Injera

Injera er en madpandekage lavet på teffmel. Den spises til stort set alt i Etiopien. Den er nem nok at lave, men svær at planlægge, for du ved aldrig helt, hvornår din dej kan forventes at være færdig. For selvom dejen i første tilberedningsfase kun består af to ingredienser – mel og vand – så ved du aldrig helt, om den skal stå i 2 eller 3 dage.

Regn med 3 dage. Så burde du være på den sikre side. Skulle dejen være færdig efter 2 dage, så steg pandekagerne, og opbevar dem tildækket i køleskabet til dagen efter. Du skal ikke bare sætte dejen på køl, for så kan gæringen gå af den.  Lader du den stå uden for køleskabet, risikerer du, at den begynder at mugne.

Opskrift på injera

injera

Injera opskrift

Samlet tid: 3 days 20 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Injera er lige så meget et spiseredskab – eller næste mere – som en madvare. I Etiopien laver man dem store, breder dem ud og lægger forskellige anretninger på i små portioner. Så river man et stykke af pandekagen, folder det omkring gryderetter, stuvede grøntsager, puréer af linser, bønner osv. og spiser det. Til sidst er ”fadet” spist, og måltidet slut.

Ingredienser

  • 160 g teffmel – kan købes i Matas Helsebixen.dk og andre helsebutikker og lignende steder fx her hos
  • 4 dl vand
  • Olie til stegning
  • Salt

Sådan gør du

  • Rør vand og mel sammen i en stor skål til en glat og tynd dej.
  • Dæk den med et fugtigt viskestykke, og lad den stå lunt i 2-3 dage, til den begynder at boble kraftigt. Så er den blevet til surdej.
  • Rør salt i dejen, smag dig frem, det kommer nemlig an på, hvor syrlig dejen er, hvor meget salt der skal i.
  • Varm en stegepande op – gerne den helt store på grillen.
  • Smør den med lidt olie.
  • Kom dej på panden, og vip panden rundt, til dejen dækker hele panden i et tyndt lag – ikke så tyndt som de danske papirstynde pandekager, lidt tykkere.
  • Tag pandekagen af panden, når der er dannet tusindvis af små huller på hele overfladen. Pandekagen skal kun bages på den ene side.
  • Fortsæt med en pandekage mere, til der ikke er mere dej tilbage.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Andre afrikanske opskrifter på HurtigMums

De afrikanske opskrifter og madkultur er for mange danskere et relativt ukendt univers. Her på HurtigMums har vi heller ikke så mange afrikanske opskrifter endnu, men vi arbejder på lige så stille at få flere og flere til siden ligesom injera var et godt eksempel på en opskrift vi har hentet hjem med inspiration fra det etiopiske køkken. Nedenfor kan du se nogle af de afrikanske retter vi allerede har ellers bliver oversigten over afrikansk mad løbende opdateret også!

Mandazi  – Nogle mener mandazi mest af alt minder om æbleskiver andre sammenligner dem løbende med doughnuts. Uanset om nogle af de beskrivelser er passende, så er mandazi i hvert fald noget, der hører til i de søde område! Mandazi kendes fra Swahili, og mandazi kaldes også nogle gange for Swahili boller!

Samosa – Ja det her er junk på afrikansk, og det er vildt lækkert – desværre ikke særlig sundt! Her får du opskriften på hvordan du selv laver samosa. Det tager lidt over en halv time at lave samosa selv.

Ugali – Det er ligesom en basisret, som når vi andre spiser pasta, ris eller kartofler. Ligesom pasta skal ugali dog laves først! Her finder du opskriften på ugali.

Shakshuka – Det her er en ret fra Tunesien, og det er en tomatret med porcherede æg. Det lyder ret simpelt, og det er det egentlig også, men der er nogle ting, der skal laves rigtig i tilberedningen af shakshuka og krydderierne skal også helst give det rette pift!

injera
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter