Der findes et ret varieret udvalg af burgerboller i de fleste dagligvarebutikker. Nogle bedre end andre. Andre med fuldkorn og fibre og andre mere hvide i krummen. Nogle store, nogle lidt mindre. Fælles for dem alle er at de er fyldt med konserveringsmidler, E-numre og andet hejs som du ikke aner hvad er. Ingredienser som du ikke finder i en hjemmelavet burgerbolle.
Nu er det ikke fordi jeg er en fanatisk, selvforsynende klogeåge på sundhedstrip, men jeg synes bare tit at det hjemmelavede smager bedre og giver en bedre samvittighed. Naturligvis køber jeg da også færdigvarer – en gang imellem – især hvis det er ting jeg synes er for omstændige at tilberede i en travl hverdag. Men det er burgerboller altså ikke – godt to timer hvoraf langt størstedelen af tiden er hæve- og bagetid, hvor du jo så ikke behøver våge over dem.
Opskrift på burgerboller
Burgerboller – opskrift
Ingredienser
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand.
- Tilsæt æg og olie.
- Bland sigtemel, rugmel, havregryn, sukker og salt, og kom det i væsken.
- Ælt – eller brug røremaskinen – dejen sammen, og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, så meget du synes der er behov for så dejen bliver lækker blød og elastisk – hellere for lidt end for meget.
- Lad dejen hæve tildækket 1 time.
- Slå dejen ned, og ælt den igen godt sammen.
- Del den i 6 lige store stykker – brug evt. en vægt – rul dem til boller, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Tryk bollerne flade så de bliver ca. 2 cm i højden.
- Lad dem efterhæve tildækket i ½ time.
- Varm imens ovnen op til 210° C.
- Pensl burgerbollerne med sammenpisket æg, og drys med sesamfrø.
- Sæt bagepladen i ovnen, og bag burgerbollerne i ca. 12 minutter til de er gyldne og lyder hult når du banker på dem.
- Lad bollerne køle en smule af, skær dem over på tværs, og fyld dem med … ja, hvad som helst. Hakkebøf, kylling, fisk, ribbenssteg, tofu og noget grønt og lidt dressing af en eller anden art – kun fantasien sætter grænser – og du vil med garanti synes at du har lavet byens bedste burger.
Forslag til indhold til dine burgerboller
1. Klassisk oksekødsburger med ost og bacon
Fyld: Saftig burgerbøf af hakket oksekød, cheddarost, sprødstegt bacon, friske salatblade, tomatskiver, rødløg og syltede agurker.
Dressing: Ketchup, dijonsennep og mayo.
Se vores klassiske burger opskrift her.
2. Pulled pork burger med coleslaw
Fyld: Langtidsstegt pulled pork, sprød og cremet coleslaw samt syltede agurker.
Dressing: BBQ-sauce og evt. en smule chipotle-mayo for ekstra krydderi.
Se vores opskrift på pulled pork burger her.
3. Kyllingeburger med avocado og sprøde grøntsager
Fyld: Grillet eller paneret kyllingebryst, skiver af moden avocado, friske salatblade, tomatskiver og agurk.
Dressing: Frisk lime-aioli eller hvidløgsmayo for en cremet finish.
Se vores opskrift på kyllingeburger her.
4. Vegetarisk burger med rødbedebøf og feta
Fyld: Saftig rødbedebøf, smuldret fetaost, sprøde salatblade og syltede rødløg.
Dressing: Tahindressing eller en klassisk tzatziki.
Se vores opskrift på vegetarburger her.
5. Fiskeburger med paneret torsk eller laks
Fyld: Paneret fiskefilet, friske skiver agurk, salatblade og evt. et par skiver radiser.
Dressing: Hjemmelavet remoulade eller en syrlig dild-dressing.
6. Spicy mexi-burger med chilibøf og guacamole
Fyld: Krydret bøf med chili og spidskommen, en klat frisk guacamole, jalapeños og sprøde salatblade.
Dressing: Salsa og evt. en skive cheddar eller pepper jack-ost for ekstra styrke.
7. Morgenmadsburger med æg og bacon
Fyld: Røræg eller spejlæg, sprødstegt bacon, cheddarost og et par skiver tomat.
Dressing: Ketchup og evt. purløgsdressing.
8. Gourmetburger med blåskimmelost og rucola
Fyld: Saftig bøf, smuldret blåskimmelost, rucola og karamelliserede løg.
Dressing: Stærk sennepsmayo eller en cremet aioli.
9. Asiatisk-inspireret teriyaki burger
Fyld: Bøf penslet med teriyaki-sauce, stegte ananasringe, salatblade og frisk koriander.
Dressing: Let soya-mayo eller sesamdressing.
10. Falafelburger med grøntsager og humus
Fyld: Sprøde falafler, skiver af agurk og tomat, salatblade og lidt finthakket persille.
Dressing: Humus og en smule tzatziki.