Barbecuesauce og barbecuemarinade

Barbecuesauce og barbecuemarinade er to sider af samme sag. I hvert fald hvis du googler det. For lige gyldigt om du googler det ene eller det andet, kommer du frem til en opskrift på en marinade eller sovs, som du kan bruge til at pensle dit kød med, inden det ryger på grillen.

Ifølge ordbogen er der ikke noget, der hedder barbecuemarinade. Barbecue betyder grill. Så vi er altså ude i en grillsauce eller grillmarinade. Umiddelbart vil jeg mene, at en marinade er tyndere end en sauce, og at det bruges til at marinere i. Når du marinerer, lægger du kødet i blød, så at sige. Altså i længere tid, for at få kødet til tage smag af marinaden.

Saucen derimod kan du smøre på, lige inden du smider kødet over gløderne, ligesom du også kan lade kødet stå at trække i det. Du kan også servere den til det færdige kød.

Både marinade og sauce kan bruges til at give ekstra smag i sovsen, hvis der skal laves sovs til maden.

Hjemmelavet barbecuemarinade – opskrift

Barbecuesause og barbecuemarinade

barbecuemarinade

Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 5 minutter
Ret: Grill, Sovs
Køkken: Amerikansk
Antal: 1 glas
Kalorier: 17kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Denne marinade som du får opskriften på herunder, vil jeg sige, er en sauce. Men du kan også bruge den til at marinere i. Ligesom du kan pensle dit kød med den lige inden tilberedning og/eller til at servere til grillmaden.

Ingredienser

  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. tamarind-pasta
  • 1 spsk. tomatketchup
  • 1 spsk. sød chilisauce
  • 1 spsk. worcestershire sauce
  • 1 spsk. smoked paprika
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne sammen, og smag til med salt og peber.

Noter

Af denne portion er der rigeligt til en steg på 1½ kg. Eller til alle kyllingelårene.

Nutrition

Kalorier: 17kcal | Kulhydrat: 4g | Protein: 1g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 34mg | Fiber: 1g | Sukker: 3g | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Har du rester, så kom dem i en bøtte eller på en flaske med tætsluttende låg, og opbevar den i køleskabet. Den kan holde sig rigtig længe – mindst hele grillsæsonen – hvis blot du sørger for ikke pensle direkte fra bøtten, da der så vil komme kødsaft og lignende på penslen og derefter i saucen.

Hjemmelavet barbecusauce – opskrift

Barbecue sauce

Barbecue sauce

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Ret: Grill, Sovs
Køkken: Amerikansk
Antal: 1 glas
Kalorier: 414kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Den barbecue sauce du får opskriften på her, synes jeg, er bedst egnet til lyst kød. Altså f.eks. gris og fjerkræ, men den kan også bruges til mørkere kødtyper.

Ingredienser

  • 1 fed hvidløg
  • 1 dl god ketchup – se opskriften nedenfor
  • 75-100 g brun farin – efter smag
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • 2 tsk. sojasauce
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 2 tsk. paprika
  • 2 tsk. chili chipotle tørret, røget chili – det kan fås både som pasta, flager og stødt pulver. Jeg bruger pulver.

Sådan gør du

  • Pil hvidløgsfeddet, og pres det gennem hvidløgspresseren.
  • Bland alle de øvrige ingredienser sammen med hvidløgspuréen.
  • Opvarm saucen ved svag varme, til sukkeret er opløst.
  • Smag evt. til med mere sukker.
  • Afkøl evt. saucen før brug.

Noter

Saucen kan holde sig i op til 2-3 uger i køleskabet. Vil du gemme den i længere tid, så hæld den varme sauce på en skoldet, atamonskyllet glasflaske.

Nutrition

Kalorier: 414kcal | Kulhydrat: 103g | Protein: 2g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 1066mg | Kalium: 460mg | Fiber: 2g | Sukker: 96g | Vitamin C: 4mg | Calcium: 78mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Barbecue saucen er perfekt som marinade/sauce på/til f.eks. den helstegte pattegris, pulled pork eller hot wings.

Kan du ikke få chipotle, så brug stødt chili i stedet, og udskift paprikaen med smoked paprika. Eller du kan bruge stødt chili og paprika og så ryge saucen. Brug en støbejernsgryde, der kan tåle at komme i ovnen, sæt den på grillen sammen med lidt rygeflis, og sæt låg på grillen. Den skal ikke have ret lang tid, før røgsmagen melder sig. Smag dig frem.

Hjemmelavet ketchup – Opskrift

hjemmelavet ketchup

Hjemmelavet, god ketchup

Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Ret: Sovs
Køkken: Amerikansk
Antal: 1 glas
Kalorier: 294kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Har du lyst, kan du lave din ketchup selv, så får du opskriften herunder. Men pas på! Du kommer aldrig tilbage til købeketchup mere.

Ingredienser

  • 500 g meget modne tomater
  • 1 skalotteløg
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1 stort æble
  • 1 dl æblecidereddike
  • 15 g brun farin – eller efter smag
  • 1 knsp. stødt kanel

Sådan gør du

  • Skyl tomaterne, og skær dem i både – fjern det træede stykke, hvor blomsten har siddet.
  • Pil skalotteløg og hvidløg, og hak begge dele fint.
  • Skær æblet i grove tern.
  • Kom alle ingredienserne i en gryde, læg låg på, bring det i kog, og lad det simre ved svag varme i en halv times tid.
  • Blend ketchuppen, og smag den til med sukker og eddike.
  • Kog ketchuppen ind, hvis du ønsker den tykkere, men husk på, at den bliver tykkere, når den er afkølet.

Noter

Vil du have en helt blank og glat tomatketchup, kan du fjerne tomatkernerne, inden du koger ketchuppen. Eller du kan lade den færdige ketchup løbe en tur gennem en sigte.

Nutrition

Kalorier: 294kcal | Kulhydrat: 68g | Protein: 6g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 40mg | Kalium: 1536mg | Fiber: 13g | Sukker: 49g | Vitamin C: 80mg | Calcium: 108mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad er tamarind?

Tamarind eller tamarinde er en spiselig bælgfrugt fra træet tamarindus indica – også kaldet indisk dadel. Træet stammer fra det tropiske Afrika, men tamarinde bruges mest i det indiske og pakistanske køkken. Træet kan i tropiske egne blive helt op til 30 meter højt, men i de mere tempererede områder bliver det oftest kun op til 10 meter højt.

Frugten kan blive op til 20 cm lang, og den er sursød (mest sur) sin smag. Den sælges i asiatiske købmandsbutikker som pressede blokke eller som pasta. Tamarind-pasta kan også købes i velassorterede dagligvarebutikker.

Pastaen skal opbevares i køleskabet efter åbning.

Tamarindekstrakt bruges bl.a. i HP-sauce og worcestershire sauce.

Tamarind-pasta kan erstatte citron og lime i mange retter. Brug det f.eks. til pickles samt i gryderetter, saucer og supper.

Er det helt umuligt for dig at opdrive tamarind-pasta, kan du smage barbecuesaucen til med mangochutney og HP- eller worcestershire sauce.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 0

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter