Havregrød

Opskrift på havregrød.

havregrød

Havregrød opskrift

Samlet tid: 4 minutter
Antal: 1 personer
Kalorier: 250kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg laver stadig havregrød på vand – jeg har fået det lavet på mælk, men jeg bryder mig ikke om det – men hvis du foretrækker mælk, så kan du blot udskift vand med mælk i nedenstående opskrift.

Ingredienser

  • 1 dl havregryn pr. person
  • 2 dl mælk – pr. dl havregryn
  • 1 nip salt
  • ½ tsk sukker

Sådan gør du

  • Kom havregryn og mælk i en gryde af passende størrelse, og bring det i kog.
  • Smag til med salt og lidt sukker.
  • Rør jævnligt rundt i grøden, mens den kommer under kog (det skal ikke buldrekoge, for så brænder det på) og får den rette konsistens.

Nutrition

Kalorier: 250kcal | Kulhydrat: 30g | Protein: 11g | Fedt: 9g | Mættet fedt: 4g | Flerumættet fedtsyre: 0.2g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Kolesterol: 24mg | Natrium: 76mg | Kalium: 300mg | Fiber: 4g | Sukker: 10g | Calcium: 246mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min traditionelle opskrift på havregrød

havregrød

Havregrød – Når der skal mættende morgenmad i maven, så er havregrød en fantastisk nem og hurtig måde at få det på. Og med nogle ganske enkelte ingredienser bliver det også en kulinarisk oplevelse.

Hvordan laver man havregrød?

Havregrød er lavet i løbet af nul komma fem, og den opskrift du får her, behøver du ikke finde frem igen og igen, for den er så nem at huske, at den sidder fast, når du har lavet den en enkelt gang.

Havregrød er en af de få madretter, som er direkte nævnt i anbefalinger til børn fra Sundhedsstyrelsen. Det anbefales fra 6 måneder af.

Jeg vil nu mene, at det kan anbefales til voksne også.

Vand eller mælk?

Nogle bruger mælk, når de laver havregrød, andre bruger vand. Da jeg var barn, fik vi havregrød lavet på vand – sikkert fordi det var billigst – men det gør også, at der er mindre fedt i grøden. Til gengæld fik vi så en lille sjat mælk oven på grøden.

Servering af havregrød

Normalt serveres havregrød med sukker, kanel og en klat smør. Eller som i tip 7 nedenfor med kanelsukker.

Tips:

Tip 1: Du kan i stedet for sukker og smør tilsætte rosiner, tørrede tranebær, tørrede abrikoser i mindre stykker, æblestykker, bananstykker eller anden tørret eller frisk frugt.

Tip 2: Du kan også bruge frugt og en smule kokossukker – som det ses på billedet. Kokossukker ligner lidt farin og giver grøden en mild eftersmag af karamel.

Tip 3: Du kan krydre havregrøden med kanel og muskatnød. Hvilken smag den perfekte havregrød har for dig er det kun at forsøge sig frem til at finde ud af.

Tip 4: Pynt havregrøden med hakkede mandler og tranebær. Eller blåbær – det smager bedre end man skulle tro.

Tip 5: Særligt til børnefamilier med sultne børn. Her kan det være en fordel at vente med lidt af væsken og bruger en del af mælken kold når havregrøden er færdigkogt. På den måde kan man hurtigt afkøle grøden, så de sultne børn hurtigt kan få deres appetit stillet!

Tip 6: Bananar og chokolade. Server grøden med bananer skåret i skiver og små chokoladestykker – helst mørk chokolade 70%.

Tip 7: Bland sukker og kanel sammen og vupti, så har du kanelsukker til at strø udover grøden – det er en god måde at få fibre i mindre børn.

Hvordan laver man havregrød i mikroovn?

Nu tager det jo ikke lang tid at koge en portion havregrød i gryden, men hvis du laver den i mikroovnen, sparer du opvask – med mindre du normalt spiser af gryden. For i mikroovnen kan du lave havregrøden direkte i tallerkenen.

Kom alle ingredienserne i en tallerken, og kog i ca. 2 minutter ved 900 watt. Lad grøden hvile et par minutter, så bliver den lidt fastere. Skulle grøden blive for fast, så rør lidt koldt vand i.

Fin- eller grovvalsede havregryn

Havregryn er valset havre. De fås i to varianter – finvalsede og grovvalsede. Der er ingen forskel på næringsværdien i de to typer havregryn, men de grovvalsede mætter bedre.

Det gør de, fordi tænder og mave-tarm-systemets enzymer skal arbejde en del mere for at fordøje de grovvalsede gryn frem for de finvalsede gryn.

Forskellen på grov- og finvalsede havregryn er faktisk bare størrelsen – de finvalsede havregryn er mindre.

Superfood

Havregryn hører ind under den meget oppe i tiden-betegnelse, superfood. Den indeholder vanvittigt mange næringsstoffer og mineraler.

For eksempel indeholder havregryn B- og E-vitaminer, der er gode for immunforsvaret og gør din krop sund og stærk. Havregryn indeholder også proteiner, der er med til at mætte, og gode kulhydrater, som giver energi. Endelig indeholder grynene også de sunde fedtsyrer, som er gavnlige for dit hjerte, blodårer og kredsløb.

Så havregrød er sundt, billigt, hurtigt at lave og smager godt. Der er ingen grund til ikke at spise denne dejlige ret.

Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

6 reaktioner

    1. Hej Frederik,

      Tak for din kommentar. Kalorierne på 73 kalorier svarede til hvis du brugte vand til din havregrød i stedet for mælk.

      Vi har nu rettet den til, så det er kalorierne, når du bruger mælk, at der bliver vist.

      Hav en rigtig god dag!

      Med venlig hilsen,
      Mads / Hurtigmums

  1. Kalorierne passer vist stadig slet ikke! En dl. Havregryn vejer va 35 gram og indeholder ca 130 kalorier. 2 dl mælk underholder fra 66 (skummetmælk) til 142 (græsmælk fra Thiese). Hvis man vælger at lave den m skummetmælk, skal man desuden være opmærksom på GI! Sådan er portion giver samme blodsukkerbelastning som en kade eller en pose slik… Hvis man ikke skal være hugsulten og crashe en time eller to efter måltidet, er det en god ide at tilføje noget protein og fedt. Lav den fx på sødmælk, smid en klat nøddesmør og smør i, og spis samen med fx et æg 👍

    1. Hej Rikke
      Hvor er det godt du skriver det. Det er helt korrekt. Vi benytter en automatisk udregningsmaskine, og den havde lavet ballade ved udmålingen af havregryn, hvor den vist ligestillede 1 dl med 100 gr. Jeg har rettet til nu så det passer.

    1. Hej Richard
      Flydende og pulversødemiddel kan i de fleste tilfælde erstatte sukker, enten ved at komme det i grøden eller strø det på. Det står som regel på emballagen, hvor meget der skal bruges i forhold til sukker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter