Kåldolmere

Kåldolmere. Ordet ’kåldolmere’ betyder ’fyldt kål’ – som i kålblade ikke hele kålhoveder. Det er simpelthen fyld – f.eks. fars eller grøntsager – der er pakket ind i kålblade. Min mor brugte hvidkålsblade. De var store og nemme at arbejde med. Men i dag bruges mange andre slags blade også.

F.eks. kan du lave Dolma – som er det tyrkiske ord, dolmere stammer fra. Her er det vinblade, der bliver brugt. Men du kan også bruge spidskål eller, som i opskriften herunder, savojkål.

Kåldolmere kaldes også for kålroulader eller kålrouletter.

Opskrift på kåldolmere af savojkål

Kåldolmere

Kåldolmere af savojkål

Antal: 4 personer
Kalorier: 265kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Savojkålen er lidt mere grov i strukturen end hvidkål, men alligevel blødere. Den er velsmagende, men smager ikke lige så kraftigt af kål som hvidkål. Den er nem at arbejde med, dog kan det være nødvendigt at skære den groveste del af den midterste ribbe fra, da den ikke er så nem at bøje. Det kan også være nødvendigt at bruge flere blade pr. dolmer, fordi det ikke altid er til at få store savojkålhoveder.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Tag de yderste blade af savojkålen – sådan en 8-10 styk, afhængig af størrelsen. Der skal være til otte kåldolmere.
  • Skær evt. den grove del af den tykke ribbe i midten væk.
  • Kom bladene i en stor gryde med kogende, let saltet vand, og lad dem koge 15-20 sekunder, til bladene er så bløde, at de kan bøjes uden at gå i stykker.
  • Læg bladene på et rent viskestykke, og dup dem tørre.
  • Snit resten eller en del af den resterende savojkål fint, så det fylder ca. lige så meget som det hakkede kød.
  • Hak ingefæren fint.
  • Pil hvidløg og skalotteløg, og hak også skalotteløget fint.
  • Bland det hakkede kød med snittet kål, hakket ingefær og skalotteløg samt presset hvidløg, salt og peber, og bland det hele til en porøs fars.
  • Kom en spiseskefuld fars på midten af hvert kålblad – læg evt. to kålblade sammen, hvis de er små – og pak kålen rundt om farsen, så den dækker og kan lukkes tæt. Bliver der fars tilovers, kan du stege det som en farspandekage i lidt olie eller smør og servere til eller spise det til frokost.
  • Kom ½-1 dl vand i en sauterpande, og læg kåldolmeren i med lukningen nedad.
  • Damp dem under låg i ca. 10-12 minutter, til de er faste.
  • Tag låget af panden, og lad al væden fordampe.
  • Skru lidt ned for varmen, og tilsæt et par skefulde olie eller tre, og steg kåldolmerne på undersiden. Savojkålen kan godt blive lidt mørk, men det er ikke ensbetydende med, at den er brændt på.

Nutrition

Kalorier: 265kcal | Kulhydrat: 17g | Protein: 18g | Fedt: 15g | Mættet fedt: 6g | Kolesterol: 53mg | Natrium: 115mg | Kalium: 783mg | Fiber: 7g | Sukker: 6g | Vitamin C: 71mg | Calcium: 97mg | Jern: 3mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Servér med kogte kartofler og brun sovs. Jeg havde en rest fra den langtidsstegte lammekølle, jeg stegte i weekenden, og det smagte fortræffeligt. Men ellers kan du lave en brun sovs af kartoffelvandet og lidt mælk.

Kåldolmere
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter