl.a. i husgerning. De blev fyldt med marmelade eller frugtmos. Jeg var vild med hornene, da jeg var barn, men har faktisk ikke rigtig fået dem siden – eller jo, det har jeg så nu, og jeg blev ikke skuffet. Dog har jeg ændret lidt på opskriften for at spare på fedtet og på tiden.

Ingredienser

  • 75 g smør
  • ½ dl vand
  • 25 g gær
  • 2 dl kærnemælk – gerne økologisk
  • 1 æg
  • ½ tsk. salt
  • 400 g hvedemel
  • 16 store spsk. sveskemos eller -grød
  • Kærnemælk
  • Tesukker – også kaldet perlesukker

Sådan gør du

  • Smelt smørret, men uden at det bruner.
  • Lun vandet, så det hverken er koldt eller varmt, når du stikker din lillefinger ned i det.
  • Opløs gæren i det lune vand, og rør kærnemælk og det smeltede smør i.
  • Tilsæt ægget, og rør rundt.
  • Bland saltet i hvedemelet, og tilsæt det.
  • Rør på røremaskinen – eller ælt, det var det vi gjorde i husgerningstimerne – til dejen er ensartet.
  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur, tildækket i ca. 1 time.
  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Del dejen i to lige store stykker, og rul hvert stykke ud til en cirkel, der måler ca. 30 cm i diameter.
  • Del hver cirkel i 8 trekanter – ligesom en pizza.
  • Fordel en tyk stribe mos eller grød i den brede ende af hver trekant, og rul dem sammen som et horn fra den brede ende. Sørg for der ikke er for store åbninger, så al mosen ryger ud under bagningen, men noget vil som regel gå tabt.
  • Læg hornene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensl med kærnemælk, og drys med perlesukker.
  • Bag hornene i 12-15 minutter.
  • Lad hornene køle af, inden de fortæres. Hornene smager pragtfuldt, når de er nybagte, men kan godt fryses.

Noter

Se også opskrifter på bananbrød, kanelsnegle og krydderkage her.

Nutrition

Kalorier: 142kcal | Kulhydrat: 20g | Protein: 4g | Fedt: 5g | Mættet fedt: 3g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 22mg | Natrium: 52mg | Kalium: 66mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 22mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter