Stegeso – opskrifter

Mad velegnet til at lave i stegeso er ofte opskrifter, hvor du laver hele – eller i hvert fald store dele af retten i én enkelt gryde/form. Du kan dog også tilberede en steg i en stegeso, men tilberede tilbehøret ved siden af. Det er også en stegeso-opskrift. Kød tilberedt i en stegeso bliver lækkert mørt, og stegesoen er perfekt til slow cooking.

Hvis du skulle være i tvivl om, hvad en stegeso er, så er det et (som regel) ovalt, ovnfast fad med høje sider og tilhørende låg. I ”gamle” dage var en stegeso lavet af terrakotta, men i dag kan du få stegesøer i både stentøj, støbejern, glas og porcelæn.

Herunder får du en række forslag til mad, du kan tilberede i stegesoen, og der vil komme flere til.


Æblekoteletter i karry – Koteletter er ideelle at lave i en stegeso. De skal godt nok ikke have så langt tid, men stegesoen sørger for en høj fugtighed, som giver saftighed til koteletterne, som ellers godt kan blive lidt tørre. Til æblekoteletterne her, bliver der serveret ris og evt. ciabattabrød.

bankekød

Bankekød – Normalt laves bankekød i en gryde på komfuret. Men eftersom det skal stå i 1 time til 1½, er det da oplagt at komme kødet i stegesoen efter bruning. Ind i ovnen ved 220° C i 1½ time, og du har kød, der kan tygges uden gebis. Vi serverer kartoffelmos og brun sovs til bankekødet.

Benløse fugle

Benløse fugle – Lige så snart en ret skal simre længe, så kan du lige så godt tilberede den i stegesoen i ovnen som i en gryde på komfuret. Det gælder også benløse fugle. Og du kan lade det stå i flere timer, hvis du vil, men du kan også nøjes med 1½ time ved 200° C, så er der mørt.

brunkål

Brunkål – Efter du har brunet kålen i sukker og smør, kan du med fordel lægge det over i en stegeso – medmindre du har en kogeplade, der er stor nok til en stegeso, og en stegeso, der fungerer sammen med din kogeplade. Læg kødet i, dæk med kartofler, låget på og så ind i ovnen i et par timer ved 200° C.

Cuvettesteg

Cuvettesteg – Det meste kød bliver ekstra godt, når det får lov til at stege længe ved lav temperatur. En cuvettesteg kan du stege i en stegeso ved 70° C i ca. 2 timer – alt efter dine præferencer til den indvendige farve. Til stegen kan du servere pommes frites, flødekartofler eller anden type kartofler og en god sovs.

enebærgryde

Enebærgryde – Har du en gryde, der kan tåle at komme i ovnen, kan du sagtens bruge den som stegeso. Så kan du f.eks. lave en lækker enebærgryde, der kan stå og hygge sig 1 times tid ved 220° C. Nu kan du jo passende servere bagt kartoffelmos til, for ovnen er jo tændt.

fårikål

Fårikål – Den dejlige norske nationalret med lam eller får – vi har brugt lam, da det er nemmest at få fat på her i landet – er perfekt at tilberede i ovnen i en stegeso. Den skal stå i 2-2½ time ved 200-220° C. Retten serveres med kogte kartofler – gerne aspargeskartofler – og evt. et fladbrød.

Gammeldags oksesteg

Gammeldags oksesteg – Gammeldags oksesteg laves som regel i en gryde på komfuret, så det er måske lidt snyd at påstå, at den er gammeldags, når vi laver den i en slow cooker eller i en stegeso i ovnen. Giv den 7-7½ time på 75° C. Sovsen laver du selvfølgelig af det, der er i stegesoen.

gullash

Gullasch – Det er svært – for ikke at sige umuligt – at få kød, der er mere mørt, end hvis du laver gullasch i din stegeso i ovnen. Du skal lige brune kødet, grøntsagerne og krydderierne af først, inden du kommer det hele i stegesoen og tilsætter vand og flåede tomater og sætter det i en 200-220° C varm ovn i ca. 1½ time.

Helstegt kylling

Helstegt kylling – Kylling kan steges hel enten i en gryde på kogepladen eller i stegesoen i ovnen. Når du steger den i ovnen i en stegeso, bliver kødet supersaftigt og lækkert. Kyllingen skal stå i ovnen i ca. 1½ times tid – afhængig af dens størrelse –først ved 220° C og dernæst 175° C.

Helstegt oksemørbrad

Helstegt oksemørbrad – Selvom oksemørbrad ikke skal stege så længe, kan du sagtens få glæde af stegesoens egenskaber med at gøre kødet supersaftigt og hamrende mørt. Og er det ikke lige sådan en oksemørbrad skal være? Ved 200° C skal mørbraden ikke have længere tid end 20 minutters tid.

Hjerter i flødesovs

Hjerter i flødesovs – Kalvehjerter kan tåle at simre i rigtig lang tid, så duften kan nå at sprede sig ud i hvert et hjørne af huset. Du kan med fordel lade dem simre i stegesoen i ovnen ved 200° C i et par timer eller mere. Hold øje med dem, måske skal der efterfyldes med væske.

Irsk stuvning

Irsk stuvning – Opskriften du får her, er irsk stuvning lavet i en slow cooker. Men du kan sagtens overføre den til en stegeso i ovnen. Skal den stå lige så længe som i slow cookeren, skal ovnen stå på 75° C. Skal den være hurtigere færdig, kan du stille varmen til f.eks. 220° C og lade den stege i 1½ times tid.

kylling i fad

Kylling i fad – Det siger sig selv, at kylling i fad er perfekt at lave i stegesoen. For stegesoen er jo bare et ovnfast fad med låg. Eller du kan sammenligne den med en stegepose – som vel at mærke kan genbruges. Kyllingen her brunes af først, inden den sættes i ovnen.

Kylling, tomat og estragon – klimavenlig

Kylling, tomat og estragon – Her får du opskriften på en klimavenlig ret. Selvom det ville være ideelt kun at bruge ovnen, så skal du altså lige have gang i komfuret også. Kyllingen skal have en lille times tid i ovnen ved 190° C – først med låg derefter uden låg. Retten serveres med grov kartoffelmos.

lammegryde

Lammegryde – Den første del af denne opskrift foregår i køleskabet, hvor kødet marinerer. Den næste del foregår på komfuret, hvor ingredienserne brunes og blandes. Det kan den sidste del også gøre, men du kan også i stedet hælde det hele i stegesoen og give det et par timer i ovnen ved 200° C.

Langtidsstegt culotte

Langtidsstegt culotte – Her får du opskriften på en langtidsstegt skinkeculotte. Hele 5 timer skal den have ved 100° C. Du får også opskriften på en langtidsstegt okseculotte. Den får også 5 timer, men kun på 65° C. Du får også forslag til, hvad du kan servere til langtidsstegt culotte.

Langtidsstegt oksefilet

Langtidsstegt oksefilet – Stil ovnen på 75° C, og find stegesoen frem. Forbered kødet, kom det i stegesoen, og stil det i ovnen i 4 timer – eller til det har den rette kernetemperatur. Du kan også lave oksefileten i slow cookeren, det er faktisk det, vi gør i opskrifter her.

mørbrad i fad

Mørbrad i fad – Her får du opskriften på en smagfuld ret med mørbrad og champignoner, som er smagt til med tomat, paprika og kokosmælk. Ingredienserne skal lige svitses først, så klares resten i ovnen i en stegeso ved 200° C i 25 minutter, eller til mørbraden har en kernetemperatur på ca. 60° C.

oksefilet

Oksefilet – Dette er ikke en ret, du skal gå i gang med som en hurtig indskydelse. Kødet skal nemlig rubbes og trække i ½-1 døgn. Derefter skal det brunes og i en stegeso eller et fad og steges i ovnen ved 80° C i 4 timer, til den har en kernetemperatur på 57° C – afhængig af filetens størrelse.

osso buco

Osso buco – Efter godt og vel 5 timer kan du kalde til bords, hvis du laver osso buco efter denne opskrift. retten bliver lige forberedt på komfuret, men herefter kommer den i ovnen, hvor den står og simrer i 5 timer. Tjek altid, når du laver mad i stegeso, at der er væske nok hele stegetiden.

pulled beef

Pulled beef – Pulled kød er perfekt at lave i stegesoen. Det kan stå hele dagen og hygge sig og sprede en god duft og appetit. Sæt ovnen på 75° C, og lad oksekødet stege i 8 timer, og det er så mørt, så du nemt kan trække det fra hinanden, og stadig saftigt, som pulled beef skal være.

pulled pork

Pulled pork – Her får du en opskrift på pulled pork, der er tilberedt ved 170° C. Det skal have ca. 5-6 timer, til det har en kernetemperatur på 92° C, og så det er til at trække fra hinanden i strimler med et par gafler. Husk at tjekke om der er væde nok ved, mens du steger.

risengrød med topping

Risengrød – Normalt er det kød, vi steger i stegesoen. Men du kan faktisk også lave risengrød i den. Du får en grød, der er fløjlsblød og lækker. Den portion her skal have ca. 4 timer ved 130° C, og der skal røres ca. hver halve time. Tjek jævnligt, så grøden ikke bliver for tyk.

skipperlabskovs

Skipperlabskovs – Kødet i skipperlabskovs skal helst være megamørt, og det bliver det, hvis du færdigtilbereder retten i ovnen i en stegeso og under låg. Giv den 1½ times tid ved 200-220° C. Det afhænger meget af, hvilket materiale din stegeso er lavet af, hvor længe retten skal stege.

Spidsbryst

Spidsbryst – Når du steger spidsbryst i stegeso med låg på, forsvinder stegeskorpen. Det kan du rette op på ved at tage låget af til sidst, og give spidsbrystet en tur ved høj temperatur under grillen. Men inden da skal brystet stege i 2-2½ time ved 200° C. Kødet hviler, mens du laver sovsen.

Svinekæber

Svinekæber – Svinekæber er lækre, når de har stegt i stegeso en times tid i ovnen ved 220° C eller deromkring – afhængig af hvilket materiale din stegeso er lavet af. Der bliver en lækker sovs, og du kan servere alt fra ris til brød til. Vi foretrækker nu kartoffelmos.