Den bedste æblekage – gammeldags og virkelig lækker
Æblekage er en af de helt store klassikere i det danske køkken. Den kræver hverken bagepulver, hvedemel eller en ovn – kun gode syrlige æbler, sukker, smør og lidt kærlighed. Når æblerne skrælles og skæres i små stykker, spreder duften af æblegrød sig i køkkenet, og man ved, at en virkelig lækker æblekage er på vej. Opskriften er nem at følge, og resultatet er altid en flot gylden kage, perfekt til en stor skål eller portionsanretninger i glas.
For at få den bedste æblekage starter du med at skære æblerne i tynde både eller passende stykker, koge dem til en blød æblegrød med lidt sukker og en smule vaniljesukker. Imens smelter du smørret og blander det med knuste tvebakker eller makroner. Når lagene er samlet, toppes kagen med pisket flødeskum – gerne let pisket for en luftig konsistens. Drys evt. med kanelsukker for en ekstra smag.
Vil du prøve en anden version? Du kan også lave en nem æblekage med marcipan og crumble. Bare bland mel, marcipan og smør, hæld dejen over æblebådene på bagepapir og bag til en flot gylden overflade. Uanset hvilken variant du vælger, er en klassisk æblekage altid et hit – server æblekagen med fløde og nyd den!
Opskrift på vores bedste æblekage

Gammeldags æblekage – opskrift
Ingredienser
- 500 g æbler – gerne nogle, lækre, saftige, velsmagende madæbler
- ½ dl vand
- 150 g sukker
- ½ vaniljestang
- 75 g rasp
- 75 g makroner
- 50 g smør
- 2 dl piskefløde
- nogle klatter ribsgele eller lignende
Sådan gør du
- Skræl æblerne, og skær dem i mindre stykker.
- Skrab kornene ud af den halve vaniljestang.
- Bring æbler, vaniljekorn og -stang i kog i vandet, skru ned, når vandet koger, og kog æblerne, til de begynder at koge ud – ca. 10 minutter.
- Fjern vaniljestangen, tilsæt 100 g sukker, rør det hele til en ensartet mos, og lad det køle af. Du kan sagtens lave æblegrøden dagen før, kagen skal bruges, og lad den køle af til dagen efter i køleskabet.
- Bland rasp og de sidste 50 g sukker, og brun det i smørret, uden at det svider på. Rør i det hele tiden.
- Knus makronerne – f.eks. i en frysepose med en kagerulle eller lignende.
- Anret æblekagen i en gennemsigtig skål, eller portionsanret i et velegnet glas.
- Læg først et lag kold æblemos, så et lag rasp, og så et lag knuste makroner, fortsæt, til alt er brugt – det sidste lag skal være rasp eller evt. knuste makroner. Hvor mange og hvor tykke lag, du lægger, afgør du selv.
- Pisk fløden til flødeskum lige inden servering, og pynt kagen/portionsanretningerne med det.
- Pynt evt. med gele.
Noter
Nutrition
Opskrift på gammeldags æblekage med makroner og vanilje
Hvis du siger æblekage, så siger jeg god og gammeldags æblekage – for jeg har ikke oplevet den slags æblekage andre steder end i Danmark, altså RIGTIG æblekage. Æbletærter, æblekage med smuldredej, æblekager i formkager – alle sammen bagt. God, gammeldags, dansk æblekage bliver ikke bagt.
Enhver dansk restauration med respekt for sig selv, serverer naturligvis den gammeldags version. Den er lavet af æbler kogt til en grød lagt lagvis i en skål – stor eller lille – med sukkeristet rasp, evt. tilsat knuste makroner og afsluttet med et lag flødeskum på toppen og måske en lille, blævrende klat rød gele.
Hvilke æbler er bedst?
Når du laver en æblekage, er valget af æbler afgørende for smag og konsistens. De rigtige æbler sikrer en virkelig lækker kage, hvor sødme og syrlighed balancerer perfekt. Syrlige æbler fungerer bedst, da de giver en frisk kontrast til det søde lag af sukker, knuste tvebakker og let pisket flødeskum. Når du skær æblerne i små tern eller store stykker, afhænger det af, om du vil have en fin æblegrød eller tydelige æblestykker i kagen.
Madæbler eller spiseæbler?
Madæbler som Belle de Boskoop og Bramley er oplagte valg til æblekagen. De er syrlige æbler med en fast konsistens, der bliver blød og cremet, når de koges til æblegrød. Disse æbler giver en flot gylden farve og en god dybde i smagen. Hvis du vælger sødere spiseæbler som Elstar eller Ingrid Marie, kan du tilsætte lidt ekstra citronsaft for at bevare den friske syrlighed i kagen.
Hvordan påvirker æblernes hårdhed kagen?
Bløde æbler koger hurtigere ud og giver en jævn æblegrød, mens hårdere sorter bevarer en smule bid. Hvis du foretrækker en mere rustik konsistens, kan du skær æblerne i store stykker og koge dem kortere tid. Når du skræl æblerne, kan du gemme skrællen og bruge den til at give ekstra smag til æblegrøden.
Den perfekte balance i smagen
For at fremhæve æblernes naturlige sødme og syrlighed er det vigtigt at bruge en god blanding af krydderier. Stødt kanel, sukker og en smule vaniljesukker gør underværker. Drys kanel over æblegrøden eller bland en smule i dejen, hvis du laver en nem æblekage med marcipan og crumble. Smelt smørret og vend det i knuste tvebakker for en sprød kontrast til den bløde æblegrød.
Lækker æblekage med smuldredej
En anden form, der er utrolig populær og velsmagende er æblekage med smuldredej. Den finder du opskriften på her. Eller du kan lave den efter samme opskrift som denne rabarberkage blot med æbler i stedet.
Æbletærte
På samme måde kan du lave æbletærte efter opskriften på rabarbertærte. Og ja og hvis du allerede har gennemskuet det, så er det netop det syrlige ved både æbler og rabarber, der gør at man kan erstatte de forskellige ingredienser med hinanden. Nå ja og så har vi i skrivende stund ikke en opskrift på æbletærte her på siden, så du bliver nød til at nøjes med denne rabarbertærte, men til gengæld er det en rigtig god opskrift på rabarbertærte og rabarberkage, som du kan finde her på siden.
Forberedelsestid: 20 minutter
Tilberedningstid: 20 minutter