Hybenmarmelade

Hybenmarmelade – Det er saftsuseme længe siden, jeg sidst har lavet hybenmarmelade – eller det er det jo ikke nu, for jeg har jo netop kogt denne portion. Det er ikke, fordi det er svært, det er mere, fordi jeg sjældent er tæt nok på en hybenbusk til at få fat i de skønne, røde frugter.

 

Men faktisk vokser hyben vildt mange steder – bl.a. på stranden, hvor jeg fandt nok hyben til en god portion hybenmarmelade. Og du kan bare tage for dig af frugterne. Altså så længe de står offentligt tilgængeligt. Faktisk er hybenbusken en vild rosenbusk, som breder sig uhæmmet og hurtigt. Frugterne er fyldt med C-vitamin. Så pluk du bare løs, og få lavet noget marmelade.

-->

hybenmarmelade

Opskrift på hjemmelavet hybenmarmelade

Samlet tid: 1 time
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg tog i hvert fald saksen med, da jeg skulle på stranden med hunden engang først i oktober. Jeg havde ikke tid til at koge marmeladen den dag, så de røg blot i fryseren – helt som de var. Jeg synes faktisk de er lettere at ordne, når de stadig er lidt stive af frost.

Ingredienser

  • 1 kg rensede hyben – det svarer ca. til 1½ kg inden du renser dem
  • 2 økologiske citroner
  • 1 vaniljestang
  • ½ l vand
  • 400 g sukker
  • Atamon


Sådan gør du

  • Fjern hybenernes blomst og stilk, skær frugten midt over, og fjern kernerne – det gøres nemmest med skaftet af en teske.
  • Skyl hybenerne grundigt, og skær dem evt. i mindre stykker.
  • Skyl citronerne, og riv skallen – kun det gule, det hvide er bittert – og pres saften ud.
  • Flæk vaniljestangen på langs
  • Kom hyben, citronskal, citronsaft, vaniljestang og vand i en gryde, og bring det i kog.
  • Skru ned for varmen, og lad det simre i 20 minutter under låg.
  • Tilsæt sukker, og lad det koge i endnu 15 minutter, men denne gang uden låg.
  • Skum marmeladen.
  • Synes du, den er for tynd, kan du lade den koge endnu mere ind eller tilsætte geleringsmiddel.
  • Skold glas og låg med kogende vand, og skyl dem med lidt Atamon.
  • Hæld marmeladen på de rengjort glas, og sæt låg på. Når marmeladen er kølet af, er den klar til at blive spist.

Noter

Skal din hybenmarmelade smage lidt mere af jul kan du erstatte vaniljestangen med en kanelstang.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Andre måder at rense hyben på

Synes du det er besværligt at skrabe kernerne ud af hybenerne, så kan du også skære dem i halve og kvarter, lægge dem i fryseren, til de er gennemfrosne og herefter banke på dem med grydeske. Skyl nu de løsrevne kerne af frugterne. Du skal stadig i gang med teskeen bagefter og fjerne de sidste, men det er meget færre end ellers.

Du kan også hakke hybenerne groft, koge dem til de er møre og mose dem igennem en finmasket sigte. Her får du ikke så meget struktur, men en lækker puré, du kan bruge til chutney, marmelade og lignende.

Endelig kan du også skære dem over i halve eller kvarter og komme dem i blenderen – lidt ad gangen. Når alt er hakket, kommer du vand over, og kernerne flyder oven på, mens frugtkødet bliver i bunden.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce