Fladbrød

Nemme fladbrød – klar på bare 10 minutter

Fladbrød er noget af det mest alsidige og hyggelige, du kan bage i en fart. De kræver ingen gær, ingen hævetid og intet surmælksprodukt – bare fire helt almindelige ingredienser og en god varm pande. Resultatet? Bløde, lune brød med fine stegepletter, perfekte til både fyld, dip eller som tilbehør til aftensmaden.

Der findes utallige variationer af fladbrød fra hele verden, men denne opskrift er enkel og ligetil – og klar på bare 10 minutter. Og du kan nemt give brødene dit eget præg: måske lidt krydderi i dejen eller bruge dem som en slags lyn-pizzabund. Du kan også lave en glutenfri version eller en proteinrig udgave med hytteost og æg.

Uanset hvordan du vælger at bruge dem, er hjemmelavede fladbrød bare lidt hyggeligere – og langt billigere – end de købte. Så rul dejen ud, varm panden op, og nyd duften af friskbagt brød i hele køkkenet.

Fladbrød opskrift

fladbrød

Fladbrød

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Brød, Tilbehør
Servings: 8 stk
Calories: 436kcal
Der findes mange opskrifter på fladbrød. Der er græsk, tyrkisk, arabisk fladbrød osv. Hvad forskellen er, er jeg ikke helt bevidst om. Men i nogle opskrifter er der et syrnet mælkeprodukt – f.eks. græsk yoghurt – og i nogle er der også gær. Den opskrift du får her, er fladbrød uden gær og surmælksprodukt. Og det er både hurtige og nemme fladbrød.

Ingredienser

  • 1 tsk. salt
  • 650 g hvedemel
  • 1 dl rapsolie
  • 4 dl mælk

Sådan gør du

  • Bland saltet med melet.
  • Tilsæt olie og mælk, og ælt det hele grundigt sammen, til du har en ensartet dej.
  • Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen er for klistret.
  • Del dejen i otte nogenlunde lige store portioner, og rul dem til kugler.
  • Rul dem derefter flade, så de har en diameter på ca. 20-22 cm.
  • Varm en pande op, så den er rygende varm.
  • Læg brødene på et ad gangen, og steg dem på begge sider i 1-1½ minut, til de får mørke pletter. Men pas på, for det går stærkt.
  • Hold brødene varme ved at lægge et viskestykke over dem.

Nutrition

Kalorier: 436kcal | Kulhydrat: 64g | Protein: 10g | Fedt: 15g | Mættet fedt: 2g | Flerumættet fedtsyre: 4g | Enkeltumættet fedtsyre: 8g | Transfedtsyre: 0.1g | Kolesterol: 6mg | Natrium: 69mg | Kalium: 162mg | Fiber: 2g | Sukker: 3g | Calcium: 74mg | Jern: 4mg

Min fladbrød-opskrift

Jeg steger mine fladbrød på panden. Men der findes også opskrifter, hvor brødene bages i ovnen – f.eks. på en opvarmet bageplade eller på en bagesten.

Du kan købe de flade brød i de fleste dagligvarebutikker. De koster omkring 5 kr. pr. stk. Et hjemmelavet fladbrød koster lidt over 1 kr. Og at lave dem selv er bare mere tilfredsstillende. 

Opskriften her er, som du ser, uden både gær og mælkeprodukter. Vil du gerne lave et fladt brød med gær og mælkeprodukt, så kan du f.eks. lave naan i stedet for. De bliver bagt i ovnen, og du kan krydre dem med lige nøjagtigt de krydderier, du synes bedst om – fra tørret timian over nigellafrø til knust hvidløg.

Glutenfri fladbrød

Vil du lave glutenfri brød, kan du udskifte hvedemelet med boghvedemel. Eller du kan lave brødene af hytteost og æg. Der skal 125 g hytteost til 1 æg, og den mængde er nok til et enkelt brød. Der skal selvfølgelig også krydres med lidt salt og peber. Disse brød skal bages i ovnen i ½ times tid ved 175° C, varmluft.

Eller du kan lave brødene af blomkålsris. Bland 100 g blomkålsris med 50 g revet ost og 1 æg og nogle krydderier. Det er nok til to brød. De skal bages i ovnen ved 200° C, varmluft, i 8-10 minutter.

Fladbrød med fyld

De flade brød – som jo nærmest minder lidt om madpandekager – er perfekte at rulle om forskellige typer af fyld. Det kan være en kødsovs eller chili sin carne, hvis det skal være vegetarisk. Ratatouille eller græske kødboller og tzatziki.

Men du kan også bruge brødene som en slags pizzabund, som du evt. luner i ovnen med fyld, hvis brødene er blevet kolde. Det er også perfekt til madpakken, hvis du får et par brød tilovers.

Sidst opdateret: 29. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter