Bagte rodfrugter

Bagte rodfrugter er en uundværlig klassiker i det danske køkken, kendt for deres alsidighed og evne til at fremhæve de naturlige sødme og dybde i grøntsagerne. Denne opskrift fra HurtigMums kombinerer en række rodfrugter som pastinak, rødbede, gulerod og jordskok, der skæres i passende stykker og vendes i en blanding af vand, balsamicoeddike og olivenolie. Efterfølgende drysses de med friske eller tørrede krydderurter og flydende honning, hvilket tilfører en delikat balance mellem syre og sødme. Rodfrugterne bages derefter ved 200° C i 25-45 minutter, afhængig af størrelsen på stykkerne, indtil de er møre og gyldne. Denne metode sikrer en rig smagsoplevelse, hvor hver rodfrugt bidrager med sin unikke tekstur og aroma, hvilket gør retten til et ideelt tilbehør til alt fra bagt fisk til lammekølle.

 

Herligt tilbehør til aftensmaden

Bagte rodfrugter er herligt tilbehør. Det er sundt, det smager godt, det er nemt at lave, og så kan du få brugt de rodfrugter, der er til overs i posen, hvis du var nødt til at købe en pose blandede rodfrugter, fordi du skulle bruge et par rødbeder til rødbedesalat.

bagte rodfrugter

Bagte Rodfrugter

Ingen anmeldelser
Samlet tid: 45 minutter
Ret: aftensmad, Tilbehør
Servings: 4 personer
Calories: 156kcal
Opskrift på bagte rodfrugter i ovn med balsamico og honning Du kan naturligvis bage rodfrugter ved blot at skære dem i mindre stykker, blande dem med olie og evt. dine favoritkrydderier og sætte dem i ovnen – ligesom når du laver kartofler i ovnen. Men nogle rodfrugter kan godt blive lidt kedelige af den behandling. Prøv i stedet fremgangsmåden herunder, og alle dine rodfrugter bliver velsmagende.

Ingredienser

  • 800 g blandede rodfrugter på billedet er der brugt pastinak, rødbede, gulerod og jordskok
  • 1 dl vand
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • 2 spsk. olivenolie
  • lidt friske eller tørrede krydderurter
  • 2 spsk. flydende honning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C, over- og undervarme.
  • Skræl rodfrugterne, og skær dem i stave, skiver, halve eller både, som det passer ind i din menu. Kan du få fat i spæde gulerødder, kan du bage dem hele.
  • Pisk vand, balsamicoeddike og olivenolie sammen, og vend rodfrugterne i det.
  • Kom det hele i et ovnfast fad.
  • Drys hakkede, friske krydderurter eller tørrede krydderurter over.
  • Fordel honningen over rodfrugterne.
  • Sæt fadet med rodfrugter i ovnen, til rodfrugterne er gennembagte. Hvor lang tid det varer, er helt afhængig af, hvor store stykker du har skåret rodfrugterne ud i. Men et sted mellem 25 og 45 minutter. Stavene på billedet tog ca. 30 minutter. Vend rundt med en palet ind imellem.
  • Krydr med salt og peber, når der er ca. 5-10 minutter tilbage af bagetiden.

Noter

Bagte rodfrugter er herligt tilbehør. Det er sundt, det smager godt, det er nemt at lave, og så kan du få brugt de rodfrugter, der er til overs i posen, hvis du var nødt til at købe en pose blandede rodfrugter, fordi du skulle bruge et par rødbeder til rødbedesalat.
Du kan bage næste alle slags rodfrugter. Pastinakker, persillerødder, gulerødder – både de lilla, gule, røde, lyse og orange – jordskokker, rødbeder – og andre beder – selleri, løg, hvidløg, nå ja, og kartofler selvfølgelig. De bagte rodfrugter kan spises til alt fra bagt fisk, over engelsk bøf, til lammekølle.
De bagte rodfrugter serveres med det samme, evt. med et drys grønt eller lidt revet parmesan.

Nutrition

Kalorier: 156kcal | Kulhydrat: 36g | Protein: 2g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 22mg | Kalium: 750mg | Fiber: 10g | Sukker: 10g | Vitamin C: 34mg | Calcium: 73mg | Jern: 1mg

Behold skrællen på

I starten af sæsonen er skrællen på rodfrugter tynd og fin. Så behøver du ikke skrælle rodfrugterne, men kan blot skrubbe dem rene. Det reducerer også mængden, for med skræl på behøver du ikke mere end 700 g rodfrugter til fire personer.

Bras rodfrugterne

Har du fået lavet for mange bagte rodfrugter, kan du gemme dem til frokosten i morgen – eller aftensmaden – og brase dem. Nøjagtigt som med brasekartofler. Gør det ved høj varme, men selvfølgelig uden at de branker, så får de lidt af deres sprødhed tilbage.

Du kan også bruge dem i biksemaden.

Sidst opdateret: 4. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter