Chili – Værd at vide om den stærke frugt

Sidst opdateret: 19. april 2021

Sponsoreret indlæg

Chili bliver brugt som krydderi i madlavningen, og den fås i mange varianter og styrker. Det ved du sikker allerede. Men ved du også, at chili booster forbrændingen? Og at den hidtil stærkeste chili, Carolina Reaper, er blevet overhalet af en endnu stærkere chili? Du ved sikkert, at du selv kan dyrke chili, men hvordan sikrer du dig det bedste resultat?

En chili er en chili, og sådan er det! Det er det i hvert fald tit, når du køber chilier i dagligvarebutikker. ’Rød chili’ står der ofte på skiltet under bunken af røde chilier. Det er ikke særligt oplysende. Og det er synd for chili er meget mere end bare chili.

chili

Er chili sundt?

Umiddelbart skulle man ikke tro, at chilier er sunde, når man ser den indvirkning, de har på Chili Klaus’ gæster eller andre, der spiser chilien råt i én mundfuld. Men det er måske heller ikke den mest hensigtsmæssige måde at indtage en chili på.

Men faktisk er chili blevet brugt som lægemiddel i mange hundrede – ja, måske tusinder – år. Chili har været brugt mod alt fra tandpine og dårlig fordøjelse over gigt og lammelser til forkølelse og betændelser i kroppen. Og for nyligt har man også lavet forskning, der har vist, at chili kan dræbe visse typer kræftceller.

Chili har også vist sig at være godt for blodtrykket, dit immunforsvar og den slanke linje, da den booster din forbrænding og sænker appetitten.

Er chili en grønsag?

Det korte svar er nej. Chili er efter botanisk klassificering en frugt, da den dannes fra stokken af en bestøvet blomst – nærmere bestemt fra slægten Capsicum. De er relateret til auberginer, tomater og kirsebær.

Hvad kan man bruge chili til?

Du kan bruge chili både frisk og tørret i gryderetter – de fleste kender nok chili con carne – og supper. Eller du kan komme chili i mindre stykker i en god olivenolie og lade den trække minimum et døgn. Olien kan du bruge i salater eller varme retter.

Så selv chili frø

Du kan selv så dine chili. Du kan tage kernerne fra en chili og så, men hvis du vil være sikker på, at chiliplanten ikke bare bliver køn at se på, men også kommer til at bære chilipebre, så skal du købe nogle chili frø, som er beregnet til såning.

Når du sår chili frø, skal du sikre dig en høj luftfugtighed. Derfor er et minidrivhus et perfekt sted at så chiliplanter. Derudover er chilier ikke specielt krævende. Så i pottemuld uden gødning i potter eller såbakker.

Det kan være en fordel at forstøve jorden chili frøene er plantet i til at starte med, så en kraftig vandstråle ikke ødelægger rødder og spirer.

Når planten efter 1 til 6 uger – afhængig af sort – begynder at spire, skal den frem i den mest solrige vindueskarm, men stadig med en høj luftfugtighed – derfor er et minidrivhus, der kan følge med en god løsning.

Vand jævnligt. Chiliplanterne må ikke tørre ud, men heller ikke soppe. Når dine chiliplanter har 4-6 blade ud over kimbladene, må jorden gerne nå at tørre lidt ud, inden du vander igen.

Når rødderne er nået igennem pottens huller eller gennem såbakken, er det på tide at plante planterne om i større potter eller direkte på grostedet i det store drivhus.

Hvad hedder verdens stærkeste chili?

Chili findes i mange forskellige farver, størrelser, former og styrker. Og især styrken er relevant, når du bruger chili i madlavningen. For hvor stærk vil du have maden. Det er vigtigt at tænke over, før du vælger chili frø.

Synes du, en Jalapeño er stærk, skal du ikke vælge en Dragon Breath – som går for at være verdens stærkeste chili. Styrken er målt til 2.480.000 på Scoville-skalaen, hvor en Jalapeño ligger på 2.500-5.000. Så tjek lige styrken, før du køber.

Den hidtil stærkeste chili – som er den Chili Klaus er kendt for at byde sine gæster – har en styrke på 1.300.000-2.000.000.

De mildeste chilier du kan få hedder Anaheim og Big Jim, som ligger på 100-1.000 på Scoville-skalaen, og Piri Piri og Habanero, som mange nok kender, har en styrke på 100.000-350.000 og ligger således et pænt stykke over middel i skalaen – faktisk i den øverste fjerdedel.

Hvordan tørrer man chili?

Chilier kan holde sig længe, hvis den opbevares køligt og tørt. Men den kan holde sig endnu længere, hvis du sylter, fryser eller tørre dem. Nogle chilier, som Jalapeño, Hungarian, Hot Wax og andre chilisorter med tykt skind egner sig bedst til at blive syltet eller frosset, men chilier med tyndt skind er bedre at tørre.

tørret chili

Brug kun helt modne og raske chilier. Skyl, og tør chilierne grundigt – de skal være helt tørre. Træd en nål, med en kraftig tråd, og bind en knude for enden af tråden. Stik nålen igennem den tykke del af stilken – kun stilken ALDRIG frugten – på hver enkelt chili. Fjern nålen, slå en løkke på tråden, og hæng chilierne op frit et lunt og tørt sted.

Det er vigtigt, at der er god luftcirkulation, så chilierne når at tørre, inden de bliver dårlige. I Danmark er det uhensigtsmæssigt at tørre chilier udendørs, da det er for koldt om natten, og luftfugtigheden er for høj.

De tørrede chilier kan knuses i flager eller kværnes til pulver og hældes på lufttætte glas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums