Crostini

crostini

Crostini er italiensk og betyder ”små skorper”. Og det er lige nøjagtigt, hvad det er. Små skorper eller små skiver ristet brød med noget på. Hvad som helst, næsten. Ordet bruges i øvrigt også om croutoner.

Crostini minder lidt om bruschetta – som jo også er ristede, italienske brød – men er sædvanligvis mindre. Begge dele serveres ofte som antipasto, som betyder ’før måltidet’, altså som forret eller en del af forretten.

crostini

Crostini – opskrift

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Der findes mange forskellige crostinier. En klassiker i Toscana er crostini neri, som er brød smurt med en sort – neri betyder sort – creme lavet af bl.a. lever, ansjoser og kapers. Det er ikke den du får opskriften på her. Herunder får du nemlig opskriften på én af mine favoritter, som vi ofte spiser til gulerodssuppe. Hvad den hedder? Det ved jeg ikke, vi kan jo kalde den ”peperoncino e cheddar” (chili og cheddar).

Ingredienser

  • 1 æggeblomme
  • ½ tsk. dijonsennep
  • ½ tsk. æblecidereddike
  • ¾ dl smagsneutral olie
  • 1 rød chilipeber
  • 6-7 sorte oliven efter smag
  • 4 gode miniflutes eller andet lækkert brød – gerne rustikt
  • 8 spsk. revet cheddar
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 225° C.
  • Kom æggeblommen i en skål sammen med sennep, eddike, salt og peber, og rør det sammen.
  • Hæld et par dråber olie i, imens du pisker. Hæld et par dråber olie mere i, mens du pisker. Fortsæt med at hælde olie i lidt ad gangen, mens du pisker. Efterhånden kan du øge mængden, men pas på ikke at tilsætte for meget ad gangen, for så skiller den. Bliv ved, til konsistensen er som mayonnaise, for det er netop det, du lige har lavet.
  • Smag til med sennep, eddike, salt og peber.
  • Skyl chilipeberen, flæk den, fjern stok og kerner, og skær chilien i fine strimler, som kommes i mayonnaisen.
  • Skær også olivenerne i tynde skiver, og kom dem i mayonnaisen.
  • Riv cheddarosten, hvis den ikke allerede er det, og bland det hele sammen.
  • Flæk flutene, eller skær dem i skiver på langs, på tværs eller på skrå, nøjagtig som du selv synes det, og fordel mayonnaiseblandingen på dem.
  • Sæt brødene på en rist, og sæt dem i ovnen, til massen er smeltet godt sammen, og det hele er gennemvarmt. Det tager en 5-7 minutter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Crostini med ricotta

En anden af mine favoritter, som jeg gerne spiser som et mellemmåltid – en lille, lækker snack – er crostini med ricotta og persillepesto. Det er såre simpelt. Jeg rister en skive rustikt brød – flute, ciabatta, baguette eller lignende. Kommer en god klat ricotta på og drypper pesto henover. Og så er den klar til at blive spist.

Vil du servere flere retter til forretten eller buffeten, er mit forslag:

Så kommer du i hvert fald godt rundt i verden. Det er bare et forslag, du kan finde mange andre små, lækre retter her på siden.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce