Stegt lever

Stegt lever er én af de retter, der deler vandene. Enten kan man lide det, eller også kan man ikke. Der er ingen gylden middelvej. Den eneste formildende omstændighed kan være, hvilket dyr leveren kommer fra.

Jeg er vild med lever, og har været det siden jeg var barn. Sjovt nok, for mine forældre bryder sig ikke om lever. Jeg spiser både okse-, kalve- og svinelever samt lever fra fjerkræ. Lever fra andre dyr har jeg aldrig smagt.

Lever smager lidt af jern og har også et højt indhold af jern, hvilket er godt for dig. Men det er som oftest den smag sammen med konsistensen, der får folk til at rynke på næsen. Derforuden har lever et højt indhold af A- og B-vitamin (især folat) samt kalium, fosfor, zink og selen. Lever er altså sundt. Derudover er det også billigt – det er al indmaden – i forhold til kødet på dyret.

Beates stegt lever opskrift

Stegt lever

Stegt lever – opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Lever skal ikke steges for længe. Så bliver den grynet og tør, og så er det ikke spor lækkert. Jeg har i denne opskrift brugt kalvelever, men svinelever kan tilberedes på samme måde, dog skal det have lidt længere stegetid.

Ingredienser

  • 3 løg
  • 600 g kalvelever
  • 4 spsk. mel
  • 30 g smør
  • 2 spsk. olie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pil løgene, og skær dem i ringe.
  • Rens leveren for hinder, skyl den i koldt vand, og skær den i 2-3 cm tykke skiver.
  • Varm halvdelen af smørret op i en dyb pande, og steg løgene ved jævn varme, til de er brune og bløde.
  • Tag dem af panden, og hold dem varme.
  • Skru op for varmen, og tilsæt det sidste smør og olien, og steg leverskiverne – evt. ad flere omgange, hvis der ikke er plads på panden – ved høj varme i 2-2½ minut på hver side.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
 

Skal der sovs til, så lav en brun sovs ved at koge panden af og jævne med fløde og evt. en meljævning.

Kogte kartofler og grønne bønner samt lidt surt – som f.eks. en asie – smager godt til stegt kalvelever.

5 fejl, som gør, at du vil hade stegt lever

Al mad smager mindre godt, hvis du tilbereder det forkert. Så ligesom med oksesteakene, der ikke må få for meget, skal have en god stegeskorpe osv., påvirker tilberedningen af leveren også resultatet.

  1. Du køber skiveskåret lever – det kan du godt, men den gode smag forsvinder mere og mere, jo længere tid leveren ligger skiveskåret.
  2. Du skærer leveren i for tynde skiver – ligesom den gode steak skal lever have en vis tykkelse for ikke at blive tør og hård.
  3. Du glemmer at tilføre sødme og fedme – tilbehøret er med til at fremhæve den gode smag, spis en god, fed sovs til samt lidt surt.
  4. Du steger ved for lav varme – steger du ved for lav varme, sker der det samme, som hvis du kommer for mange skiver på ad gangen – leveren bliver kogt i stedet for stegt.
  5. Du steger for længe – lever skal have en god stegeskorpe og være rosa i midten.

God fornøjelse og velbekomme!

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 reaktioner

  1. Kære Beate – ja at du ved hvad god mad er er jeg ikke i tvivl om. Jeg er så gammel at jeg nu ved jeg også kan noget med mad – for mig er råvarerne alt afgørende! Lever er så ikke lige mig – min mor elskede det og det gør min mand også! Min mor er død for mange år siden – og min mand, siger altid som svar på ‘hvad har du lyst til til middag’ – ‘stegt lever’ (af samme grund spørger jeg sjældent!)det gjorde jeg i dag! Så jeg skal stege lever! Jeg syntes jeg plejer at vende i mel der er godt krydret med peber og salt? Det gør du ikke! Er der en årsag? Rigtig god vinterdag kh dorthe

    1. Hej Dorthe
      Tak for din søde historie og opmærksomme blik. Jo, jeg vender også i mel, jeg har bare glemt at skrive det. Det er det de 4 spsk. mel skal bruges til. Det skal nok blive rettet.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter